17 Σεπτεμβρίου 2012

Δωρεάν εκδηλώσεις στο Ινστιτούτο Θερβάντες



Το Ινστιτούτο Θερβάντες επιστρέφει δριμύτερο και παρουσιάζει το πρόγραμμα καλλιτεχνικών δραστηριότήτων του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

10 και 17.09.2012
Προβολή ντοκυμαντέρ:
Ο Κάρλος Φουέντες παρουσιάζει την «Ψυχή του Μεξικού»

Η σειρά ντοκιμαντέρ «El alma de México», με αφήγηση από τον Carlos Fuentes, παρουσιάζει ένα πανόραμα της Μεξικάνικης κληρονομιάς, μέσα από την τέχνη, από την προϊστορία μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας το μεγαλείο αυτού που αποτελεί το πιο βαθύ, αυθεντικό και πολύτιμο της ταυτότητας του Μεξικού. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί να προβάλει την σπουδαία μεξικάνικη πολιτιστική παράδοση σε όλες τις παραλλαγές και τον πλούτο της, είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με κορυφαίους ερευνητές και διανοούμενους, σε μια παραγωγή του Εθνικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες (CONACULTA), με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Televisa.

Αφηγητής: Carlos Fuentes.
Γενικός σκηνοθέτης και διευθυντής παραγωγής: Héctor Tajonar.
Συμμετείχαν στην σκηνοθεσία: Julián Pablo, Federico Weingartshofer, Emilio Cantón και Emilio Cárdenas Elorduy.
Πρωτότυπη μουσική: Mario Lavista, Federico Álvarez del Toro και José Antonio Guzmán.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα.
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις.
ΧΟΡΗΓΟΙ:
El Jimador, HERRADURA, CORONA

ΠΡΟΓΡΑΜMΑ:

10.09.2012
19.00 Παρουσίαση του ντοκυμαντέρ και αφιέρωμα στον Κάρλος Φουέντες από τον πρέσβη του Μεξικού στην Αθήνα κ. Ταρσίσιο Ναβερρέτε Μόντες ντε Όκα. (Με μετάφραση στα ελληνικά)
19.30 Ξημέρωμα στη Μέση Αμερική (διάρκεια 55’.). Με υποτίτλους
στα αγγλικά.

17.09.2012
19.00 Τοπίο με πυραμίδες(διάρκεια 55’.). Με υποτίτλους στα
αγγλικά.
20.10 Ζωντανή κληρονομιά (διάρκεια 55’.). Με υποτίτλους στα
αγγλικά.


14.09-31.10.2012

Έκθεση χαρακτικής:
Ζόφρε Σεμπαστιάν, Οδυλιάδα ή αλλιώς, Ιλίσσεια.
Ο εικαστικός καλλιτέχνης Ζόφρε Σεμπαστιάν (Βαρκελώνη, 1979), είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, ζει στο Βιλοπρίου και το καλλιτεχνικό ιδίωμα που προτιμά είναι η χαρακτική και η γλυπτική. Με αφετηρία το άμεσο φυσικό του περιβάλλον, το τοπίο της περιοχής Εμπορντά, αναζητά την ουσία και φτάνει στη λεκάνη της Μεσογείου, εστιάζοντας στην προγονική του κληρονομιά, τον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, ΗΠΑ και Καναδά. Η Οδυλιάδα ή αλλιώς Ιλίσσεια αποτελείται από έργα που έχουν ως πηγή έμπνευσης της Οδύσσεια και την Ιλιάδα και τον πλέον πρωτόγονο αρχαίο κόσμο. Η ίδια η ύπαρξη του Ομήρου, ο οποίος κληρονόμησε την προφορική παράδοση αυτών των μύθων, βρίσκεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση, όπως και η ύπαρξη των ηρώων του: του Οδυσσέα, του Τηλέμαχου, του Έκτορα, του Αχιλλέα, του Μενελάου, του Αγαμέμνονα, του Αίαντα του Αινεία... και μιας σειράς χαρακτήρων της εποχής του χαλκού, βασιλέων και ιδρυτών φυλών και μελλοντικών χωρών, γιών θεών και μυθολογικών τεράτων, που πολεμούσαν μεταξύ τους, αλλά συγκέντρωναν όλες τις καλές και τις κακές ανθρώπινες ιδιότητες στο πλαίσιο της συλλογικής μυθολογίας. Η έκθεση συμμετέχει στο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, που συνδιοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Επίσημα εγκαίνια: 01.10.2012. 19.30
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00 – 13.30 και 16.00 – 20.00. Σάββατο: 10.00 – 13.30. Κλειστά: Κυριακές και στις 12.10-2012.
Αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη.

