15 Ιουνίου 2012

10 "τρελοί" που άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο



Μέχρι τώρα, έχω βρει και μεταφράσει αρκετές λίστες που όλες τους είναι μοναδικές. Ωστόσο, την παρακάτω λίστα την καταευχαριστήθηκα. Ειλικρινά, όποιος μπει στον κόπο να την διαβάσει θα αλλάξει άποψη για τον ορισμό της ιδιοφυΐας.
Για κάποιους από τους παρακάτω μπορείτε κάλλιστα να αφαιρέσετε τα εισαγωγικά από την λέξη τρελοί που αναφέρω στον τίτλο.



10. W.C. Minor


Το γνωστό σε όλους Oxford English Dictionary είναι το πρώτο αξιόλογο λεξικό της Αγγλικής γλώσσας που τυπώθηκε ποτέ και το οποίο έκανε μια προσπάθεια να καταλογοποιήσει όλες τις λέξεις και όχι μόνο τις περίεργες και τις άγνωστες.

Κάποια στιγμή λοιπόν, μερικοί καθηγητές συνειδητοποίησαν ότι όλα τα λεξικά της εποχής τους είχαν χονδροειδή διαρρύθμιση και ήταν γενικώς χάλια και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα καλύτερο.


Ένα από τα πολλά προβλήματα που αναγνωρίστηκαν ήταν ότι δεν υπήρχαν καλές παραπομπές που να έκαμναν επίδειξη του πως να χρησιμοποιηθεί η λέξη σε μια πρόταση. Δυστυχώς για διορθώσουν το πρόβλημα αυτό, χρειάζονταν κάποιον που θα μπορούσε να συνθέσει τέτοιες παραθέσεις και προσδιορισμούς, για κάθε λέξη που έχει ποτέ γραφτεί. Επειδή οι εν λόγω καθηγητές ήταν πολύ απασχολημένοι για να κάνουν κάτι τέτοιο και επειδή δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν κάποιον άλλο να το κάνει, διέδωσαν ότι ζητούσαν εθελοντές για αυτήν την κοπιαστική εργασία.

Από τους ανθρώπους που έδωσαν το παρόν στην έκκληση αυτή ήταν ο William Chester Minor, ένας Αμερικανός χειρούργος που λάτρευε την Αγγλική γλώσσα. Ο Minor συνέθεσε έναν πελώριο αριθμό λέξεων με παραθέσεις και ορισμούς. Συνέθεσε λίστες με κάθε παράδειγμα κάθε λέξης που υπήρχε σε όλα τα βιβλία που είχε στην κατοχή του και ήταν κατά πολύ ο ποιο αποτελεσματικός εθελοντής για το λεξικό της Οξφόρδης. Χωρίς αυτόν, το λεξικό θα ήταν πιθανώς ελλιπή και θα συνέχιζε την παράδοση των υπόλοιπων λεξικών της εποχής.

Γιατί λοιπόν τον αποκαλούμε τρελό?

Όλη αυτήν την κοπιαστική εργασία την έκανε ενόσω ήταν έγκλειστος στο άσυλο για τους ψυχασθενείς εγκληματίες Broadmoor, όπου βρισκόταν επειδή έχασε τα λογικά του και σκότωσε τον πατέρα 7 παιδιών George Merett, που ο Minor πίστευε ότι τον καταδίωκε. Κατά την διάρκεια του εγκλεισμού του δεν είχε και πολλά πράγματα να κάνει και έτσι η δημιουργία των παραθέσεων για το λεξικό, ήταν γι’ αυτόν ότι και το πλέξιμο για μια γυναίκα. Εν τω μεταξύ η διανοητική του κατάσταση χειροτέρευε, έως ότου έκοψε το πέος του με ένα ξυράφι. Τελικά τον έστειλαν “πακέτο” στην Αμερική.

