17 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ"


Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τη νέα χρονιά με περισσότερα από 30 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, από τον Οκτώβριο έως το Μάιο!


Τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά μέσα από παιχνίδια και κατασκευές σχετικά με θέματα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αρχαιολογικές ανασκαφές, τα ναυτικά ταξίδια μέσα σε μια τριακόντορο, το νερό, η ελιά αλλά και οι διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων!
Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.
Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους.


Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Οκτωβρίου
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012
«Μια σταγόνα ταξιδεύει...»
Μια σταγόνα που διαρκώς ταξιδεύει μεταμορφώνεται σε σύννεφο και ανεβαίνει ψηλά. Όταν επιστρέφει στη γη, δροσίζει τα λουλούδια και τα ζώα. Το νερό είναι η πηγή της ζωής, γι’ αυτό και τα παιδιά μαθαίνουν να την… προσέχουν με το δικό τους τρόπο.
Μέσα από πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και νεροϊστορίες ενήλικοι και παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα τους εισάγουν σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού!
Για παιδιά 3-5 ετών

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012
«Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι»
«Από το κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται, το εξωτερικό του τρώγεται, το κόκαλο πετιέται». Μέσα από παιχνίδια και κατασκευές δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν το δέντρο, τον καρπό και το χυμό της ελιάς, του πολυτιμότερου δέντρου της ελληνικής γης… Τελικός προορισμός είναι ένα παλιό πέτρινο ελαιοτριβείο, που ζωντανεύει στην «Κιβωτό» εικονικής πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου» και έχει πολλά να διηγηθεί.
Ο καρπός και ο χυμός της ελιάς, ο κύκλος εργασιών παραγωγής του ελαιόλαδου και οι ευεργετικές ιδιότητές του στον οργανισμό αποκαλύπτονται στα παιδιά μέσα από μια σειρά δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Για παιδιά 3-5 ετών

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012
«Αλεύρι, ζυμάρι, ψωμί... την ιστορία τους ας γνωρίσουμε μαζί»
Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία ν’ ανακαλύψουν τα συστατικά και τα μυστικά του ψωμιού, που αποτελεί μία από τις αρχαιότερες λιχουδιές. Μαζί με τους γονείς τους, θα παρακολουθήσουν τη διαδρομή του σπόρου από το χωράφι ως… το ζύμωμα.
Τρόφιμο με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, το ψωμί είναι βαθιά ριζωμένο στις διατροφικές μας συνήθειες. Τα παιδιά θα μάθουν τα συστατικά του, τον τρόπο παρασκευής και την ιστορία του, μέσα από δραστηριότητες που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Για παιδιά 3-5 ετών

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012
«Μια Ολυμπιάδα για τους κατοίκους του δάσους»
Οι φίλοι μας τα ζώα διοργανώνουν τη δική τους Ολυμπιάδα και καλούν τα παιδιά ν’ αγωνιστούν στο πλάι τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής: το γέλιο, ο ενθουσιασμός και η ατελείωτη διάθεση για παιχνίδι.
Στο πλαίσιο του νέου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος, μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τα Ολυμπιακά αθλήματα με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα τους ζώα! Στόχος του είναι η συνεργασία, η διασκέδαση, το ομαδικό παιχνίδι καθώς και η καλύτερη αντίληψη του σώματος και της σχέσης του με το χώρο.
Για παιδιά 3-5 ετών
Γενικές πληροφορίες
για τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»


- Ώρα έναρξης: 11:30. Διάρκεια προγραμμάτων 70 λεπτά.
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ (http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/), Πειραιώς 254, Ταύρος.
- Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.


Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012
«Σκάψε, σκάψε, κάτι θα βρεις!»
Αρκούν ένα φτυάρι, μυστρί, λεπτά πινέλα, καπέλο και καλή διάθεση ώστε τα παιδιά, σαν μικροί αρχαιολόγοι, να βρουν τα «μυστικά» που κρύβουν τα σκάμματα του «Ελληνικού Κόσμου»!
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, τα παιδιά θα βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της ανασκαφής και θα πάρουν μέρος σε ένα εργαστήρι συντήρησης και έκθεσης των ευρημάτων. Χρησιμοποιώντας πραγματικά εργαλεία μέσα στο σκάμμα και παρακολουθώντας εικονικές αναπαραστάσεις συντήρησης αγγείων, θα νιώσουν για λίγο πραγματικοί αρχαιολόγοι και θα συμμετάσχουν στη μαγευτική διαδικασία που οδηγεί τα ευρήματα από το χώμα στο μουσείο!
Για παιδιά 5 έως 12 ετών


Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012
«Στου καραβιού την πλώρη!»

Τα παιδιά ταξιδεύουν σε χώρους και χρόνους μακρινούς με την τριακόντορο, το πιστό αντίγραφο αρχαίου πλοίου που έχει ρίξει άγκυρα στο «λιμάνι» του «Ελληνικού Κόσμου». Επιβιβαστείτε και σαλπάρουμε!

Η τριακόντορος ταξιδεύει τα παιδιά σε θάλασσες και λιμάνια της αρχαιότητας. Με δραστηριότητες μέσα και έξω από το πλοίο, τα παιδιά γίνονται ναυτικοί των Αρχαίων χρόνων για να ανακαλύψουν την ιστορία του, τη ζωή πάνω σε αυτό, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε ναυτικά ταξίδια. Η ναυτική ζωή της αρχαιότητας, η ιστορική εξέλιξη των πλοίων αλλά και η ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα γίνονται αντικείμενο παιχνιδιού και βιωματικής μάθησης.
Για παιδιά 5 έως 12 ετών



Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012
«Αρχαίων μαγειρέματα!»
«Άκρατος», «άριστον», «εσπέρισμα», «δείπνον»... λέξεις που μπερδεύουν στο άκουσμά τους, αλλά είναι γεμάτες νοστιμιά... αρχαία νοστιμιά! Οι μικροί μας φίλοι μαγειρεύουν συνταγές των Αρχαίων και... καλή μας όρεξη!
Η ελληνική κουζίνα γεννήθηκε πριν από πολλά χρόνια και έχει τόσο μεγάλη ιστορία και εξέλιξη όσο και ο τόπος μας, ως μία από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες παραδόσεις στον κόσμο. Ποιες ήταν οι διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων, οι γεύσεις, τα αρώματα, τα υλικά και οι τεχνικές; Τι έτρωγαν, πώς και πότε; Μέσα από το παιχνίδι και την ενασχόληση με τη μαγειρική, οι μικροί μας φίλοι θα ανακαλύψουν λαχταριστές συνταγές του τόπου και των προγόνων μας!
Για παιδιά 5 έως 12 ετών με τους γονείς τους (οικογενειακό πρόγραμμα)

Γενικές πληροφορίες
για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»

- Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30. Διάρκεια προγραμμάτων 90 λεπτά.
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ (http://sundays.hellenic-cosmos.gr/) Πειραιώς 254, Ταύρος.
- Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.


Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, εγκαινιάστηκε το 1998 και έκλεισε φέτος 14 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ». Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του «Ελληνικού Κόσμου». Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Τοποθεσία: Ελληνικός Κόσμος, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254 Ταύρος

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top