18.09.2012, 19.30
Διάλεξη:
Μαριάνο Πλότκιν: Η κρίση της αργεντινής από την άποψη της Ιστορίας.

Ο αργεντινός οικονομολόγος και ιστορικός Μαριάνο Πλότκιν θα εκθέσει τις διάφορες πλευρές της κρίσης στην Αργεντινή από την άποψη της Ιστορίας, κάτι που θα βοηθήσει το κοινό να διακρίνει ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με τη σημερινή κρίση στην Ευρώπη. Ο Μαριάνο Πλότκιν είναι διπλωματούχος οικονομολόγος Καθηγητής και Δρ. Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας το Εθνικό Πανεπιστήμιο «3η Φεβρουαρίου» και έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Βοστώνης και στο Κολλέγιο Κόλμπι. Υπήρξε επίσης ερευνητής του Ινστιτούτου Μελετών Οικονομικού Πολιτισμού. Αργότερα εργάστηκε ως καθηγητής στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Σαλαμάνκας. Έχει πάρει υποτροφίες από μεγάλα διεθνή ιδρύματα και υπήρξε διευθυντής του παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπουένος Άιρες. Έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα σε περιοδικά της Αργεντινής και του εξωτερικού.

Στα ισπανικά, με μετάφραση στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδοςελεύθερη.

27.09.2012, 19.30
Διάλεξη:
Φερνάντο Ροντρίγκεθ Λαφουέντε: Από τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο, ένα ταξίδι με επιστροφή.
Προβολή ταινίας: Κωπηλατώντας στον άνεμο.

Πολλά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και στις περισσότερες περιπτώσεις οι κινηματογραφικές εκδοχές έτυχαν καλής αποδοχής από το κοινό. Αυτή η σχέση μεταξύ κινηματογράφου και λογοτεχνίας είναι το θέμα της διάλεξης του Φερνάντο Ροντρίγκεθ Λαφουέντε, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος της Ισπανικής Πρεσβείας και του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών «Νύχτες Πρεμιέρας» 2012. Είναι μάλιστα μέλος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Μουσική και Κινηματογράφος». Ο Φερνάντο Ροντρίγκεθ Λαφουέντε (Μαδρίτη, 1955) είναι Δρ. Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, του οποίου έχει υπάρξει και Καθηγητής ισπανοαμερικανικής λογοτεχνίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και συγκριτικής λογοτεχνίας. Έχει διδάξει επίσης και σε διάφορα ξένα πανεπιστήμια. Έχει υπάρξει Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες, Γενικός Διευθυντής Βιβλίου, Αρχείων και Βιβλιοθηκών και Διευθυντής Θεσμικών Σχέσεων του Ιδρύματος Ορτέγα ι Γκασέτ. Έχει γράψει πολλές μονογραφίες σχετικά με τον κινηματογράφο, την λογοτεχνία και την λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Σήμερα διευθύνει το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας ABC, ABC Cultural, είναι Υπεύθυνος Σύνταξης του περιοδικού Revistade Occidente και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Εργασιών στον τομέα Σύγχρονου Πνευματικού Πολιτισμού του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Έρευνας Ορτέγα ι Γκασέτ. Μετά τη διάλεξη θα προβληθεί η ταινία Κωπηλατώντας στον άνεμο του Γκονθάλο Σουάρεθ (1988, 90’), με τους Χιού Γκράντ, Λίζι ΜακΝέρνυ, Βαλεντάιν Πέλκα, Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, Χοσέ Λουίς Γκόμεθ, Βιρχίνια Ματάς. Οι συγγραφείς Λόρδος Μπάιρον, Μαίρη Σέλλεϋ και Πέρσυ Μπ. Σέλλεϋ, μαζί με τον Δρα Πολυντόρι, αποφασίζουν να γράψουν μια ιστορία τρόμου.Ως αποτέλεσμα αυτής της πρόσκλησης, η Μαίρη Σέλλεϋ γράφει τον Φρανκενστάιν, ένας φανταστικό ήρωα που αντικατοπτρίζει τις δικές της ανησυχίες. Η ταινία κέρδισε το Αργυρό Κοχύλι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν το 1988 και έξι Βραβεία Γκόγια το 1989, μεταξύ των οποίων καλύτερης σκηνοθεσίας, και καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Στα αγγλικά με υποτίτλους στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις.

