19 Ιουνίου 2012

Το Χρήμα και οι Έλληνες: Μια συμπαραγωγή του Goethe - Institut Athen και του Korsakow - Institut στο Beton7

“DAS GELD UND DIE GRIECHΕN” (ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ), μια συμπαραγωγή του Goethe-Institut Athen και του Korsakow-Institut είναι ένα διαδραστικό κινηματογραφικό πείραμα για μια χώρα σε μετάβαση και περιλαμβάνει ταινία, εικαστική εγκατάσταση και live talk shows.


22-29 Ιουνίου 2012 – Πρόγραμμα

22, 23, 24 Ιουνίου 2012 - offline previews | 20.00
23-29 Ιουνίου 2012 | 15.00 - 23.00 πρόσβαση σε υπολογιστή με internet και δυνατότητα online rating στο χώρο του BETON7
Χώρος: Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού BETON 7, Πύδνας 7, Βοτανικός,
Τηλ. 210 7512625, www.beton7.com

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Το βλέπουμε στις ειδήσεις, το ακούμε στο ραδιόφωνο, το διαβάζουμε σε όλα τα μέσα, σε όλο τον κόσμο: η Ελλάδα δεν έχει χρήματα, βρίσκεται σε κρίση.

Μαζί με την Ελλάδα κι όλη η Ευρώπη, γιατί τη χρεοκοπία της φαίνεται ότι θα ακολουθήσει εκείνη της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας. Το ευρώ απειλείται, η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης απειλείται. Μια καταστροφή διαγράφεται στο ορίζοντα.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον πώς αντιδρούν οι Έλληνες; Τι οδήγησε στην κρίση και πώς είναι να ζεις μαζί της; Πώς την βιώνουν οι Έλληνες και πως οι Γερμανοί; Τι μπορεί να μάθει κανείς μέσα από την κρίση; Μήπως αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία;

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ DAS GELD UND DIE GRIECHΕN - ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Με αφορμή την πρωτόγνωρη κρίση, ο Γερμανός καλλιτέχνης Florian Thalhofer και η Ελληνίδα Ελισάβετ Aggou, ταξίδεψαν στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012 σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία, όπου πραγματοποίησαν πολυάριθμες συνεντεύξεις με άνδρες και γυναίκες διαφορετικού προφίλ και όλων των ηλικιών. Μέσα από αυτά τα σύντομα clips που περιλαμβάνουν προσωπικές συνεντεύξεις δημιουργήθηκε σταδιακά ένα μωσαϊκό σκέψεων και εμπειριών για μια χώρα που βρίσκεται σε μετάβαση. Ένα υλικό που εκφράζεται μέσα από πολλές πλατφόρμες (στο διαδίκτυο και σε διάφορες ζωντανές εκδηλώσεις live shows) μέσω του συστήματος πολυμέσων και software Korkakow (Κόρσακοφ). Το τελευταίο, ουσιαστικά αποτελεί ένα online narration database, δηλαδή μια διαδικτυακή βάση αφήγησης που παραμένει συνεχώς σε έναν διαρκή, ανοιχτό διάλογο με το κοινό.

Τα clips που βρίσκονται στην ιστοσελίδα καλούν τον χρήστη να δημιουργήσει μια δική του αφήγηση, αξιολογώντας, βαθμολογώντας και καθορίζοντας τελικά τα clips που τον εκπροσωπούν. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος επιλέχθηκε το σύστημα Korsakow, το οποίο ανέπτυξε ο ίδιος o Florian Thalhofer, διότι από την φύση του διασφαλίζει και προάγει τρία στοιχεία: την συμμετοχή, την συν διαμόρφωση περιεχομένου και την πολυφωνία. Στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να προσεγγίσει ο καλλιτέχνης το εξαιρετικά επίκαιρο και σύνθετο θέμα της κρίσης, μέσα από “πολλές ματιές” προκειμένου να διαμορφωθεί τελικά μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Ουσιαστικά, το εγχείρημα DAS GELD UND DIE GRIECHΕN_ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δίνει βήμα στο διάλογο και στην πολυφωνία και γόνιμο έδαφος προκειμένου να δημιουργηθούν γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις και πολιτισμούς.

Το εγχείρημα εκφράζεται με τρεις διαφορετικές μορφές, online και offline.
Στην Αθήνα οι τρεις αυτές διαφορετικές μορφές θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ 7 (www.beton7.com):
- Η ταινία τεκμηρίωσης «Das Geld und die Griechen_Το χρήμα και οι Έλληνες»
Τι είναι μια ταινία Korsakow και πώς δημιουργείται:

Πρόκειται για μία διαδραστική ταινία μη γραμμικής αφήγησης κατά το σύστημα Korsakow. Μια ταινία Korsakow δεν αποτελείται από σκηνές, όπως μια συνηθισμένη ταινία, αλλά από SNUs (Smallest Narrative Units, σύντομες αφηγηματικές ενότητες).

