27 Οκτωβρίου 2013

Ευφορισμός: Μάθε και εσύ την τεχνική που θα σε κάνει ευτυχισμένο!


Ευφορισμός: Μάθε και εσύ την τεχνική που θα σε κάνει ευτυχισμένο!Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στην εποχή της ταραχής και της ανησυχίας που ζούμε γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή η ανάγκη να φτιάξουμε τη ζωή μας έτσι που περιορίζοντας την  νευρικότητα και το άγχος να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε την ισορροπία μας και να διατηρήσουμε τις πραγματικές προϋποθέσεις  που θα μας κάνουν ευτυχισμένους.

Γράφει ο Καθηγητής Ιατρικής Pierre Vachet

Ο ευφορισμός είναι μια νέα τεχνική ζωής που συνδυάζει την υγιεινή του σώματος με τον ηθικό όρο που πλημμυρίζει ολόκληρη την προσωπικότητα του αρρώστου. Είναι η αναζήτηση μιας ισορροπίας ηθικής και οργανικής μέσα από τη χαλάρωση του σώματος και την εξυγίανση του πνεύματος.
Ο ευφορισμός είναι επίσης η ικανοποίηση ολόκληρου του είναι που προέρχεται από απλές και υγιείς απολαύσεις είναι η κατάληξη του κανόνα φρόνησης που σκοπό έχει να περιορίσει τα αρνητικά συναισθήματα: Απαισιοδοξία, άγχος, κακία, επιθετικότητα και να βάλει στη θέση τους τα τονωτικά συναισθήματα τα ανακουφιστικά και χαρούμενα που δίνουν στην ύπαρξη το αληθινό της νόημα.
Είναι να είσαι ευτυχισμένος και παράλληλα να κάνεις ευτυχισμένα τα δικά σου πρόσωπα που σε περιβάλλουν και να νιώθεις πως ζεις σε συμφωνία με τους άλλους ανθρώπους. Είναι να μπορείς να λες κάθε πρωί που ξυπνάς «αποφάσισα να είμαι ευτυχισμένος στη ζωή μου» και να κάνεις τα πάντα για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Είναι να έχεις χαρά μέσα σου και να προσπαθείς να την σκορπίζεις.
Ευφορισμός δε σημαίνει αποφυγή της περίσκεψης ούτε φυγή μπροστά στις ευθύνες. Αντίθετα είναι δράση και αποφασιστικότητα. Την ευτυχία που επαγγέλεται δεν πρέπει να περιμένουμε σαν μάννα από τον ουρανό αντίθετα πρέπει να την κατακτήσουμε με το συνεχή αγώνα μας ενάντια στα αρνητικά μας ένστικτα, την αδιαφορία, την τεμπελιά, πολεμώντας ακόμα και ενάντια στον εαυτό μας, όταν εκείνος γίνεται ο χειρότερος εχθρός μας. Ο ευφορισμός είναι ένα δραστήριο σχολείο όπου ο καθένας βρίσει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία. Είναι ένας σύγχρονος Επικουρισμός, προσαρμοσμένος στα ήθη της εποχής μας είναι το αντίδοτο για την κακία που πλημμυρίζει τον κόσμο.
Στα συστήματα της άρνησης και της εγκατάλειψης αυτή η φιλοσοφία αντιπαραθέτει ένα σύστημα εμπιστοσύνης στο άτομο και στο μέλλον, συνδυάζοντας στενά την καλή υγεία του σώματος με την υγεία του πνεύματος.
Ένας βασικός κανόνας του είναι η φιλική συμπεριφορά. Ο ανήσυχος τρόπος διαβίωσης συχνά μας οδηγεί στο να έχουμε κλονισμένο νευρικό σύστημα και μας οδηγούν σε υπερδιέγερση με την οποία χάνουμε τον έλεγχο της συμπεριφοράς μας. Όλα αυτά βλάπτουν την υγεία μας. Οι βαθιές ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται στο άτομο καταστρέφουν τον οργανισμό του.
Η ευγένεια και η καταδεκτικότητα μπορούν να έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα: Σας σπρώχνει το πλήθος; Χαμογελαστε. Η ευγένεια θα αφοπλίσει τους πάντες, ακόμα και τους πιο επιθετικούς γύρω σας. Η ευγένεια είναι γυμναστική απέναντι στα πάθη. Είναι μια μεταδοτική χαρά που γλυκαίνει όλες τις προστριβές. Υπάρχει μια τυπική ευγένεια, που δεν είναι όμορφη. Όχι δεν μιλάμε γι αυτή. Οι καλοί τρόποι δεν είναι ευγένεια. Η κολακεία επίσης. Η ευγένεια, έχει να κάνει με την καταδεκτικότητα την αγνη ειλικρίνεια και τις καλές προθέσεις.
Πρέπει να λες όχι;
Να το κάνεις όταν χρειάζεται. Αρκεί να ξέρεις πώς να το πεις.

Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει να συγχέουμε το να είμαστε ευχάριστοι με το να είμαστε χαρούμενοι. Ακόμα και όταν δεν είσαι χαρούμενος μπορείς να είσαι ευχάριστος. Ο διπλανός σου δεν πρέπει να υφίσταται την δική σου κακή διάθεση για λόγους στους οποίους δεν έχει καμία συμμετοχή. Και δεν είναι μονάχα για τους άλλους που πρέπει να είμαστε ευχάριστοι. Μάθετε να είστε ευχάριστοι για τον ίδιο σας τον εαυτό και μην περιμένετε ανταπόδοση για την καλή πρόθεση που δείχνετε στους άλλους. Τα οφέλη είναι δικά σας. Όταν νιώθεις να ανεβαίνει μέσα σου ο θυμός και η κακή διάθεση άνοιξε πλατιά τα χέρια σου και ανάσανε βαθιά. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου, η ηρεμία θα ξανάρθει και η καλή διάθεση επίσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top