04-07.10.2012
Κουκλοθέατρο και παντομίμα:
Kukubiltxo και Demolécula στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς

Kukubiltxo είναι ένας επαγγελματικός θίασος που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια δράσης στην θεατρική σκηνή της Χώρας των Βάσκων.

Έργο: Παράθυρο στον κόσμο (διάρκεια: 50´), με λίγο κείμενο στα βασκικά και στα ελληνικά. Για παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών.
Παραστάσεις:
05.10.2012, 09:00 & 11:00 για σχολεία.
06.10.2012, 19:30 για όλους.

Έργο: Ψόφιες κότες (διάρκεια: 20´), χωρίς κείμενο, για μεγαλύτερους των 16 ετών.
Παραστάσεις:
05.10.2012, 22.00

Έργο: Η ομάδα Demoréclula παρουσιάζει την παράσταση Parapapel (διάρκεια: 40´), των Maral Kekejian, David Picazo και Patricia Ruz, με τους Patricia Ruz και Ignacio Yuste. Για παιδιά 2-5 ετών.
Παραστάσεις:
04.10.2012, 09:00 και 11:00 για σχολεία.
05.10.2012, 19:30 για όλους.
07.10.2012, 11:00 για όλους.

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς, την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα και τον Δήμο Κιλκίς.

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς, Καπέτα 17, Κιλκίς.
Είσοδος: σχολικό: 1 € / παιδ. Οικογενειακό: παιδιά 2 € και ενήλικες 5 €
Πληροφορίες: www.kilkis-festival.gr

05-06.10.2012
8ο Διεθνές Συνέδριο Βιβλιοθηκών
«Έξυπνες ιδέες, ελκυστικές βιβλιοθήκες»

Το φετινό 8ο Διεθνές Συνέριο Βιβλιοθηκών έχει τον τίτλο «Έξυπνες ιδέες, ελκυστικές βιβλιοθήκες» και διοργανώνεται, όπως πάντα, από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, στην οποία συμμετέχει και η Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Έλληνες και ξένοι εισηγητές θα εκθέσουν παραδείγματα πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε συνθήκες βαθειάς οικονομικής κρίσης, στις οποίες, οι βιβλιοθήκες, ως κέντρα πληροφόρησης που δημιουργούν κοινότητες, πρέπει και μπορούν να ενισχύσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Η ισπανίδα εισηγήτρια, Φελιθιδάδ Καμπάλ, θα μιλήσει με θέμα «Προϋποθέσεις και προτάσεις για τον πληροφοριακό αλφαβητισμό από τις δημόσιες βιβλιοθήκες». Η Φελιθιδάδ Καμπάλ είναι βιβλιοθηκάριος στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σαλαμάνκα, από το 2000 αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Μετάφρασης και Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα και από το 2007 συντονίστρια της Ομάδας Πληροφοριακού Αλφαβητισμού του Συμβουλίου Συνεργασία Βιβλιοθηκών, που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ισπανίας.
Οι διαλέξεις θα γίνονται στην γλώσσα του κάθε ομιλητή, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη για όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.goethe.de/ins/gr/lp/prj/syn/enindex.htm

