24 Απριλίου 2012

Κωνσταντίνος Ιωνίδης (1775 - 1852) - "Διήλθεν Ευεργετών"


Η ζωή του Κωνσταντίνου -- γράφει ο Αντώνης Μαρμαρινός -- ξετυλίγεται σαν παραμύθι. Είναι το παραμύθι των Ρωμιών εκείνων που έζησαν τη μισή ζωή τους λίγα χρόνια πριν από το 1821 μέσα στην καρδιά της τουρκικής αυτοκρατορίας, την Πόλη, που κι ας ήταν τούρκικη, τριγύρω οι εκκλησίες, το Πατριαρχείο, η Αγία Σοφία, οι ονομασίες, τα διάφορα ιδρύματα κρατούσαν ζωντανή την παρουσία του Βυζαντίου[...]. Ήταν ο Κωνσταντίνος από τους Έλληνες εκείνους με τα λίγα κολυβογράμματα που κατά την τελευταία περίοδο της ζωής τους είδαν ξαναγεννημένη κι ελεύθερη την Ελλάδα σ' ένα κομμάτι της πατρογονικής γης, ενώ η ιδιαίτερη πατρίδα τους εξακολουθούσε να παραμένει ακόμα αλυσοδεμένη στη σκλαβιά. Ένας από τους «αλύτρωτους», όπως τους έλεγαν, που έδωσαν την καρδιά, την ψυχή, το είναι του, το βιος του για να προκόψει η Παιδεία, στην ελεύθερη πατρίδα και να δώσει στα παιδιά του απανταχού Ελληνισμού, τα φώτα που στερήθηκε ο ίδιος σαν σκλάβος [...].

Video Documentary που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσε το Πειραματικό Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, σε ένδειξη τιμής για τον μεγάλο ευεργέτη της Ελλάδας και ιδρυτή της Σχολής, Κωνσταντίνου Ιωνίδη - Ιωάννου - Ιπλιξή.

Η Ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής, Σωτήρος Διός 17, στον Πειραιά, και τέλεσε υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου ο Κωνσταντίνος Ιωνίδης υπήρξε ένας από του πρώτους και σημαντικότερους Ευεργέτες του.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας εκφράζει ιδιαιτέρως τις ευχαριστίες της στην Κυρία Δέσποινα Μυλωνά -- Τσάτσου για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών του Οικογενειακού Αρχείου του Κωνσταντίνου Τσάτσου.

http://www.ionidios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top