29 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ- ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ



ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΕΡΦΑ, ΕΣΗΕΑ, 28/11/2011
Η Συντονίστρια η Εμυ Τζίβα είπε:
Το αντιφασιστικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 3 Δεκέμβρη, 2μμ στην Ομόνοια είναι κο9μμάτι των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων και της νεολαίας ενάντια στην νέα συγκυβέρνηση τραπεζιτών, τροικανών και φασιστών που έχει αποστολή την επιβολή των πιο βάρβαρων αντεργατικών μέτρων με την εφεδρεία-απόλυση, τη μείωση μισθών και συντάξεων, τη διάλυση-ιδιωτικοποπισηη κοινωνικών υπηρεσιών. Θα είναι συνέχεια της γενικής Απεργίας της 1ης Δεκέμβρη. Είναι πρόκληση ότι οι φασίστες του ΛΑ.Ο.Σ έβαλαν όρο για την συμμετοχή τους στη κυβέρνηση την άρση του νόμου για την ιθαγένεια, του οποίου μάλιστα η συνταγματικότητα κρίνεται στο ΣτΕ την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη. Η ρατσιστική στοχοποίηση των μεταναστών ως υπεύθυνους για την φτώχεια, την ανεργία, την υποβάθμιση των υπηρεσιών είναι μια επιχείρηση αποπροσαννατολισμού για τις ευθύνες των κυβερνήσεων, των βιομήχανων, των τραπεζιτών. Άραγε, Πακιστανοί απολύουν στη Χαλυβουργική, όπου οι εργάτες αγωνίζονται για το δικαίωμα στην δουλειά;»
Στο συλλαλητήριο καλούν συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, κοινότητες μεταναστών, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, οι Αφγανοί Πρόσφυγες, οι Ιρανοί Πρόσφυγες, η ΑΣΑΝΤΕ-μετανάστες δεύτερης γενιάς, ο Συριακός Σύλλογος. Επίσης καλεί η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ακολουθούν δηλώσεις

Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της. Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πανεπιστημιακός στο  Πάντειο
Ένα από τα σχέδια νόμου τα οποία είχαν εγκριθεί από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, είχε ως τίτλο «Ποινικός Έλεγχος του ρατσιστικού λόγου», μεταφέροντας στην Ελληνική Έννομη τάξη μία οδηγία της ΕΕ η οποία υπαγορεύει ότι όποιος λέει «κακά πράγματα», δηλαδή όποιος αρνείται το ολοκαύτωμα, όποιος θίγει την τιμή και την υπόληψη των ανθρώπων των άλλων με όρους φυλής, ράτσας, θρησκείας κλπ. θα καταδικάζεται σε φυλάκιση και θα πληρώνει πρόστιμο. Εμείς ως Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, είχαμε σταθεί λίγο κριτικά απέναντι σε αυτόν τον νόμο διότι ο ρατσιστικός λόγος δεν αντιμετωπίζεται με συνταγές πολιτικής ορθότητας. Εξάλλου σε μια δημοκρατία, δυστυχώς, ακόμα και οι ρατσιστές είναι ελεύθεροι να λένε αυτό που θέλουν σε αντίθεση με το καθεστώς που επιθυμούν αυτοί.
Το παράδοξο είναι ότι, φυσικά ο νόμος δεν πέρασε διότι η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε και την θέση της έδωσε σε μία κυβέρνηση της οποία τέσσερα μέλη αν είχε περάσει ο προηγούμενος νόμος θα διώκονταν ποινικά. Εγώ είπα ότι σε συνθήκες φιλελεύθερης δημοκρατίας όλοι μπορούν να πιστεύουν και να λένε ότι θέλουν. Ακόμα και να αρνούνται το ολοκαύτωμα, να είναι αντισημίτες, να είναι ρατσιστές τι να κάνουμε αυτό είναι το κόστος της φιλελεύθερης δημοκρατίας