9. Tycho Brahe.




Πριν τον Γαλιλαίο ήταν ο Tycho Brahe. Αυτός έφτιαξε καταλόγους με τις κινήσεις κάθε αστεριού, πλανήτη, UFO και φλεγόμενη μπάλα αερίων που υπήρχε στον ουρανό για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, πληροφορίες που ήταν εξόχως σημαντικές και επέτρεψαν την κατανόηση των νόμων της κίνησης των πλανητών. Η προσεκτικότητα και η επιστημονικά αυστηρή μεθοδολογία του, θεωρούνται ουσιαστικές στην δημιουργία των θεμελίων της επερχόμενης επιστημονικής επανάστασης.

Γιατί λοιπόν τον αποκαλούμε τρελό?

Πολλές διάσημες ιδιοφυΐες ήταν αλκοολικοί αλλά λίγοι ήταν τόσο θεαματικοί όσο ο Tycho Brahe. Όχι μόνο είχε την τάση να κάνει χαζομάρες όταν ήταν μεθυσμένος (σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, όταν ήταν 20 ετών, μονομάχησε με έναν άντρα σε ένα κατασκότεινο δωμάτιο καταλήγοντας να χάσει την μύτη του), αλλά το σπίτι του ήταν σαν τσίρκο.

Αφού ο Brahe διέθετε περιουσία που ήταν το 1% ολόκληρου του πλούτου της Δανίας και ζούσε σε ένα κάστρο, ήξερε πως να διοργανώνει απίστευτα πάρτι. Ανάμεσα στις άλλες ανοησίες του, μια για την οποία ήταν γνωστός είναι ότι είχε προσλάβει έναν νάνο που τον έλεγαν Jepp το οποίο ο Brahe θεωρούσε μάντη. Η δουλειά του Jepp ήταν να φοράει την στολή του γελωτοποιού, να κάθεται κάτω από το τραπέζι που γευμάτιζε ο Brahe και να κάνει όλα αυτά που υποτίθεται ότι είναι ικανός να κάνει ένας “ψυχικός” νάνος. Επίσης, εκτός από τον νάνο είχε για κατοικίδιο μια Άλκη η οποία επιδίδονταν σε οινοποσία με τους υπόλοιπους, μέχρι μια μέρα μέθυσε τόσο πολύ που έπεσε από τις σκάλες.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που μεθύσατε τόσο σε ένα πάρτι και μια μεθυσμένη Άλκη έπεσε από τις σκάλες?…αυτό εννοούμε κι εμείς…

8. Samuel Morse.




Εφηύρε τον πρώτο ηλεκτρικό τηλέγραφο και έφτιαξε τον κώδικα Morse, την γλώσσα που χρησιμοποιούνταν στις τηλεπικοινωνίες για πάνω από 100 χρόνια.

Γιατί λοιπόν τον αποκαλούμε τρελό?

Ήταν λιγουλάκι παρανοϊκός. Ήταν πεπεισμένος ότι οι μαύροι, οι Εβραίοι, οι καθολικοί και ολόκληρο το Αυστριακό έθνος εργαζόταν για να καταστρέψουν τους λευκούς Αγγλο-Σάξονες προτεστάντες της Αμερικής. Έγραψε αρκετά βιβλία στα οποία περιέγραφε το πως οι μετανάστες και οι “κατώτερες φυλές” καταδυνάστευαν τους λευκούς, το πως οι Εβραίοι και οι καθολικοί συνεργάζονταν για να σκοτώσουν τους προτεστάντες και το πως όλες αυτές οι ομάδες συναντιόταν σε σταθερή βάση στο υπόγειο ενός ορφανοτροφείου στην Ιρλανδία.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η διάδοση του τηλέγραφου επέτρεψε στους μετανάστες να κανονίζουν την διαμονή τους στην Αμερική πριν μεταβούν εκεί. Αυτό οδήγησε σε μαζικές μετακινήσεις μεταναστών στις ΗΠΑ, η οποία γέμισε με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών. Έτσι ο Morse κατέληξε να πεθάνει κλειδωμένος στο σπίτι του, αρνούμενος να βγει έξω από τον φόβο των καθολικο-Αυστριακο-μεταναστο-εβραίων που κατέλαβαν τον κόσμο.