Οκτώβριος 2012 – Μάιος 2012
ΚΥΚΛΟΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ «ΙΣΠΑΝΙΑ»

Η Ισπανική Πρεσβεία και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής και το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνουν αυτόν τον κύκλο συναυλιών κλασικής ισπανικής μουσικής ή μουσικής της οποίας η Ισπανία αποτελεί πηγή έμπνευσης. Συμμετέχουν καταξιωμένοι ισπανοί διευθυντές ορχήστρας, όπως ο Χάιμε Μαρτίν και ο Πάμπλο Γκονθάλεθ και ο βιολιστής Ρουμπέν Μεντόθα.

11 Οκτωβρίου 2012, 20.30
Η πρώτη συναυλία είναι με τον Χάιμε Μαρτίν ως προσκεκλημένο μαέστρο και τον Τάση Χριστογιάννη ως σολίστα. Ο Χάιμε Μαρτίν (Σανταντέρ, 1965) είναι φλαουτίστας και διευθυντής ορχήστρας. Ήταν πρώτο φλάουτο στην Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα (1997-2001) και σήμερα της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου, της Ακαδημίας του St. Martin in the Fields και της Αγγλικής Εθνικής Όπερας. Άρχισε να διευθύνει το 2008 με τον Σερ Νέβιλ Μάρινερ, ο οποίος τον παρουσίασε σε μια περιοδεία της Ορχήστρας του Καδακές στην Ισπανία. Από τότε έχει διευθύνει τις Ορχήστρες της Ακαδημίας St. Martin in the Fields, τις Φιλαρμονικές του Radio France και της Τενερίφης, τις Συμφωνικές της Καστίλλης και Λεόν και της Γαλικίας, την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Αγγλίας, και την Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου της Ιρλανδίας, μεταξύ άλλων.

Μέγαρο Μουσικής, λ. Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα εισιτήρια: www.megaron.gr; www.koa.gr y www.facebook.com/embespate

29.10.2012
Επιστημονική ημερίδα
Τα ελληνικού ενδιαφέροντος προγράμματα της ισπανικής επιστημονικής έρευνας