Από το ότι τους ανέχομαι όμως μέχρι το να τους δώσω την κυβέρνηση μου φαίνεται δύσκολο. Μεγάλη απόσταση. Ένδειξη της πολιτικής υποκρισίας που υπάρχει απέναντι στο ζήτημα της ακροδεξιά σήμερα. Κάπως έτσι αντιμετωπίζω και τα μικρά δάκρυα που βλέπω να χύνονται στην Ευρώπη σε σχέση με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση αυτή.
Ενώ ο αρχηγός της ΝΔ είχε πει ότι αν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο για την ιθαγένεια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πήγε ένα βήμα παραπάνω. Έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την κατάργηση του νόμου, ο οποίος δεν μπορεί να καταργηθεί εκτός εάν η ολομέλεια του ΣτΕ αποφασίσει ότι είναι αντισυνταγματικός.
Η Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, έχουμε αναλάβει την υποστήριξη αυτού του νόμου ασκώντας το δικαίωμα της δικαστικής παρέμβασης. Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε το μόνο καλό νέο που νομοθετικά είχαμε την τελευταία διετία στην Ελλάδα. Και το κάνουμε αυτό σε συνθήκες όπου οι πολιτικοί αυτουργοί του νόμου αυτού, δηλαδή η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε καν έχει το πολιτικό θάρρος να ψελλίσει μία κουβέντα για την υπεράσπιση του νόμου αυτού. Η μόνη κουβέντα που ψελλίζουνε είναι το ότι λένε στη ΝΔ «μην ανησυχείτε διότι δεν γίνονται πολλές πολιτογραφήσεις». Δηλαδή δεν αμύνονται αλλά καθησυχάζουν τον πολιτικό αντίπαλο λέγοντάς του ότι είμαστε πιο συντηρητικοί από εσάς. Δηλαδή κατ’ ουσία υπονομεύουν το νόμο.
Πρέπει να γίνει σαφές ενόψει της δίκης μεθαύριο, ότι η πολιτική απόφαση για την ταυτότητα του ελληνικού λαού, που αφορά το σύνολο των ανθρώπων που έχουν την ιθαγένεια επειδή έχουν μεταφέρει στον τόπο αυτό το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων, το πρόγραμμα της ζωής τους, είναι μια βαθιά πολιτική απόφαση η οποία ελήφθει σε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το ΣτΕ επ’ αυτού δεν μπορεί να έχει λόγο. Δεν είναι νομικό ζήτημα το ποιος είναι Έλληνας πολίτης. Όπως δεν είναι νομικό γεγονός το ελληνικό έθνος, σε αντίθεση με αυτά που υπερασπίζεται στην εισήγησή του το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ προς την Ολομέλεια. Το μόνο νομικό γεγονός είναι ο λαός και το ποιοι είμαστε στο λαό αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία ελήφθει.
Πρέπει με κάθε τρόπο να συγκροτήσουμε μια στρατηγική όπου ο καθένας εφού ετάχθη θα μπορέσει να δημιουργήσει τα αναχώματα στην ακροδεξιά αντεπίθεση του βαθέως ελληνικού κράτους σήμερα είτε αυτό είναι ΣτΕ είτε είναι πολιτικά κόμματα είτε είναι εξωσυστημική άκρα δεξιά εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις. Όπως αυτοί πριν από δύο χρόνια διώξανε την Γενική Γραμματέα του Υπ Παιδείας επειδή τη θεωρούσαν επικίνδυνη, έτσι και εμείς σήμερα καλούμαστε να αντιπαραθέσουμε τις πολιτικές μας δυνάμεις τις συγκλίσεις μας σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτοί το καταφέρανε γιατί όχι εμείς.