7. Yoshiro Nakamatsu.




Στην ηλικία των 81 ετών, o Nakamatsu έχει πάνω από 3.000 πατέντες εφευρέσεων κάτι που του χαρίζει το ρεκόρ για τις περισσότερες πατέντες στην ιστορία. (ο Thomas Edison είχε μόνο λίγο πάνω από 1000). Σίγουρα έχετε δει κάποιες από τις εφευρέσεις του στην καθημερινότητα σας. Εφηύρε το CD, το DVD, το ψηφιακό ρολόι και το ταξίμετρο.

Γιατί λοιπόν τον αποκαλούμε τρελό?

Ο Nakamatsu καταγράφει και αναλύει σχολαστικά οτιδήποτε τρώει, σε μια προσπάθεια να ζήσει μέχρι την ηλικία των 144. Όχι περισσότερο, όχι λιγότερο. Είναι αποφασισμένος να πεθάνει σε αυτό το συγκεκριμένο νούμερο. Κοιμάται μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα, λέγοντας ότι ο ύπνος πάνω από έξι ώρες είναι “πολύ, πολύ κακό”. Η δίαιτα του αποτελείται εξολοκλήρου από την “νόστιμη θρεπτική εγκεφαλική τροφή”, έναν συνδυασμό από φύκια, τυρί, γιαούρτι, χέλι, αυγά, βοδινό και συκώτι από κοτόπουλο.

Αυτό όμως που είναι ακόμη ποιο ενδιαφέρον είναι η μέθοδος του να εφευρίσκει πράγματα. Κρατάει την αναπνοή του κάτω από το νερό μέχρι σχεδόν να πεθάνει. Ο ίδιος δηλώνει “Η έλλειψη οξυγόνου είναι πολύ σημαντική… Έχω αυτήν την αναλαμπή μόλις 0.5 δευτερόλεπτα πριν τον θάνατο. Παραμένω κάτω από το νερό μέχρι αυτό το ερέθισμα να εμφανιστεί και το καταγράφω με ένα ειδικό αδιάβροχο σημειωματάριο από Plexiglas που έχω εφεύρει”.

Τώρα, ο τύπος είτε είναι πραγματικά για δέσιμο είτε είναι ένας ευφυής φαρσέρ.

6. Sergei Bryukhonenko.




O Sergei Bryukhonenko έχει κάνει εκπληκτικά άλματα στην ιατρική επιστήμη όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1920 εφηύρε το Autojector, την πρώτη μηχανή υποστήριξης ζωής στον κόσμο.

Λειτουργούσε ως μηχανική καρδιά και πνεύμονες και αν και ήταν αρκετά πρωτόγονη με τα σημερινά στάνταρτ, έκανε πολύ καλά την δουλειά της. Αυτή ήταν και η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν όλα τα μεταγενέστερα συστήματα υποστήριξης ζωής.

Γιατί λοιπόν τον αποκαλούμε τρελό?

Προκειμένου να δοκιμάσει την μηχανή αυτή χρειαζόταν πειραματόζωα. Αν και η ιατρική ηθική την εποχή εκείνη περιοριζόταν στην ηθική του γιατρού, δεν είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ανθρώπους και έτσι χρησιμοποίησε σκυλιά. Πολλά πολλά σκυλιά!. Έπρεπε πρώτα να τα θανατώσει και στην συνέχεια να χρησιμοποιήσει το σύστημα του από αντλίες και δοχεία προκειμένου να τα επαναφέρει.

Καθώς συνέχιζε τα πειράματα του, αυτά γινόταν όλο και ποιο ανατριχιαστικά καθώς αποστράγγιζε το αίμα από το σώμα των δύστυχων τετράποδων και το ξανάβαζε μέσα φέρνοντας το σκυλί πίσω στην ζωή (με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες βέβαια). Αργότερα ξεκίνησε να δοκιμάζει το αν η μηχανή του θα λειτουργούσε εκτός από ολόκληρα τα ζώα, σε ένα μέρος του ζώου. Μόνο στο κεφάλι ας πούμε. Όπως αποδείχθηκε, είναι δυνατόν να αποκόψετε το κεφάλι ενός σκύλου, να το συνδέσετε σε μερικούς σωλήνες και να το κρατήσετε ζωντανό. Τουλάχιστον για λίγα λεπτά…και σε αφασία… αλλά τέλος πάντων, η γενική αρχή είναι που μετράει.

