19 Ιουνίου 2012

Landscape scores: Εργαστήρι λεκτικής και γραφικής παρτιτούρας στη Σύρο (3 - 8 ΙΟΥΛΙΟΥ)

Στο πλαίσιο των Ηχητικών Συναντήσεων Σύρου θα πραγματοποιηθεί στην Άνω Σύρο, το «Landscape scores» - επιτόπιο θερινό εργαστήρι λεκτικής και γραφικής παρτιτούρας από τις 3 μέχρι τις 8 Ιουλίου 2012.

Περισσότερες πληροφορίες

Εδώ και πάνω από μισό αιώνα, η πρακτική του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού διατηρεί μια δυναμικά εξελισσόμενη παράδοση ομαδικής μουσικής και ουσιαστικού διαλόγου.



Πρόκειται για μια παράδοση που εκδηλώνεται και αναπτύσσεται πέραν της αίθουσας συναυλιών, σε χώρους οικείους και δημόσιους, ανοιχτούς και κλειστούς, μόνιμους και εφήμερους, ορίζοντας και αναδιαμορφώνοντας διαρκώς καινούρια όρια και συσχετίσεις ανάμεσα στο «εγώ» και το «άλλο».



Αντίστοιχα, τα τελευταία εξήντα χρόνια οι λεκτικές & γραφικές παρτιτούρες αποτελούν την πιο προσβάσιμη και εύπλαστη μορφή σύνθεσης για καλλιτέχνες που επιθυμούν να «ανοίξουν» τη δημιουργική τους πρακτική προς τους μη επαγγελματίες εκτελεστές, την καθημερινότητα, την υποκειμενικότητα, την ερμηνεία που διαφέρει από εκτέλεση σε εκτέλεση. Πρόκειται για παρτιτούρες γραμμένες όχι μόνο από συνθέτες και εικαστικούς αλλά και από μη επαγγελματίες καλλιτέχνες, που χρησιμοποιούν λέξεις ή / και εικόνες για να περιγράψουν ηχητικές καταστάσεις και τρόπους ακρόασης, χωρίς να προκαθορίζουν νότες, ρυθμούς, μελωδίες και δομές όπως οι συμβατικές μουσικές παρτιτούρες.



Πώς συνδυάζονται οι δύο αυτές πρακτικές σε καθημερινό, πρακτικό επίπεδο; Τι μπορούν να μας μάθουν για τον τρόπο που ακούμε ο ένας τον άλλον και αντιλαμβανόμαστε το χώρο; Στο εργαστήρι αυτό, το οποίο συνδυάζεται με ένα πενθήμερο πρόγραμμα φιλοξενίας και εντατικής ομαδικής συνεργασίας, θα αυτοσχεδιάσουμε μαζί και θα έρθουμε σε διάλογο με ένα ιδιαίτερα πλούσιο και σύνθετο ηχητικό και οπτικό περιβάλλον, αυτό του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου και των γύρω περιοχών του. Μέσα από ένα πρόγραμμα ομαδικών συζητήσεων, αυτοσχεδιασμών και μικρών πρότζεκτ που θα στηθούν και θα παρουσιαστούν επί τόπου, θα εκτελέσουμε ιστορικές και σύγχρονες παρτιτούρες με θέμα το τοπίο, την ακρόαση, την ηχητική χαρτογράφηση, το χώρο ως οντότητα και ως τόπο μνήμης, και θα φτιάξουμε δικές μας «παρτιτούρες τοπίου» & προσωπικές ηχητικές αποτυπώσεις της Άνω Σύρου. Το εργαστήρι δεν απαιτεί προηγούμενες γνώσεις, εμπειρία ή εξειδίκευση σε κανέναν τομέα. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει διάθεση και χρόνο να πειραματιστεί με τον ήχο σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, να αυτοσχεδιάσει και να συνομιλήσει με άλλους.




Συντονισμός: Αλέξης Πορφυριάδης, Δανάη Στεφάνου
Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες: Andrew Raffo Dewar (Η.Π.Α.), Sabu Toyozumi (Iαπωνία)

Info

ΤοποθεσίαΆνω Σύρος
ΗμερομηνίαΑπό τις 3 μέχρι τις 8 Ιουλίου 2012.
Πληροφορίεςhttp://syrosmeetings.tumblr.com
Κόστος-Προθεσμία εγγραφών150 ευρώ το άτομο (συμπεριλαμβάνεται διαμονή σε δίκλινο
δωμάτιο στον ανακαινισμένο ξενώνα της παλαιάς μονής Ιησουιτών Άνω Σύρου)
Mέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Δηλώσεις συμμετοχής / Πληροφορίες: soundmeetings@gmail.com(εγγραφές μέχρι τις 15 Ιουνίου 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top