Μεγάλος αριθμός ισπανών ερευνητών εργάζονται σε προγράμματα επιστημονικής έρευνας που έχουν στενή σχέση με την Ελλάδα. Τα προγράμματα αυτά θα παρουσιαστούν στο Ινστιτούτο μας κι έτσι το κοινό θα έχει μια σφαιρική άποψη της ισπανικής επιστημονικής έρευνας με ελληνική θεματολογία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
10.00 Έναρξη. Χαιρετισμοί.
10.15 Ένας αναθηματικός «μικρόκοσμος»: Μικρά αναθέματα σε ελληνικούς ναούς της γεωμετρικής και αρχαϊκής περιόδου. Δρ. Μανουέλ Αρχόνα, ερευνητής συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας).
10.45 Η έκδοση του επιγραφικού σώματος της Κρήτης. Άνχελ Μαρτίνεθ
Φερνάντεθ (Πανεπιστήμιο της Λαγούνα).
11.15 Η ελληνική κεραμική του 4ου αι. στην Ισπανία. Εικόνες της Αθήνας στον
Ιβηρικό κόσμο: Μελέτη της εικονογραφίας και της αποδοχής των ελληνικών υλικών του 4ου αι. στην Ιβηρική Χερσόνησο. Καθ. Δρ. Κάρμεν Σάντσεθ Φερνάντεθ (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης).
11.45 Το πρόγραμμα αρχαιολογικής έρευνας «Κεντρική Ελλάδα»: εξέλιξη και αποτελέσματα. Καθ. Δρ. Αδόλφο Χ. Ντομίνγκεθ (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης).
12.15 Οι αρχαιολογικές εργασίες του Χοσέ Ερβάδα στην Δήλο (1934-
1941). Ένα πρόγραμμα αρχαιολογική έρευνας και τεκμηρίωσης. Καθ. Δρ. Χόρχε Γκαρθία (Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε, Μαδρίτη), Δρ. Ιβάν Φουμαδό (Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Βερολίνο), Δρ. Χουάν Πέδρο Μπεγιόν (Κέντρο Ιβηρικής Αρχαιολογίας της Ανδαλουσίας του Πανεπιστημίου της Χαέν).
12.45 Τα μικρασιατικά ερείπια: μια ισπανική μαρτυρία. Εστέρ Βάθκεθ Μίνγκεθ (Βιβλιοθηκονόμος).
13.15 Διάλειμμα
16.00 Ο Αλάριχος στην Αθήνα. Χαβιέρ Άρθε Μαρτίνεθ (Πανεπιστήμιο της Λίλλης).
16.30 Η πολιτιστική και γλωσσική αλληλεπίδραση στον ελληνικό χώρο. Πέδρο Μπάδενας ντε λα Πένια (Κέντρο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών – Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών).
17.00 Η ανάγνωση κατά την εποχή της ελληνικής εικονογράφησης (1790-
1821). Μαρία Λόπεθ Βιγιάλμπα (Πανεπιστήμιο Μάλαγας).
17.30 Σεφαρδίτες «αγανακτισμένοι» λόγω των εξώσεων στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο 1898-1901. Ελέμα Ρομέρο Καστεγιό (Κέντρο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών – Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών).
18.00 Η Ελλάδα στα προγράμματα της ισπανικής Σχολής Σεφαραδικών Σπουδών. Αϊτόρ Γκαρθία Μορένο (Κέντρο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών – Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών).
18.30 Ταμπού και μνήμη: Η Καταστροφή του 1922 στα τραγούδια των ελλήνων προσφύγων. Αλμπέρτο Κονεχέρο Λόπεθ (Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ).
19.00 Το Κέντρο Iberia Graeca. Ένα κέντρο πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της ελληνικού ενδιαφέροντος αρχαιολογίας στην Ιβηρική Χερσόνησο και στην Ελλάδα. Δρ. Σαβιέ Ακιλουέ (Κέντρο Iberia Graeca-Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλωνίας), Δρ. Παλόμα Καβρέρα (Κέντρο Iberia Graeca-Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Παρουσίαση του τετράγλωσσου βιβλίου.Στα ισπανικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών, το Κέντρο Iberia Graeca, το Πανεπιστήμιο της Λαγούνα, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, το Κέντρο Ιβηρικής Αρχαιολογίας της Ανδαλουσίας του Πανεπιστημίου της Χαέν, το Πανεπιστήμιο της Λίλλης, το Πανεπιστήμιο Μάλαγας, το Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη.

Οκτώβριος 2012 - Μάρτιος 2013
Κύκλος διαλέξεων
Ισπανοί αρχιτέκτονες
Η Πρεσβεία της Ισπανίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Μουσείο Μπενάκη και το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνουν έναν κύκλο διαλέξεων από εξέχοντες ισπανούς αρχιτέκτονες μεταξύ Οκτωβρίου 2012 και Μαρτίου 2013. Οι προσκεκλημένοι αρχιτέκτονες είναι Μπενεντέττα Ταλιαμπούε, Αλμπέρτο Κάμπο Μπαέθα, Ινιάκι Άμπαλος, Χουάν Ναβάρρο Βάλντεβεκ και Νιέτο-Σοβεχάνο και θα μιλήσουν για το έργο τους και για την επίδραση που είχε σ’ αυτό η πολιτιστική ταυτότητα των πόλεων.

Οι ημερομηνίες των διαλέξεων είναι 31 Οκτωβρίου και 5 Δεκεμβρίου 2012 και 30 Ιανουαρίου, 20 Φεβρουαρίου και 20 Μαρτίου 2013.

