6 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Ελεύθερο εργαστήρι μουσικής παιδείας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα φιλοξενήσει το ελεύθερο εργαστήρι μουσικής παιδείας…… στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων για την περίοδο 2012-2013.




ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ονομάζεται ο θεσμός, που εγκαινίασε πέρσι ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, με σκοπό να προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα επιμόρφωσης στο χώρο της Μουσικής, μέσα από τη δωρεάν παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων, τα οποία παρουσιάζουν διακεκριμένοι ομιλητές.


Ο θεσμός εντάσσεται στις νέες εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και φιλοδοξεί να συμβάλει στην εξοικείωση του κοινού με την έντεχνη μουσική δημιουργία και την καλλιέργεια της κατανόησης και της απόλαυσης που απορρέει από αυτήν.


Ομιλητές των σεμιναρίων θα είναι καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και ειδικοί επιστήμονες.


Τα μαθήματα οργανώνονται σε δύο θεματικούς κύκλους, ανεξάρτητους μεταξύ τους:


α) Γενικός θεματικός κύκλος «Ιστορικές περίοδοι» (13 σεμινάρια Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2012): Μεσαίωνας, Αναγέννηση, Μπαρόκ, Κλασική περίοδος, Ρομαντισμός, 20ός αιώνας.


β) Ειδικοί θεματικοί κύκλοι (10 σεμινάρια Ιανουάριος - Μάρτιος 2013): Οι εξελίξεις στη μουσική ιστοριογραφία και η ιστορία της ελληνικής μουσικής, Ιστορία των μουσικών οργάνων, Αισθητικά Ρεύματα στη μουσική του 20ού αιώνα, Τεχνικές Σύνθεσης στον 20ό αιώνα. Τα σεμινάρια διεξάγονται τις Τετάρτες ώρα 18:00-20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, η οποία θα προσφέρει την υποστήριξη και το πολύτιμο αρχειακό της υλικό.


Για την παρακολούθηση κάθε κύκλου σεμιναρίων, είναι μόνον απαραίτητη η έγκαιρη εγγραφή των ενδιαφερομένων. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών, ενώ η φοίτηση είναι δωρεάν.


Οι εγγραφές για τον πρώτο θεματικό κύκλο ξεκινούν στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:00 π.μ. και γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.mmb.org.gr ή στο χώρο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων, που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας. Η ημερομηνία για τις εγγραφές στον δεύτερο κύκλο θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.


Τα σεμινάρια, τα οποία θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και χρήση οπτικοακουστικού υλικού από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης βιντεοσκοπούνται και είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης. Οι βιντεοσκοπήσεις της περσινής χρονιάς είναι ήδη διαθέσιμες (http://bit.ly/NAMQXz), ενώ στη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο facebook, υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Το πρόγραμμα του πρώτου, γενικού κύκλου σεμιναρίων με θέμα «Ιστορικές περίοδοι», θα πραγματοποιηθεί από 26/9/2012 μέχρι 19/12/2012 και έχει αναλυτικά ως εξής:
• Μεσαίωνας - Αναγέννηση (26/9, 3/10 και 10/10), Βασιλική Κουτσομπίνα, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι
• Μπαρόκ (17/10 και 24/10), Μαριάνθη Σιδερή, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
• Κλασική περίοδος (31/10, 7/11 και 14/11), Ιωάννης Φούλιας, λέκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
• Ρομαντισμός (21/11, 28/11 και 5/12), Κώστας Χάρδας, λέκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• 20ός αιώνας (12/12 και 19/12), Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?id=6717&la=1

via: http://www.culturenow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top