11 Σεπτεμβρίου 2012

Καταμερισμός ευθυνών


Είναι ωραίο πράγμα η φιλοδοξία. Είναι ωραίο πράγμα να βλέπεις παιδιά να βγαίνουν από τη διαδικασία, αυτή την τυποποιημένη πλέον διαδικασία της παιδείας, και να είναι έτοιμα να φάνε τον κόσμο. Είναι όμορφο, μέχρι όμως κάποιο σημείο.



Ποτέ δεν μου άρεσαν οι θεωρίες συνωμοσίας. Όλες οι μασονικές θεωρίες, και η προπαγάνδα των ΜΜΕ κρύβουν κάποιες αλήθειες, αλλά ποτέ δεν ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο γιατί δεν πρόκειται να βγάλει πουθενά. Όμως είμαι σίγουρος πως το τωρινό εκπαιδευτικό σύστημα, η σημερινή εκπαίδευση στη χώρα μας δεν ανέχεται το διαφορετικό. Όσο κι να προσπαθούμε να κρυφτούμε, όσο κι αν προσπαθούμε να αποφύγουμε την αλήθεια, πρέπει να παραδεχτούμε πως ζούμε σε μια κοινωνία προβάτων, η οποία απορρίπτει το διαφορετικό, λογω φόβου, άγνοιας, άγχους, και βασικότερα αμορφωσιάς.

Πόσες φορές κοιτάξαμε επικριτικά ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι? Πόσες φορές κοροϊδέψαμε ένα παιδί στην τάξη που είναι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα? Πόσες φορές κοιτάξαμε με μισό μάτι έναν περίεργα ντυμένο άνθρωπο? Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας απορρίψαμε το διαφορετικό. Πράγμα το οποίο είναι στη φύση του ανθρώπου, ως κάποιο σημείο βεβαία. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραδεχτούμε το λάθος μας, και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, χωρις να μοιράζουμε ευθύνες αριστερά και δεξιά.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του νεοέλληνα, είναι το μοίρασμα των ευθυνών. Ποτέ δεν παραδεχόμαστε το λάθος μας. Πάντα προσπαθούμε να κατηγορήσουμε κάποιον άλλον, ακόμα και για την άγνοια μας. Το να κατηγορούμε το σύστημα και το κράτος για το κάθε τι δεν πρόκειται να βγάλει πουθενά. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας, γιατι στην τελική μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Αν ο καθένας απο μας κάνει τη δική του προσωπική αλλαγή, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, δεν πρέπει να έχει στο μυαλό του πως τίποτα δε θα γίνει. Γιατί ένας ένας, αν αλλάζουμε ο ένας μετά τον άλλον, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Ας μην περιμένουμε την τεράστια αλλαγή, ας μην περιμένουμε τα νέα από κάπου έξω. Γιατί όλοι προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς τον εαυτό του.

Διαβάστε, ακούστε, γυρίστε τον κόσμο, γνωρίστε τον κόσμο. Γιατί όταν αλλάξεις εσύ, αλλάζει ολόκληρος ο κόσμος.

Το 54 είναι μια εναλλακτική ομάδα αποτελούμενη από σκεπτόμενους μαθητές. Ενωμένοι, αποσκοπούμε στη δραστηριοποίηση όλων των φορέων του εκπαιδευτικού συστήματος με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση της γνωστικής διαδικασίας.
Συμβάλετε στη δράση της ομάδας 54 εδώ.

email: omada54@gmail.com
facebook group: https://www.facebook.com/groups/306639812748905/
blog: http://omada54.blogspot.gr/

Αλέξανδρος Γκορόπουλος Γιώργος Χατζηθεόκλητος Νίκος Σουσλούς Φαίδωνας Τσάμης
Βαγγέλης Σέμογλου Γιώργος Ασδέρης
Γιάννης Δαρδαβέσης Βαγγέλης Χασάπης
Γιώργος Τσιβρανίδης Χρήστος Μπαλαπανίδης
Κυβέλη Κάππου Σωτήρης Κυριακού
Κωστής Χρηστίδης Πάνος Δελαρούδης
Γιώργος Τσάμης Σοφία Μουταφίδου
Αποστόλης Λόλγιας Μαργαρίτα Εικοσιπεντάρη
Έλλη Δημαρέλη Γιώργος Πετκάκης
Σωτήρης Γκουλιμάρης Brigitte Cooreman
Θανάσης Γιαμουστάρης Μάνος Αλεξίου
Αφροδίτη Τσακαλίδου

και μετράμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top