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες: www.benaki.gr, www.heliarch.gr και
www.facebook.com/embespate

05.11-03.12.2012
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Ισπανικός κινηματογράφος μυστηρίου

Πέντε ταινίες μυστηρίου της ισπανικής κινηματογραφικής παραγωγής περιλαμβάνει αυτός ο κινηματογραφικός κύκλος που συνδιοργανώνεται με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και την StraDa Films.

Όλες οι ταινίες έχουν υποτίτλους στα ελληνικά.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις. Οι προβολές ξεκινούν την προγραμματισμένη ώρα και δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα αφού έχει αρχίσει η ταινία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
5.11.2012, 19.30 25 καράτια του Patxi Amezcua(2008, 86’), με τους Francesc Garrido, Aída Folch, Manuel Morón, Joan Massotkleinter, Héctor Colomé, María Lanau, Marc García, Montserrat Salvador, Ignasi Abadal, Carolina Montoya, Francisco Torrente, Ferran Terraza.

Σε μια μεγαλούπολη συνυπάρχουν κλέφτες, απατεώνες, μαφιόζοι και διεφθαρμένοι αστυνομικοί. Ο Άμπελ είναι ένας μοναχικός τύπος ο οποίος ασχολείται με την είσπραξη χρεών.
Η Κάι είναι μια νεαρή κοπέλα που κλέβει αυτοκίνητα κι ο πατέρας της, ο Σέβας, κλεπταποδόχος διαρκώς χωμένος σε μπελάδες. Όλοι αυτοί, μαζί με διάφορους ξένους εγκληματίες, έχουν βαρεθεί τη ζωή τους και θέλουν να κάνουν τη μεγάλη δουλειά που θα τους επιτρέψει ν’ αποσυρθούν.

12.11.2012, 19:30 Φάουστ 5.0 των Alex Olle, Isidro Ortiz και Carlos Padrissa (2001, 93’), με τους Eduard Fernández Serrano, Miguel Ángel Solá, Najwa Nimri, Raquel González, Juan Fernández, Irene Montalá.

Ο δόκτωρ Φάουστ συναντά τον πρώην ασθενή του Σάντος, ο οποίος τον οδηγεί σ’ ένα εκπληκτικό ταξίδι, κατά το οποίο εκπληρώνονται οι επιθυμίες του. Ο ασθενής όμως, είναι κακός και σαγηνευτικός κι ο Φάουστ πρέπει να παλέψει για να μην στραφούν εναντίον του οι ίδιες του οι επιθυμίες.
Αυτή η ταινία είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο της θεατρικής ομάδας La Fura dels Baus και κέρδισε το Βραβείο Γκόγια καλύτερου ηθοποιού 2001 (Eduard Fernández) και το Βραβείο Κριτικών του Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου Βρυξελλών το 2002

19.11.2012, 19:30 Ξέρω ποιος είσαι της Patricia Ferreira (2000, 104’, España-Argentina), με τους Miguel Angel Solá, Ana Fernández, Roberto Enriquez, Ingrid Rubio, Manuel Manquiña, Mercedes Sampietro, Héctor Alterio.

Η Παλόμα, μια νεαρή ψυχίατρος, αναλαμβάνει τη διεύθυνση μιας κλινικής στη Γαλικία. Πρώτος ασθενής της είναι ο Μάριο, ο οποίος πάσχει από μια διαταραχή της μνήμης, το Σύνδρομο Κορσακώφ, που αποδεικνύεται συναρπαστική περίπτωση για τη γιατρό. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, η σχέση τους θα πάρει μια αναπάντεχη τροπή.
Μεταξύ άλλων, η ταινία κέρδισε το Βραβείο Γκόγια καλύτερης μουσικής 2001, και το Βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αβάνκα το 2000.

26.11.2012, 19:30 Στην πόλη δίχως όρια του Antonio Hernández (2002, 118’), με τους Leonardo Sbaraglia, Fernando Fernán Gómez, Geraldine Chaplin, Ana Fernández, Adriana Ozores (Pilar), Leticia Bredice, Roberto Álvarez, Alex Casanovas, Alfredo Alcón.

