23 Αυγούστου 2012

Αφρική: Δύσκολα αναστρέψιμη η επισιτιστική κρίση



Ο διατροφικός πληθωρισμός, η φρενήρης άνοδος στις τιμές διατροφικών ειδών στη νότια Αφρική, αποδεικνύεται ενδημικός, ενώ οι κυβερνήσεις της περιοχής αδυνατούν να ανασχέσουν την τάση.



Η τιμή των ειδών διατροφής απασχολεί και πάλι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει το σιτοβολώνα της Βόρειας Αμερικής, στις Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές του καλαμποκιού. Οι τιμολογιακές αυτές πιέσεις πλήττουν τώρα και την Αφρική. Η νότια Αφρική είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές του πλανήτη, όπου το καλαμπόκι καλλιεργείται αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση και όχι για την κτηνοτροφία. Στη Νότιο Αφρική, τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου και πρώτη παραγωγό καλαμποκιού, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο της τάξης του 5,5% τον Ιούνιο, με το ποσοστό του τιμαρίθμου να ανέρχεται στο 13,6% τον Αύγουστο.

Ακόμη και αν οι παραγγελίες για μελλοντική παράδοση σιτηρών επανέλθουν σε λογικά επίπεδα, οι τιμές καταναλωτή στη Νότιο Αφρική και σε άλλες χώρες μπορεί να μην υποχωρήσουν, λόγω της διατήρησης του υψηλού κόστους παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής. Μακροπρόθεσμα, η τάση στις τιμές τροφίμων δεν μπορεί παρά να είναι ανοδική, εξαιτίας των εγγενών δημογραφικών πιέσεων, που θα αυξήσουν κατακόρυφα τη ζήτηση, αλλά και η κλιματική αλλαγή που αναμένεται να πλήξει την παραγωγή.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top