18 Σεπτεμβρίου 2012

150.000 νεκροί τα τελευταία 50 χρόνια στην άσφαλτο



Μία πόλη στο μέγεθος του Βόλου έχει αφανιστεί στην άσφαλτο από το 1965, όπως καταδεικνύουν τα αποκαρδιωτικά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι οργανώσεις συγγενών τροχαίων δυστυχημάτων!


Η μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων αποδεκατίζει κάθε χρόνο την Ελλάδα, με τον αριθμό των θυμάτων να αγγίζει τις 3,5 χιλιάδες, ενώ 10 χιλιάδες συνάνθρωποί μας γίνονται παραπληγικοί, διάσταση που δεν αποτυπώνεται στα ψυχρά στατιστικά νούμερα, όπως βέβαια και οι δραματικές επιπτώσεις στη ζωή αυτών των ανθρώπων και των οικείων τους. Όμως, τα στοιχεία που έδωσαν οι συγγενείς των θυμάτων, φωτίζουν μία ακόμη τραγική συνέπεια των τροχαίων δυστυχημάτων, που δεν είναι άλλη, από την απώλεια ανθρώπων στις πιο παραγωγικές ηλικίες.
Ειδικότερα, τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 18 έως 44 ετών, ενώ κάθε χρόνο τραυματίζονται 45 χιλιάδες άνθρωποι και 2,5 χιλιάδες μικρά παιδιά παθαίνουν μόνιμες αναπηρίες!
Κάθε μέρα έχουμε κατά μέσο όρο 10 νεκρούς, 30 παραπληγικούς και 120 τραυματίες και κάθε μήνα κατά μέσο όρο 300 νεκρούς, 900 παραπληγικούς και περισσότερους από 3.600 τραυματίες!
Ταυτόχρονα, καταρρίπτεται ο μεγάλος μύθος της «ασφαλούς» οδήγησης με χαμηλές ταχύτητες μέσα στις πόλεις, αφού τo 82% των τροχαίων συμβαίνουν μέσα στις πόλεις με ταχύτητα 60 χιλιομέτρων, το 8% στην Εθνική Οδό με μεγάλη ταχύτητα και το 10% στους επαρχιακούς δρόμους. Επίσης, ένα στα 10 τροχαία οφείλεται στις παγίδες-θανάτους των διαφημιστικών πινακίδων, ενώ σε οικονομικούς όρους, η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο για αποζημιώσεις, ασφάλιστρα και νοσήλια πάνω από 10 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω δεδομένα, διαμορφώνουν την εικόνα γενοκτονίας στους ελληνικούς δρόμους με 150 χιλιάδες νεκρούς και 1,5 εκατ. τραυματίες σε λιγότερο από μισό αιώνα.
Η χώρα μας όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έχασαν το στόχο για μείωση των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% έως το 2010 (σε σχέση με το 2001) όπως προκέκυψε και από την 15η Έκθεση Οδικής Ασφάλειας (PIN Flash) της European Transport Safety Council (E.T.S.C.).
Κάθε χρόνο 39 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται σε όλη την Ευρώπη, τουλάχιστον 300 χιλιάδες τραυματίζονται σοβαρά κι επιπλέον 1,7 εκατ. έχουν βιώσει την οδυνηρή εμπειρία ενός οδικού ατυχήματος, όπως καταγράφεται σε όλη τη γηραιά ήπειρο.
Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να είναι μεγαλύτεροι λόγω των μηχανισμών καταγραφής, που σε αρκετές περιπτώσεις υποβιβάζουν τον χαρακτήρα ενός σοβαρά τραυματία σε ελαφρά.
Στο πλαίσιο της πρόληψης των τροχαίων συμβάντων, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων από τις εθνικές κυβερνήσεις, καθώς και την Ε.Ε. κατά προτεραιότητα για το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top