23 Ιουλίου 2012

Το iPad στην εκπαίδευση


Ο David Muench, διευθυντής του Independence Middle School της Pennsylvania, είχε μια από αυτές τις ιδέες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί εδώ στην Ελλάδα είμαστε τόσο πίσω σε έναν τόσο σημαντικό τομέα όπως είναι αυτός της εκπαίδευσης.




Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάσε στην τοπική σχολική κοινότητα μερικές από τις δυνατότητες του iPad, μιας φαινομενικά άχρηστης συσκευής που κυκλοφόρησε από την Apple την περασμένη άνοιξη. Και λέω φαινομενικά γιατί ο Muench, με αυτά που έδειξε, απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά άχρηστη είναι.

Τους έδειξε, λοιπόν, μία εφαρμογή που παρουσιάζει τον περιοδικό πίνακα του Mendeleev και σου επιτρέπει να κάνεις κλικ επάνω σε κάθε στοιχείο για να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό. Συνέχισε δείχνοντας μερικά λογοτεχνικά κείμενα, όπως «Οι περιπέτειες του Huckleberry Finn» του Mark Twain, ένα βίντεο που αφορά το διάστημα και περιγράφει το πως κινούνται οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (αλήθεια είδατε το νέο NASA HD; είναι εξαιρετικό app) και ένα ντοκιμαντέρ.

Η παρουσίαση του iPad έγινε στα πλαίσια της εφαρμογής ενός πιλοτικού προγράμματος της σχολικής περιφέρειας για τη χρήση τέτοιων συσκευών στην εκπαίδευση, με τη συμμετοχή 120 μαθητών και 6 εκπαιδευτικών. Πέρα από τις δυνατότητες που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, η χρήση του θα μειώσει το κόστος για σχολικά βιβλία και άλλα εποπτικά μέσα και θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με την τεχνολογία περισσότερες ώρες της ημέρας και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής.

Στο site της Apple, το iPad κάνει $499 (387€) και πραγματικά είναι πολύ πιο φθηνό από τους διαδραστικούς πίνακες [ο ένας ίσως στοιχίζει πάνω από χίλια ευρώ] τους οποίους προγραμματίζει να τοποθετήσει στο ελληνικό σχολείο το Υπουργείο Παιδείας, από τη νέα σχολική χρονιά.

Ο Muench σκέφτηκε ότι η χρήση του iPad στη σχολική τάξη μπορεί να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες σε σχολικά βιβλία, σε ένα όμως e-mail του αναφέρει και ότι με το iPad οι μαθητές θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν μια γρήγορη περιήγηση στο Internet και να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά που μαθαίνουν στην τάξη, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και την αυτονομία της μπαταρίας που αγγίζει τις 10 ώρες περίπου.

Τέλος, για την πρώτη φάση εφαρμογής του πιλοτικού αυτού προγράμματος θα διατεθούν $70,000. Το Υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει μόνο 15000 € σε κάθε Γυμνάσιο για τους διαδραστικούς πίνακες. Do the math.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top