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
Η ΚΕΕΡΦΑ, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, μαζί με συνδικάτα όπως η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ και με αρκετούς φοιτητικούς συλλόγους πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε ένα αντιφασιστικό –αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 3 Δεκέμβρη στην Ομόνοια.
Είμαστε σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση αρχίζει να βαθαίνει, αυτή τη στιγμή η συζήτηση για την ευρωζώνη και το μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι αναταράξεις είναι τεράστια, και γι αυτό μέσα σε αυτό το φόντο, εμείς είμαστε αντίθετοι με τις επιλογές να φτιάχνονται πραξικοπηματικές κυβερνήσεις όπως αυτή που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Σε εμάς ιδιαίτερα είναι μία κυβέρνηση πραξικοπηματική όπου συμμετέχουν οι φασίστες του ΛΑΟΣ. Πρόκειται για μία κυβέρνηση σκάνδαλο. Ένας κόσμος πριν από δύο χρόνια άλλη κυβέρνηση είχε βγάλει αλλά οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες μοιάζει να θυμούνται το παρελθόν τους όπως τη δεκαετία του 30, όταν για άλλο λόγο βγαίνανε οι βουλευτές και στο τέλος κατέληξε να κυβερνάει o Μεταξάς στην Ελλάδα και στη Γερμανία ο Χίτλερ. Αυτά είναι ανησυχητικά φαινόμενα και πρέπει να τα πάρουμε υπόψη μας σαν απειλή για το πού έχει φτάσει η κρίση.
Το ΛΑΟΣ έβαλε σαν όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την άρση του νόμου για την ιθαγένεια, ενός νόμου που κρίνεται η συνταγματικότητά του αυτή την Παρασκευή στις 2/12 στο ΣτΕ. Δεν θέλουμε να καταργηθούν οι κατακτήσεις των μεταναστών που γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα, το να μπορούν να παίρνουν ιθαγένεια. Είναι τόσο απλό. Φτάνει να είναι τόσο μισαλλόδοξη η πολιτική του ΛΑΟΣ ώστε ενώ μόνο ελάχιστα  παιδιά απευθύνθηκαν για να πάρουν ιθαγένεια, να σηκώνεται ένας ολόκληρος κουρνιαχτός ότι αυτός ο νόμος προκαλεί την αθρόα είσοδο «λαθρομεταναστών» σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να μπει ένα όριο στο ρατσιστικό μίσος και αυτό θα το βάλουν τα κινήματα, τα συνδικάτα και η νεολαία με την παρουσία μας στο συλλαλητήριο.
Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στις φασιστικές επιθέσεις. Τα πογκρόμ που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας ανησυχήσανε πάρα πολύ κόσμο. Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να τα απλώσει στις γειτονιές όπως στον Ασπρόπυργο, στην Κοκκινιά, στο Περιστέρι κάνοντας μαχαιρώματα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι στους δρόμους μπορεί να κυκλοφορεί ο κάθε ένας ελεύθερα και δεν μπορεί να παίρνει την άδεια του κάθε νταβατζή και του κάθε μαχαιροβγάλτη της Χρυσής Αυγής και γι’ αυτό θέλουμε να δώσουμε το παρόν μας σε αυτό το συλλαλητήριο.
Πάνω απ’ όλα θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι είναι ενταγμένο στους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η δικιά μας απάντηση στην κρίση προφανώς δεν είναι η στοχοποίηση των μεταναστών, δεν είναι ο αποπροσανατολισμός τον οποίο επιχειρούν τώρα οι κυβερνήσεις και στην Ελλάδα και στην ΕΕ για το ποιος φταίει για την φτώχεια και την εξαθλίωση. Για εμάς το πρόβλημα είναι οι πολιτικές του Μνημόνιου και οι πολιτικές που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, γι αυτό το πρώτο βήμα της κινητοποίησής μας είναι η συμμετοχή μας στη μεγάλη πανεργατική απεργία αυτή την Πέμπτη. Θα είμαστε 10πμ στο Μουσείο και μέσα από αυτή την κινητοποίηση θα φτάσουμε στην κινητοποίηση του Σαββάτου. Ο κάθε εργαζόμενος ο οποίος αντιστέκεται στην εφεδρεία και στην απόλυση, από τη Χαλυβουργία μέχρι την Ελευθεροτυπία έχει συμφέρον να ενώσει τον αγώνα του με τους μετανάστες διότι ο εχθρός είναι κοινός, είναι η εργοδοσία, οι τραπεζίτες, είναι αυτοί που απολύουνε, και όχι οι φτωχοί μετανάστες που έρχονται εδώ κυνηγημένοι.
Αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο Πακιστάν μας θυμίζουν ότι οι μετανάστες δεν έρχονται εδώ για τουρισμό. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των αμερικάνων βομβαρδίσανε ένα πακιστανικό στρατόπεδο, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο πόλεμος που ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια συνεχίζεται, με θύματα αυτή τη φορά φαντάρους στο Πακιστάν. Αυτό είναι προειδοποίηση ότι αυτός ο πόλεμος δεν φαίνεται να έχει τέλος. Είναι προειδοποίηση το τι συμβαίνει στους δρόμους του Καϊρου, όπου η εξέγερση έριξε τον Μουμπάρακ, αλλά αναγκάζονται αυτή τη στιγμή οι άραβες εργάτες να βγαίνουν ξανά στο δρόμο διεκδικώντας ελευθερία και τέλος στη χούντα. Την περασμένη εβδομάδα διαδηλώσανε οι Σύριοι μετανάστες στην Πρεσβεία τους στο Ψυχικό, ζητώντας να φύγει η Πρέσβης του Ασαντ. Όλοι αυτοί οι αγώνες μας υπενθυμίζουν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έρχονται εδώ κυνηγημένοι από τις δικτατορίες και τους πολέμους, είναι αδέρφια μας και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που θέλουμε να διαδηλώσουμε όλοι μαζί στο αντιφασιστικό- αντιρατσιστικό συλλαλητήριο.