5. Henry Cavendish.




Εκτός από το ότι ανακάλυψε το υδρογόνο, υπολόγισε επίσης την πυκνότητα του πλανήτη μας με εκπληκτική ακρίβεια χρησιμοποιώντας μόνο δυο μπάλες από μόλυβδο και την ευφυΐα του.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ σημαντικό αλλά ήταν σημαίνων στην επιστήμη της αστροφυσικής επειδή οδήγησε σε πολλές επαναστατικές ανακαλύψεις συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού της βαρυτικής σταθεράς του σύμπαντος. Έκανε επίσης σημαντική δουλειά με τον ηλεκτρισμό, ανακαλύπτοντας την αρχή της ηλεκτρικής τάσης, την φόρμουλα της χωρητικότητας ενός πυκνωτή και την αντίστοιχη μονάδα (που τώρα αποκαλείται Farad), τον νόμο της ηλεκτρικής αντίστασης (Ohm), την μονάδα ηλεκτρικού φορτίου και ένα ακόμη πλήθος νόμων όπως των αμοιβαίων αναλογιών του Richter, τον νόμο μερικών πιέσεων του Dalton και τους νόμους παράλληλων κυκλωμάτων του Wheatstone.

Γιατί λοιπόν τον αποκαλούμε τρελό?

Σίγουρα παρατηρήσατε ότι όλες οι ανακαλύψεις του έχουν τα ονόματα άλλων ανθρώπων. Ο Henry ήταν μοναχικός τύπος. Σχεδόν ποτέ δεν έφευγε από το σπίτι του, εκτός και αν χρειαζόταν εξοπλισμό ή για να πάει στην Royal Society Club όπου σπανίως μιλούσε με κάποιον εκτός και αν είχαν κάτι πολύ σημαντικό να πουν. Ποτέ δεν είχε προσκεκλημένους στο σπίτι του, στο οποίο διέθετε μια κρυφή σκάλα έτσι ώστε να μετακινείται χωρίς να συναντάει την οικονόμο του, με την οποία επικοινωνούσε μέσω γραμμάτων που άφηνε σε ένα ειδικό τραπεζάκι. Υπάρχει η φήμη για έναν οπαδό της δουλειάς του, που του έστησε ενέδρα έξω από την εξώπορτα του σπιτιού του σε μια προσπάθεια να του πει το πόσο σημαντικός ήταν γι’ αυτόν, με αποτέλεσμα ο Cavendish να ξεσπάσει σε κραυγές και να τρέξει στο δάσος και από το οποίο ξεμύτισε δυο ώρες αργότερα.

Όλες οι παραπάνω ανακαλύψεις έχουν το όνομα κάποιου άλλου επειδή ο Cavendish δεν τις δημοσίευσε. Αντίθετα, παρέμειναν στην σοφίτα του για περίπου 100 χρόνια μαζεύοντας σκόνη μέχρις ότου ένας άντρας ονόματι James Clerk Maxwell εμφανίστηκε και τις βρήκε. Μέχρι τότε, κάποιοι άλλοι άρχισαν να κάνουν τις ίδιες ανακαλύψεις από μόνοι τους. Ο Cavendish προηγούνταν σχεδόν έναν αιώνα αλλά δεν έλαβε της αντίστοιχης αναγνώρισης εξαιτίας της κακής του κοινωνικής συμπεριφοράς.

4. Dr. John Harvey Kellogg.





Πίσω στο 1800, πρωινό σήμαινε ένα-δύο πράγματα. Αν ήσουνα πλούσιος, σήμαινε αυγά. Αν όχι, ήταν χυλός. Ο John Kellogg και ο αδερφός του Will το άλλαξαν αυτό. Ανακάλυψαν τα γνωστά σε όλους Corn Flakes, ένα φτηνό και νόστιμο πρωινό που άνοιξε τον δρόμο για μια καινούργια εποχή στον χώρο της διατροφής.

Γιατί λοιπόν τον αποκαλούμε τρελό?