Ο Βίκτωρ ταξιδεύει στο Παρίσι για να φροντίσει τον πατέρα του τον Μαξ, τον οποίο πιάνει μια μέρα να προσπαθεί να αποδράσει από την κλινική. Αν και η οικογένειά του δεν θεωρεί το γεγονός σημαντικό, ο Βίκτωρ συγκινείται από την μοναξιά του γέρου και τον βοηθά να φύγει από την κλινική. Κι έτσι ανακαλύπτει ότι η υποτιθέμενη άνοια του Μαξ κρύβει ένα μυστικό.
Η ταινία κέρδισε τα Βραβεία Γκόγια 2003 καλύτερης ηθοποιού (GeraldineChaplin) και καλύτερου σεναρίου.

3.12.2012, 19:30 Διδακτορική διατριβή του Alejandro Amenabar (1996, 125’), με
τους Ana Torrent, Fele Martínez, Eduardo Noriega, Nieves Herranz, Rosa Campillo, Miguel Picazo, Xabier Elorriaga.

Η Άνχελα ετοιμάζει την διδακτορική της διατριβή με θέμα την οπτικοακουστική βία και ο υπεύθυνος της εργασίας της βρίσκεται νεκρός μια μέρα αφού ανακάλυψε τυχαία μια ταινία. Όταν η Άνχελα και ο συμφοιτητής της ο Τσέμα βλέπουν την ταινία, ανακαλύπτουν ότι σ’ αυτήν βασανίζεται και δολοφονείται μια κοπέλα.
Η ταινία κέρδισε επτά Βραβεία Γκόγια, μεταξύ των οποίων τα καλύτερης ταινίας, καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και καλύτερου ηθοποιού-αποκάλυψη (Fele Martínez).

08.11-21.12.2012
Έκθεση φωτογραφίας
Λουίς Ραμόν Μαρίν, Μαρίν

Η έκθεση δείχνει την κρυμμένη και ξεχασμένη ιστορία των χρόνων πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο κι αποτελεί τεκμήριο ανυπολόγιστης αξίας, που ξαναφέρνει στο φως έναν μεγάλο φωτογράφο, θύμα άδικης λήθης.
Ο Λουίς Ραμόν Μαρίν (1885), άρχισε να δημοσιεύει φωτογραφίες του στον τύπο το 1908. Ως φωτογράφος πληροί τις προϋποθέσεις του νέου επαγγελματία, του φωτορεπόρτερ, που έπρεπε να προκαλέσει επανάσταση στον γραπτό τύπο. Επί τριάντα χρόνια ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα, δημοσίευε πάνω από χίλιες φωτογραφίες τον χρόνο στην εφημερίδα Informaciones, εκτός από τις συνεργασίες του με όλα τα εικονογραφημένα περιοδικά της εποχής του. Στο τέλος της καριέρας του αφοσιώθηκε στο να φωτογραφίζει τον εμφύλιο πόλεμο από την πολιορκημένη Μαδρίτη,
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Εγκαίνια: 08.11.2012, 19.30
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00 – 13.30 και 16.00 – 20.00. Σάββατο: 10.00 – 13.30.
Κλειστά: Κυριακές και 06.12-2012.
Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδοςελεύθερη.

14.11.2012, 19.30
Βιβλιοπαρουσίαση:
Τέσσερις σύγχρονοι χιλιανοί ποιητές εμπνέονται από την Ελλάδα