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι η διαδοχική τους σειρά ποικίλει σε κάθε θέαση της ταινίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σειρά που ακολουθούν τα SNUs είναι τυχαία. Αντιθέτως έχει πάντα νόημα, αφού την ορίζει ο ίδιος ο θεατής, ο οποίος έχει τη δυνατότητα έτσι να επηρεάσει, αλλά παράλληλα και να σχολιάσει την ταινία.

«Ο θεατής καλείται να συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία της ταινίας. Οι αξιολογήσεις και τα σχόλια που θα κάνει θα καθορίσουν ποιες σκηνές θα συμπεριληφθούν στην ταινία. Η κάθε μία αξιολόγηση και το κάθε ένα σχόλιο αποτελούν σημαντική βοήθεια.»
(Florian Thalhofer)

Το οδοιπορικό στην Ελλάδα, οι συνεντεύξεις με πάνω από 20 πρωταγωνιστές, έχουν συγκεντρωθεί σε 143 clips (αφηγηματικές ενότητες), τα οποία έχουν ανέβει στο διαδίκτυο και περιμένουν να γίνουν ταινία.

Ποια όμως από τα κλιπ θ’ απαρτίσουν στο τέλος το ντοκιμαντέρ «Das Geld und die
Griechen - Το χρήμα και οι Έλληνες»;
Πάρτε μέρος! Γίνετε κι εσείς συν-δημιουργός της ταινίας.
Πώς μπορείτε να συμμετέχετε:
1) Συμμετοχή με τρία βήματα online (ONLINE PREVIEWS)!
1. Εγγραφείτε στη σελίδα http://dgudg.de/gr/en
2. Αποκτήστε πρόσβαση στα clips.
3. Αξιολογήστε και σχολιάστε τα!
Ποιες απόψεις, από αυτές που παρουσιάζονται στα clips, είναι κατά τη γνώμη σας ιδιαίτερα σημαντικές; Ποιες δηλώσεις σάς κάνουν μεγαλύτερη εντύπωση; Ποιές από τις οπτικές που παρουσιάζονται στα clips θα θέλατε να προβάλλονταν και από τα καθιερωμένα Μ.Μ.Ε.

H συμμετοχή σας θα επηρεάσει την εξέλιξη της ταινίας και θα καθορίσει το τελικό περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αποτελείται από 50-70 clips και θα ανεβεί στο διαδίκτυο τον Ιούλιο του 2012.

Συμμετοχή σε δημόσιες προβολές (OFFLINE PREVIEW)!
Offline Preview οργανώνονται και στη Γερμανία και στην Ελλάδα.
Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν 3 Live-Previews σε συνεργασία με το ΒΕΤΟΝ 7
Πύδνας 7, Βοτανικός, Τηλ. 210 7512625, www.beton7.com
22+23+24 Ιουνίου 2012, 20:00
Στο ΒΕΤΟΝ 7 μπορείτε να δείτε σε 3 βραδιές και τα 143 clips και να τα
αξιολογήσετε.
Από τις 23 έως 29 Ιουνίου 2012 στο ΒΕΤΟΝ 7 θα λειτουργεί από τις 15:00 εγκατάσταση διαδικτύου όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν επίσης να αξιολογούν τα clips.
Όσοι έχουν αξιολογήσει πάνω από 15 clips (είτε online είτε σε live previews) παίρνουν αυτόματα μέρος στην κλήρωση για ένα ταξίδι. Αν ο νικητής είναι από τη Γερμανία, θα κερδίσει ένα ταξίδι στην Αθήνα, όπου θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πρεμιέρα του Korsakow show. Αν ο νικητής είναι από την Ελλάδα, θα κερδίσει ένα ταξίδι στο Βερολίνο, όπου θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα Korsakow show. Και στις δύο περιπτώσεις είναι καλυμμένα τα αεροπορικά εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής για δυο ημέρες σε ξενοδοχείο.
Επίσης, τα ονόματα όσων έχουν αξιολογήσει πάνω από 15 clips θα συμπεριληφθούν στους τίτλους με τους συντελεστές της ταινίας.


Εικαστική εγκατάσταση: ένα έργο τέχνης, που αποτελείται από πολλαπλές οθόνες και επιλεγμένα clips της ταινίας.

12 Iουλίου έως 8 Σεπτεμβρίου 2012 στο ΒΕΤΟΝ 7
To Live talk show (Korsakow show): Aποτελεί μια πρωτότυπη βιωματική εμπειρία που περιλαμβάνει προβολή επιλεγμένων clips από την ταινία και δημόσια συζήτηση ανάμεσα σε κοινό και ειδικούς. Το κοινό θα συμμετέχει ενεργά, επιλέγοντας μέσω γραφίδων laser τα clips που επιθυμεί να παρακολουθήσει στην οθόνη και να τα συζητήσει δημόσια. Το Korsakow show είναι ένα πρωτότυπο, και πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, debate με ζωντανή διαμόρφωση ροής προβολών, περιεχομένου και συζήτησης.
Το πρώτο μεγάλο Korsakow Show «Το χρήμα και οι Έλληνες» προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο στο Goethe-Institut Athen.
Korsakow shows θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια και σε άλλους χώρους της Αθήνας, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top