Αυτό που σχεδόν κανείς δεν δίνει σημασία είναι το γιατί έφτιαξε τα Corn Flakes.
Ο Dr. Kellogg ήταν ένθερμος υποστηρικτής της σωστής διατροφής και πίστευε ότι μια απλή δίαιτα, χαμηλή σε ζάχαρη και ενέργεια, θα ασκούσε προληπτική δράση κατά του αυνανισμού των παιδιών. Ναι, καλά διαβάσατε. Ο Kellogg πίστευε ότι ο αυνανισμός ήταν αυτός που κατέτρωγε την κοινωνία και κατέστρεφε όλα τα καλά του κόσμου αυτού. Εσείς τώρα μπορεί να γελάτε αλλά στην εποχή του είχε αποδειχθεί ότι προκαλούσε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των: αϋπνία (insomnia), αδυναμία, εκτεταμένη τριχόπτωση, απώλεια βάρους, αύξηση βάρους, τύφλωση, ναυτία, παράνοια, αρθρίτιδα, καρκίνο, ομοφυλοφιλία και… κομμουνισμό !!!.

Ήταν ιδρυτής αρκετών σωματίων και κινήσεων όπως του ιδρύματος βελτίωσης της φυλής (Race Betterment Foundation), μέρος της μετέπειτα ευγονικής κίνησης. Ήταν επίσης θερμός υπέρμαχος της περιτομής. Και δεν εννοούμε την περιτομή αμέσως μετά την γέννηση. θα θέλατε. Πίστευε ότι θα έπρεπε να γίνεται ως τιμωρία όταν ο πιτσιρίκος γινόταν τσακωτός με τον άλλο πιτσιρίκο στο χέρι. Καταλαβαίνετε πιστεύω τι εννοώ.

“(Η διαδικασία) θα πρέπει να διεξάγεται από χειρούργο χωρίς εφαρμογή αναισθητικού, καθώς ο σύντομος πόνος που συνοδεύει την επέμβαση θα έχει ψυχωφελής συνέπειες στο μυαλό, ιδιαίτερα αν συνδεθεί με την ιδέα της τιμωρίας. Στις γυναίκες, ο συντάκτης έχει βρει ότι η εφαρμογή καθαρού φαινικού οξέως (phenol) στην κλειτορίδα είναι ένα εξαιρετικό μέσο κατευνασμού της αντικανονικής διέγερσης.”

Υποστήριζε ότι η περιτομή θα είχε 100% αποτελεσματικότητα επειδή “ακολούθως της επούλωσης των πληγών, το δέρμα θα κάλυπτε το όργανο σφιχτά, το οποίο θα εμπόδιζε τον αυνανισμό ή θα τον εξάλειφε παντελώς”.
Απλά και μόνο για την ιστορία, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα με την περιοριστική δίαιτα, την περιτομή και την θεραπεία με το οξύ, υποστήριζε και το δέσιμο των χεριών του εκάστοτε τσακωτού ατόμου, του οποίου τα γεννητικά όργανα τοποθετούνταν σε ειδικές συσκευές που θα έκαμναν την στύση αφόρητα επώδυνη. Επίσης, συμπληρωματικά θα μπορούσε να έχει όφελος η θεραπεία με ηλεκτροσόκ και η πλήρης συρραφή του δέρματος γύρω από την άκρη του πέους. Μια φορά μάλιστα έκανε κλειτοριδεκτομή σε ένα εννιάχρονο κορίτσι.

3. Nikolai Tesla.




Αν θελήσουμε να αναφέρουμε τα όσα έχει εφεύρει ο Tesla, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα καινούργιο blog αφιερωμένο μόνο σε αυτά. Αν απλά γράψετε το πλήρες ονοματεπώνυμο του στην Google, θα σας δώσει 2.140.000 αποτελέσματα!!.

Γιατί λοιπόν τον αποκαλούμε τρελό?

