19 Ιουνίου 2012

Έκθεση από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης στην Τεχνόπολη (25 ΙΟΥΝΙΟΥ - 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων έχει τη χαρά να φιλοξενήσει από τη Δευτέρα 25 Ιουνίου έως την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012 την έκθεση «Μια ιστορία από φως, στο φως» στην Αίθουσα Δ10 «Κωστής Παλαμάς». Η διοργάνωση της έκθεσης εντάσσεται στην προσπάθεια ανάδειξης του μουσειακού χαρακτήρα του παλαιού εργοστασίου παραγωγής φωταερίου και αποτελεί τον προάγγελο του Μουσείου Φωταερίου, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στο χώρο της «Τεχνόπολις».


Μέσα από τα εκθέματα, τα οποία προέρχονται από διάφορους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας, γίνεται μια ιστορική αναδρομή στον τεχνητό φωτισμό από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, με έμφαση στη βυζαντινή περίοδο, αλλά και στη μεγάλη τομή που σημειώνεται το 19ο αιώνα με την εμφάνιση του φωταερίου και του ηλεκτροφωτισμού.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται πτυχές του τεχνητού φωτισμού στη χρηστική, τεχνολογική, οικονομική, αλλά και συμβολική τους διάσταση.


Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στο δημόσιο φωτισμό τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της Αθήνας με την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου το 1857 να αλλάζει τα δεδομένα του δημόσιου φωτισμού της πρωτεύουσας.


Στην έκθεση συμμετέχει και το Μουσείο της Ακρόπολης με μια παράλληλη δράση, παρουσιάζοντας στο χώρο του αντικείμενα που αναδεικνύουν τη διαχρονική αξία του φωτός και του ήλιου στην καθημερινή, αλλά και θρησκευτική ζωή των ανθρώπων.


Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της για το αθηναϊκό κοινό σε μια περίοδο που η «Τεχνόπολη» υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των επισκεπτών το χρόνο. Αποτελεί συνδιοργάνωση της «Τεχνόπολις» με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, με τη συνεργασία των παρακάτω φορέων πολιτισμού:

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Θεσσαλονίκη
ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Καβάλα
ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνη
7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Λάρισα
9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Θεσσαλονίκη
10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Χαλκιδική
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα
Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Αθήνα
Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Αθήνα
Λαογραφικό Μουσείο Αρχοντικού Τοσίτσα – Μέτσοβο
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών – Νόησις, Θεσσαλονίκη
Ιδιωτικές συλλογές

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:
Είσοδος από την οδό Πειραιώς
Μετρό – σταθμός Κεραμεικός
Λεωφορεία – 035, 049, 811, 838, 914, Β18, Γ18, 731, 031 – στάση «Παλαιά Αγορά»
Τρόλεϊ – Νο 21 (από Ομόνοια) – στάση «Παλαιά Αγορά»

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top