Η σχέση της χιλιανής ποίησης με την Ελλάδα χρονολογείται από την εποχή της ισπανικής κατάκτησης, με τον Πέδρο ντε Όνια, (16ος αι.) και συνεχίζεται με μεταγενέστερους ποιητές, όπως εκείνος ο περίφημος για το ελληνικό του φρόνημα και όνομα, Νάρκισσος Τονδρώ, που έγραψε μόνο ένα ποιητικό βιβλίο στο οποίο τιμάται επάξια η Ελλάδα, αλλά και σύγχρονοι ποιητές, όπως οι Ροσαμέλ ντελ Βάλλιε, Αλφόνσο Καλδερόν, Αλεχάνδρο Λαβκέν και Αντόνιο Φερράδα Αλαρκόντου του παρόντος βιβλίου.
Αυτή η πρωτότυπη δίγλωσση ποιητική συλλογή οφείλεται στο ότι ο κάθε ένας από τους τέσσερις ποιητές δεν έγραψε ένα, δύο ή μερικά ποιήματα εμπνευσμένα περιστασιακά από την Ελλάδα, αλλά μία ολόκληρη συλλογή, ως αποτέλεσμα βαθύτερου δεσμού μαζί της, γνώσης της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Την ανθολόγηση και τη μετάφραση έκανε ο Ρήγας Καππάτος, ο οποίος θα παρουσιάσει το βιβλίο.

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Εκάτη και την Πρεσβεία της Χιλής στην Αθήνα.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη.

14.12.2012, 19.30
Κονσέρτο κιθάρας της Σάνια Πλοχλ
Α’ Βραβείο του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας της Σεβίλλης

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας με τον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας της Σεβίλλης, φιλοξενούμε φέτος την νικήτρια (Α’ Βραβείο) Σάνια Πλοχλ, μια από τις πιο διακεκριμένες δεξιοτέχνες κλασικής κιθάρας της γενιάς της. Οι ερμηνείες της έχουν τύχει εξαιρετικών κριτικών και μεγάλης αναγνώρισης. Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει πάνω από 20 διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τα πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ Κιθάρας της Κόρδοβας, στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας της Σεβίλλης, το Βραβείο Ivor Mairants στο Λονδίνο και άλλα βραβεία σε διεθνείς διοργανώσεις στην Βαρκελώνη, Λισαβώνα, Λιερένα και Χαέν. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), το Βασιλικό Ωδείο της Χάγης (Κάτω Χώρες) και στο Ωδείο Μουσικής και Θεάτρου του Ρόστοκ (Γερμανία) με τους καθηγητές Έλιοτ Φισκ, Ζόραν Ντούκιτς και Τόμας Όφερμαν. Στην καριέρα της έχει υποστηριχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Σλοβενίας και διάφορα ιδρύματα.

Σε συνεργασία με τον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας της Σεβίλλης.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις. Απαγορεύεται η είσοδος στην αίθουσα μετά την έναρξη του κονσέρτου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Ι.
Luis Narváez (c.1500- c.1560)
Variaciones sobre el himno O Gloriosa Domina
Angelo Gilardino (1941)
Sonata del Guadalquivir (2004)
1. Memorias
2. Leyendas
3. Lejanías
Joaquín Turina (1882- 1949)
Fantasía Sevillana

ΙΙ.
Julián Arcas (1832-1882)
Fantasía sobre motivos de la ópera Traviata de Verdi
Manuel María Ponce (1882-1948)
Variaciones sobre “La Folia de España” y Fuga



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ …
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Εμπόριον, πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο

Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, η έκθεση μας φέρνει κοντά στην ιστορία και την από αρχαιολογικής πλευράς κατάσταση της αρχαίας ελληνικής πόλης του Εμπορίου (Εμπούριες, Λ’ Εσκάλα) και την μετέπειτα εξέλιξή της στη ρωμαϊκή εποχή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η έκθεση φιλοδοξεί να κάνει γνωστά στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου και καθοριστικής σημασίας για να κατανοήσουμε τα σημάδια που άφησε ο ελληνικός πνευματικός πολιτισμός στο δυτικό άκρος της Μεσογείου.

Σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλωνίας-Εμπόριον, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, την Ι΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την ΙΔ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

… ΩΣ ΤΙΣ 30.09.2012
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Δελφοί.
Πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης και την πρόσβαση:
http://odysseus.culture.gr

30.09.2012 – 07.01.2013
Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, Κάστρο Λαμίας.
Εγκαίνια: 30.09.2012, 19.00 h.
Ωράριο Λειτουργίας: 09.00-15.00 h.
Πληροφορίες: www.idepka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top