O Tesla έπασχε από ψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Και αυτό δεν σημαίνει απλά ότι έπλενε τα χέρια του ποιο συχνά από το κανονικό. Είχε μια εμμονή με τον αριθμό 3 σε σχεδόν τρομακτικό βαθμό. Πριν μπει σε ένα κτίριο, έπρεπε πρώτα να κάνει τον κύκλο του τετραγώνου 3 φορές κατά την φορά των δεικτών του ρολογιού, έμενε σε δωμάτιο ξενοδοχείου μόνο όταν ο αριθμός του μπορούσε να διαιρεθεί ακριβώς με το 3 και χρησιμοποιούσε πάντα 9 πετσέτες τις οποίες διατηρούσε σε τρία ράφια σε στοίβες των τριών.

Επίσης πριν γευματίσει συνήθως υπολόγιζε την ποσότητα της τροφής πριν την καταναλώσει. Λάτρευε τα περιστέρια στο βαθμό που έκαμνε εισαγωγή ειδικών σπόρων για να τα ταΐζει στο πάρκο και μερικές φορές τα έπιανε και τα έπαιρνε στο διαμέρισμα του.
Μισούσε τα κοσμήματα (ιδιαίτερα τα μαργαριτάρια και τα σκουλαρίκια), αρνούνταν να αγγίξει οτιδήποτε που ήταν σκονισμένο και τρομοκρατούνταν από οτιδήποτε κυκλικό και/ή μεταλλικό.


2. Andrew Jackson.




Εδώ έχουμε μια προσωπικότητα που αντίθετα με τους προηγούμενος δεν ήταν επιστήμονας ή εφευρέτης αλλά πολιτικός.

Ο Jackson κέρδισε μια σημαντική μάχη στην Νέα Ορλεάνη, στον πόλεμο του 1812 (αυτόν κατά τον οποίο ο Καναδάς έκαψε τον Λευκό οίκο), εξασφαλίζοντας παράλληλα τον σεβασμό των αντιπάλων του. Εκλέχτηκε 7ος πρόεδρος των Η.Π.Α, βοηθώντας έτσι στην μορφοποίηση του Αμερικανικού πολιτικού συστήματος και κερδίζοντας μια θέση στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Κατά την διάρκεια της θητείας του μείωσε το εθνικό χρέος, προκάλεσε αρκετές δομικές αλλαγές στο γραφειοκρατικό και πολιτικό σύστημα και έσπρωξε τις ΗΠΑ στον επεκτατισμό, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να αποκτήσουν τα σύνορα που έχουν και σήμερα. Επίσης βοήθησε στο να πεταχτούν οι Ινδιάνοι από τα πατρώα εδάφη τους…

Γιατί λοιπόν τον αποκαλούμε τρελό?

Ο Jackson ήταν αυτό που σήμερα οι Αμερικανοί αποκαλούν “Badass MotherF***er”. Πήρε την προσωνυμία “γέρικη καρυδιά” κατά την διάρκεια των πολεμικών του ημερών επειδή ήταν σχεδόν τελείως ακατάλυτος αλλά και επειδή ξυλοφόρτωνε κυριολεκτικά διάφορα άτομα με ένα ξύλο από άσπρη καρυδιά Αμερικής. Κέρδισε στην μάχη της Νέας Ορλεάνης λόγω του ότι ήταν σκληρό καρύδι αλλά και επειδή προσέλαβε έναν μεγάλο αριθμό από πειρατές για να τον βοηθήσουν.

Ήταν επίσης γνωστός ότι πήρε μέρος σε αρκετές μονομαχίες. Εδώ πρέπει να καταλάβετε ότι οι μονομαχίες της εποχής εκείνης γινόταν με μουσκέτα, το ποιο ανακριβές όπλο στην ιστορία. Αυτό σήμαινε ότι μια μονομαχία γινόταν πυροβολώντας ο ένας τον άλλο μέχρι ο ένας από τους δυο να ήταν πολύ φοβισμένος και/ή ματωμένος ώστε να παραδοθεί. Κατά την διάρκεια των μονομαχιών που πήρε μέρος, ο Jackson υπέμενε τόσα πολλά τραύματα από σφαίρες που – σύμφωνα με τον βιογράφο Chris Wallace – “κροτάλιζε σαν ένα σακί μπίλιες” όταν περπατούσε και έβηχε κάνοντας αιμόπτυση σε σταθερή βάση.

