2 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση: Ζωγραφική από τον Οδυσσέα Ελύτη στο ίδρυμα Θεοχαράκη


Αθήνα
«Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ.Θεοχαράκη και στην οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των ζωγραφικών έργων του νομπελίστα ποιητή.


Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ.Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα. Τηλ.: 210-3611206). Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στις 22 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2011. Εγκαίνια: 29 Σεπτεμβρίου
Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των αφιερωματικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις 22 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ώς τις 27 Νοεμβρίου 2011. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 29 Σεπτεμβρίου.


Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν τη μοναδική καλλιτεχνική υπόσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του μεγάλου ποιητή.


Παράλληλα, εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα κορυφαίων ελλήνων ζωγράφων που αγάπησε ο Ελύτης και έχει γράψει αξεπέραστα κείμενα για το έργο τους, μεταξύ των οποίων, Θεόφιλος, Τσαρούχης, Γκίκας, Καπράλος, Κανέλλης, Μόραλης, Δέρπαπας και Φασιανός.


Η έκθεση πλαισιώνεται, επίσης, από χειρόγραφα και βιβλία του ποιητή μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.


Τα περισσότερα έργα προέρχονται από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη και από πολλές ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συμπαράσταση της ποιήτριας, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, σε επιμέλεια τουΤάκη Μαυρωτά και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - Ο ζωγράφος Οδυσσέας Ελύτης αποκαλύπτεται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη - πολιτισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top