27 Οκτωβρίου 2013

Συνάφειες Αρχαιοελληνικού και Βεδικού πολιτισμού

Στο πλαίσιο της σειράς Ανοικτών Διαλέξεων και Προβολών πάνω στην Ινδική Φιλοσοφία & Πολιτισμό, η Ελληνο-Iνδική Εταιρεία Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΠΑ) και το Shakti Yoga Studio διοργανώνουν ανοικτή διάλεξη-συζήτηση με θέμα "Συνάφειες Αρχαιοελληνικού και Βεδικού πολιτισμού".
Η παρουσίαση θα γίνει από τον κ. Νικόλαο Καζάνα, Ινδολόγο, καθηγητή Φιλοσοφίας και Σανσκριτικών και Διευθυντή του Ομίλου Μελετών, το Σαββάτο, 30 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:00-19:00 στηναίθουσα του Shakti Yoga Studio, στην οδό Λ. Φωτιάδου 17-19 στο Μετς.
Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στη γλώσσα, τη γραμματική, τη μυθολογία και τη φιλοσοφία των δύο αυτών πολιτισμών, όπως οι αριθμοί 'δύο' (dva-) και 'επτά' (sapta-), τα επίθετα 'ευρύς' (uru-) και 'ηδύς' (svādu-) κ.λπ. Σε ό,τι αφορά την κλίση των ονομάτων και οι δύο γλώσσες διαθέτουν δυϊκό αριθμό, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες που δεν διαθέτουν. Στη φιλοσοφία, ο προσωκρατικός Αναξίμανδρος δίδαξε το Άπειρο ως πρώτη και υπέρτατη Δύναμη (ή Αρχή) και ο Ξενοφάνης τον ένα Θεό που δημιουργεί με τη βούλησή του μόνο, ενώ στην Ινδία οι Ουπανισάδες έχουν ως υπέρτατη Αρχή του σύμπαντος το απεριόριστο και μοναδικό Πνεύμα Brahman από τη βούληση του οποίου εκπορεύεται η σύνολη δημιουργία. Και πάμπολλες άλλες...

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε κάνετε έγκαιρα κράτηση, στέλνοντας mail στο info@shakti.gr ή αφήνοντας μήνυμα στο 210-75.69.376. Παρακαλούμε να είστε εκεί τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την έναρξη της ομιλίας. Σε περίπτωση ακύρωσης, παρακαλούμε ειδοποιήστε το συντομότερο.

Shakti Yoga Studio

Λ. Φωτιάδου 17-19, 116 36 Μετς, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top