Παύλος Αντωνόπουλος, ΔΣ ΟΛΜΕ:
Η ΟΛΜΕ καλεί όλους τους καθηγητές να συμμετέχουν ενεργά στο συλλαλητήριο στις 3 του Δεκέμβρη. Πιστεύουμε ότι είναι όσο ποτέ αναγκαίο να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και με τον αγώνα μας να κατοχυρώσουμε τη δυνατότητα των συναδέλφων μας μεταναστών εδώ στη χώρα μας να μπορέσουν να ζήσουν με τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι μας.
Όσο συνεχίζεται αυτή η ανωμαλία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα σε ακραίους κύκλους να δημιουργούν καταστάσεις γύρω από το μεταναστευτικό θέμα. Μοναδική λύση είναι όλος ο λαός να στηρίξει αυτή την προσπάθεια που από ότι βλέπουμε σε αφορά και τους Έλληνες, αφού πολλοί εργαζόμενοι φεύγουν στο εξωτερικό κατά χιλιάδες με αντίστοιχα προβλήματα. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σκεπτικοί για το πώς αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι αυτές τις καταστάσεις, καθώς αν επιστρέψουμε την εμφάνιση τους θα γυρίσει πάνω μας αυτή η ιστορία. Αρά ένα μας μένει, όλοι το Σάββατο μαζί με τους μετανάστες να διαδηλώσουμε την ανάγκη για αλλαγές υπέρ του μεταναστευτικού κόσμου που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους.


Νικόδημος Κινούα Μαϊνά, ASANTE:
Ως μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου της Αθήνας και της οργάνωσης των μεταναστών δεύτερης γενιάς εδώ στην Ελλάδα «ASANTE», καλούμε όλους τους Έλληνες και μετανάστες να συμμετέχουν στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια αυτό το Σάββατο. Για να δώσουμε ένα βροντερό μήνυμα στην κοινωνία και στην κυβέρνηση στην οποία τώρα πια συμμετέχουν και οι ακραίοι ως υπουργοί, ότι ο λαός δεν είναι υπέρ της πολιτικής κατά των μεταναστών. Θέλουμε μία καλύτερη κοινωνία. Θέλουμε μία κοινωνία που να υπάρχει διάλογος, μία κοινωνία που να δίνει δικαιώματα, μια κοινωνία πιο ανθρώπινη.

Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας:
Η 3η Δεκέμβρη είναι για εμάς τους μετανάστες μία πολύ μεγάλη μάχη για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας. Θα είμαστε στην Ομόνοια όπως κάναμε στον Ασπρόπυργο, στο Περιστέρι, στη Νίκαια, στο Αιγάλεω, όπου οι φασίστες έκαναν μεγάλες επιθέσεις, μας χτυπήσανε, μπήκαν μέσα στα σπίτια μας, μας κλέψανε, μας χτυπήσανε και η αστυνομία έκανε ότι δεν ακούει και δεν βλέπει..
Ο δεύτερος λόγος που θα είμαστε στο συλλαλητήριο είναι για το θέμα της ιθαγένειας. Η Χρυσή Αυγή, το ΛΑΟΣ και όλοι οι ρατσιστές έχουν κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου για την ιθαγένεια. Στις 2 Δεκέμβρη θα είμαστε στις 9.30πμ έξω από το ΣτΕ για να μην τους αφήσουμε να καταργήσουν τα δικαιώματά μας.
Στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθήνας κάναμε ένα πολύ καλό βήμα. Στις 22 Νοεμβρίου ομόφωνα αποφασίσαμε ότι είμαστε κατά της προσφυγής στο συμβούλιο της επικρατείας για να απορρίψουνε τα δικαιώματά μας και ότι θα συμμετέχουμε μαζί με όλους τους φορείς, την ΟΛΜΕ, τα συνδικάτα, την Πακιστανική Κοινότητα, τη Μαγκλαντεσιανή κοινότητα, το ASANTE, όλοι όσοι ζούμε εδώ, στην πλατεία Ομόνοιας για να κερδίσουμε δικαιώματα και σεβασμό.


Για να συμμετέχετε και να οργανώσετε δραστηριότητες, για να προμηθευτείτε αφίσες, προκηρύξεις, για να ανακοινώσετε πρωτοβουλίες και προτάσεις μπορείτε να στέλνετε mail στο antiracismfascism@yahoo.gr , και να επικοινωνείτε με τα τηλ.: 6932828964, 6976117452, 6947771499 και 6934243094. Μείνετε συντονισμένοι http://www.antiracismfascism.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top