17 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ «ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ»


Η Ανοιχτή Συνέλευση, για την αντιμετώπιση της κρίσης, της κίνησης πολιτών «Μεσοποταμία», αποφάσισε τη δημιουργία Τράπεζας Χρόνου και Αλληλεγγύης, στο Μοσχάτο.

Τι είναι η Τραπεζα Χρόνου; Πρόκειται για ένα δίκτυο μελών, που ανταλλάσσουν υπηρεσίες χωρίς τη μεσολάβηση χρημάτων. Ως βάση ανταλλαγής ορίζεται ο χρόνος, αντί για το χρήμα. Με βάση αυτό διαφορετικές προσφερόμενες υπηρεσίες εξισώνονται και ανταλλάσσονται σε μια σχέση χρόνου, που ορίζεται η μία ώρα.
Δηλαδή; Για παράδειγμα μία ώρα μαθήματος ξένης γλώσσας ανταλλάσσεται με μία ώρα καθαρισμού ενός σπιτιού. Διευκρινίζουμε ότι η μία ώρα χρόνου δεν είναι απόλυτη και δεσμευτική, αλλά σχετική. Δηλαδή κάποιος που απασχολήθηκε για λιγώτερο από μία ώρα, πιστώνεται μία ώρα.
Σκοπός της Τράπεζας Χρόνου; Ο σκοπός δεν είναι να υποκαταστήσουμε τα επαγγέλματα, ούτε δυστυχώς, να ζήσουμε χωρίς χρήματα. Σκοπός μας είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, η ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπρέπειας, η ανακούφιση της καθημερινότητάς μας.Κυρίως όμως είναι η ενεργοποίηση των πολιτών σε ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο, που βοηθάει να ζήσουμε καλύτερα.
Ποιες υπηρεσίες προσφέρονται; Στο site της «Μεσοποταμίας» και συγκεκριμένα στο blog, μπορεί κάποιος να βρει ομαδοποιημένες όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται, καθώς και τη διαθεσιμότητα των μελών.
Τι μπορώ να προσφέρω; Όλες οι υπηρεσίες μπορούν να προσφερθούν. Μπορεί κάποιος να προσφέρει την επαγγελματική του ιδιότητα, τις γνώσεις του, ή ακόμα και τα χέρια του για γενικές εργασίες (π.χ ψώνια για ηλικιωμένους ή χέρια για μια μετακόμιση κ.α.). Διευκρινίζουμε, ότι κάθε μέλος έχει την ευθύνη για τις υπηρεσίες που προσφέρει και δέχεται. Επίσης αν σε κάποια υπηρεσία απαιτούνται υλικά, το κόστος τους βαρύνει αυτόν που ζητάει την υπηρεσία και όχι αυτόν που την προσφέρει.
Τι σημαίνει Δίκτυο; Δίκτυο σημαίνει ότι, η προσφορά και η ζήτηση υπηρεσιών δεν είναι διαπροσωπική. Δηλαδή, αν κάποιο μέλος προσφέρει μια υπηρεσία σ’ ένα άλλο μέλος, δε χρωστάει κανένας σε κανέναν. Πολύ απλά αυτός, που πρόσφερε, θα δεχθεί με τη σειρά του υπηρεσίες από ένα άλλο μέλος του Δικτύου κ.ο.κ.
Πώς μπορώ να γίνω μέλος; Για να γίνει κάποιος μέλος, πρέπει να είναι κάτοικος Μοσχάτου - Ταύρου ή όμορων Δήμων (Καλλιθέα - Ν.Φάληρο - Αγ.Ι.Ρέντη). Το μόνο που πρέπει να κάνει, είναι να συμπληρώσει μια φόρμα εγγραφής, στην οποία αναφέρει το όνομα, το επάγγελμα, το τηλέφωνο, το email (αν έχει) και την διεύθυνσή του, καθώς και ποιες υπηρεσίες προσφέρει και ποιες ζητάει. Τα στοιχεία δεν δημοσιοποιούνται και παραμένουν στην τράπεζα για λόγους επικοινωνίας. Η εγγραφή μελών γίνεται στο σπίτι της «Μεσοποταμίας», κάθε Τρίτη από τις 21.00 μ.μ, στη διάρκεια της συνέλευσης, με προσκόμιση της αστυνομικής τους ταυτότητας, για απλή επιβεβαίωση των στοιχείων τους. Η Διεύθυνσή μας είναι Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.
Τι είναι το Συντονιστικό; Το Συντονιστικό αποτελείται από τρία (3) μέλη της Τράπεζας Χρόνου, που αναλαμβάνουν το συντονισμό της λειτουργίας του δικτύου, δηλαδή την εγγραφή νέων μελών, καθώς και την επιβεβαίωση ότι κάποια ανταλλαγή υπηρεσίας ολοκληρώθηκε. Διευκρινίζεται ότι, όλα τα μέλη του δικτύου διαδοχικά περνούν από το συντονιστικό.
Μπορεί ένας ανήλικος να γίνει μέλος; Οποιοσδήποτε, εφόσον έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, μπορεί να γίνει ισότιμο μέλος. Σε περίπτωση όμως που είναι ανήλικος, απαιτείται έγγραφη συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα του.
Σε τι θα με ωφελήσει; Όλοι μας έχουμε ανάγκες που δε μπορούμε να καλύψουμε, σε μια καθημερινότητα που γίνεται δυσβάστακτη. Όλοι μας πάλι, μπορούμε να προσφέρουμε λίγο από το χρόνο μας, για να καλύψουμε ανάγκες άλλων. Το δίκτυο ανταλλαγής δεν είναι μια φιλανθρωπική προσπάθεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να καλυτερέψουμε την καθημερινότητά μας, να καλύψουμε κάποιες από τις ανάγκες μας. Κυρίως όμως, μας βγάζει από την αδράνεια και τη μιζέρια της καθημερινότητας παράγοντας αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών.

Α/Α Προσφορές
1 ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
2 ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
3 ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΚΗΠΟ
4 ΒΟΛΤΑ ΣΚΥΛΟΥΣ
5 ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ
6 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
7 ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
8 ΕΝΕΣΕΙΣ ΚΛΠ.
9 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
10 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
11 ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ
12 ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ
13 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ
14 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
15 ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΠΙΤΙΟΥ
16 ΚΡΕΟΠΩΛΗΣ
17 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ
18 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ (HOBBY)
19 ΜΑΘΗΜΑΤΑ OFFICE
20 ΜΑΘΗΜΑΤΑ YOGA ΑΡΧΑΡΙΩΝ
21 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ
22 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ
23 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ (ΑΡΧΑΡΙΩΝ)
24 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ
25 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ(ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΧΗΜΕΙΑ)
26 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ
27 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ
28 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
29 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ (HTML,CSS,JAVASCRIPT)
30 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΙΘΑΡΑΣ
31 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ
32 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ
33 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (ΘΕΩΡΙΑ)
34 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
35 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
36 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ
37 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
38 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
39 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ(ΕΛΛ/ΕΥΡ/LATIN)
40 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜ-ΓΥΜΝ
41 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟΥ
42 ΜΑΣΑΖ ΓΙΑ ΠΟΝΟΥΣ
43 ΜΕΡΕΜΕΤΙΑ
44 ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
45 ΞΥΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
46 ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
47 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΪΚ
48 ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΚΥΡΙΕΣ
49 ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ
50 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧ.
51 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
52 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
53 ΥΦΑΝΤΙΚΗ
54 ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
55 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
56 ΦΥΛΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
57 ΦΥΣΙΚΗ ΔΗΜ-ΓΥΜΝ
58 ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜ-ΓΥΜΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top