Μόνο μια φορά έφτασε στο σημείο να σκοτώσει κάποιον σε μονομαχία. Ο άτυχος ήταν ο Charles Dickinson που πείσθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους του Jackson να κάνει πλάκα στην σύζυγο του, την οποία ο Jackson παντρεύτηκε πριν αυτή χωρίσει τον πρώτο της σύζυγο. Ο Jackson τον κάλεσε σε μονομαχία και μολονότι ο Dickinson ήταν βραβευμένος οπλίτης με μουσκέτο, τον άφησε να βαρέσει πρώτος. Ο Dickinson τον πέτυχε ακριβώς στο στήθος μόλις μια ίντσα μακριά από την καρδιά. Αντί λοιπόν ο Jackson να παραδοθεί και να καλέσει γιατρό, ορθώθηκε και πυροβόλησε πετυχαίνοντας τον ακριβώς στο κεφάλι και σκοτώνοντας τον ακαριαία.

1. Πυθαγόρας.



Τώρα τι να πει κανείς για τον Πυθαγόρα. Ότι είναι ένας από τους ιδρυτές της επιστήμης των μαθηματικών? Για την δουλειά του επάνω στον ήχο και την αρμονία? Για την χρυσή τομή και το πυθαγόρειο θεώρημα? Ας αφήσουμε καλύτερα τα επιτεύγματα του για αυτούς που είναι ειδικοί και ας περιοριστούμε στα ποιο “πιπεράτα” του μεγάλου αυτού Έλληνα.

Γιατί λοιπόν τον αποκαλούμε τρελό?

Είχε ιδρύσει μια λατρεία και μάλιστα μια αρκετά περίεργη θα λέγαμε. Όχι βέβαια απ’ αυτές τις “ο Ιησούς ζει σε ένα διαστημόπλοιο κάτω από την Ανταρκτική” αλλά μια λατρεία των αριθμών με όλους αυτούς του περίεργους κανόνες που συνήθως συνοδεύουν τις λατρείες. Να κάνεις σεξ μόνο το καλοκαίρι, να πίνεις μόνο νερό, να τρως μόνο ωμές τροφές, να μην φοράς μάλλινα ρούχα κ.λ.π. Α… και ποτέ (και κρατήστε το αυτό) να μην τρως κουκιά…

Αλλά ήταν παθιασμένος με τους αριθμούς και την γεωμετρία. Κάθε αριθμός είναι ένα σχήμα και κάθε σχήμα αναπαριστούσε έναν αριθμό. Και κάθε αριθμός-σχήμα έχει έναν σκοπό, ένα θεϊκό νόημα και μια θέση στην τάξη των πάντων. Και ο Πυθαγόρας τους λάτρευε όλους.

Η μαθηματική του θεώρηση επέτρεπε στους αριθμούς να εκφράζονται μόνο ως αναλογίες ακέραιων αριθμών (π.χ 2/3 αντί για 0.666). Τα δεκαδικά δεν υπήρχαν. Έτσι όταν ένας άτυχος που τον έλεγαν Ίππασο τόλμησε να πει ότι αυτό δεν λειτουργεί σωστά, ο Πυθαγόρας έκανε ότι θα έκανε κάθε λογικός άνθρωπος που κάποιος άλλος απειλούσε τα πιστεύω του. Μάζεψε την μυστική αδελφότητα, τον απήγαγαν, τον έδεσαν, τον πήγαν στο μέσο μιας λίμνης, έβαλαν φωτιά στην βάρκα και εξαφανίστηκαν μέσα στην νύχτα.

Ο Πυθαγόρας πέθανε με έναν τραγικό τρόπο. Ένα εξαγριωμένο πλήθος έβαλε φωτιά στο σπίτι του και αυτός προσπάθησε να διαφύγει από τους διώκτες του τρέχοντας. Θεωρείται ότι συνέχισε έως ότου βρέθηκε σε ένα χωράφι με κουκιά. Ανάμεσα στα κουκιά και στο εξαγριωμένο πλήθος, προτίμησε το πλήθος και έτσι στράφηκε προς αυτό, κάτι που τον οδήγησε στον θάνατο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top