11 Νοεμβρίου 2011

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όσοι ασχολούνται με τη γυναικεία εκπαίδευση στην Ελλάδα γνωρίζουν τη σημαντική συνεισφορά της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής της στο ελληνικό κράτος. Η Εταιρεία ιδρύθηκε το 1836, ένα χρόνο πριν την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, και συνεχίζει μέχρι σήμερα ακατάπαυστα το εκπαιδευτικό έργο της. Συνέβαλλε αποφασιστικά στην οργάνωση της εκπαίδευσης των "κορασίων" τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την ίδρυση του ελληνικού κράτους εντός και εκτός της ελληνικής πρωτεύουσας. Παρόλο που το 1834 η πρωτοβάθμια εκπαίδευση έγινε επίσημα υποχρεωτική για αγόρια και κορίτσια με το θεσμό της συνεκπαίδευσης, το ποσοστό των κοριτσιών που μορφώνονταν μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα παρέμενε ελάχιστο, εξαιτίας απόψεων για τη μη αναγκαιότητα της εκτός οίκου γυναικείας εκπαίδευσης. Όταν καταργήθηκε ο θεσμός της συνεκπαίδευσης το 1853 το χάσμα ανάμεσα στην εκπαίδευση των δύο φύλων μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. 
Η Φ.Ε., ως μη κρατικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, συνεισέφερε στη γυναικεία εκπαίδευση με διάφορους τρόπους: ενίσχυση και οργάνωση σχολείων, κάλυψη διδάκτρων για τις άπορες μαθήτριες, σύνταξη σχολικών εγχειριδίων, παροχή υποτροφιών, κ.ά. Η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση καλύφθηκε αποκλειστικά σε όλο το 19ο αιώνα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, στην οποία σημαντική είναι η θέση της Φ.Ε. Το ίδιο και στην εκπαίδευση των διδασκαλισσών.
Συνολικά το έργο της Φ.Ε θεωρείται θεμελιώδες στην επέκταση της εθνικής παιδείας και συνείδησης.

Για την ιστορία της Φ.Κ. βλ. εδώ http://archive.arsakeio.gr/allhistory.pdf
Ενδιαφέρον είναι και το άρθρο του Δημήτρη Κανελλόπουλου: http://www.elemedu.upatras.gr/eriande/synedria/synedrio3/praltika%2011/kanellopoulos.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top