15 Οκτωβρίου 2012

To iPhone 5 δημιουργεί βουνά ηλεκτρονικών αποβλήτων;


Η Apple παρουσίασε τελικά το iPhone 5 μετά πολύμηνη αναμονή δημιουργώντας περίπου φρενίτιδα στους φανατικούς καταναλωτές προϊόντων της ανά τον κόσμο.
Ο ανεξάρτητος αναλυτής Horace Dediu, της εταιρείας Asymco,  υπολόγισε ότι το πρώτο σαββατοκύριακο κυκλοφορίας του, το iPhone 5 της Apple ενδέχεται να έχει καταγράψει πωλήσεις 220.000 συσκευών και συνολικά 8 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.
Πέραν των αναλύσεων που κάνουν λόγο για ώθηση 0,5% επί του ΑΕΠστην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών από την πώληση ενός κινητού τηλεφώνου, αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι ο τεράστιος όγκος κινητών τηλεφώνων (πολλά εκ των οποίων “παλιά” iPhone 4) τα οποία θα μετατραπούν σε ηλεκτρονικά απόβλητα εξαιτίας του iPhone 5.
Παρότι έχουν εμφανιστεί πολλές εταιρείες ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων που θα απορροφήσουν σημαντικό -ευελπιστούμε- μέρος των “ξεπερασμένων” συσκευών, μεγάλος όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων μεταφέρεται και πωλείται υπό αδιαφανείς συνθήκες σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου με χαλαρό ή ανύπαρκτο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Δημιουργείται έτσι το φαινόμενο ολόκληρα χωριά στην Αφρική να μετατρέπονται σε χωματερέςηλεκτρονικών ειδών.
Τουλάχιστον οι πιστοί των smartphones και ειδικά του iPhone καλούνται να προστατεύουν τις συσκευές τους με ελαστικά καλύμματα ώστε να μην σπάνε με την παραμικρή πτώση και έτσι προστίθενται στατεράστια βουνά ηλεκτρονικών αποβλήτων που δημιουργούν οι σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες.
Σημειώνεται πως από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής το iPhone 5 πωλείται σε καταστήματα της Αpple στην Αυστραλία, στην Ασία και στην κεντρική Ευρώπη, με χιλιάδες ανθρώπους να σχηματίζουν πυκνές ουρές δεκάδων μέτρων για να προμηθευτούν πρώτοι τη συσκευή.
Το νέο iPhone 5 παρουσιάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και είχε δύο εκατομμύρια προπαραγγελίες στο πρώτο 24ωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top