21 Ιουλίου 2012

Η ΑΓΕΛΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΛΥΚΩΝ



Η άνοδος των Νεοναζί στην Ρωσία είναι κάτι παραπάνω από γεγονός! Στην Ρωσία υπάρχουν σήμερα οι περισσότεροι νεοναζί του κόσμου. Εξτρεμιστικές ιδέες περί φυλετικής καθαρότητας και εξολόθρευσης των μεταναστών, των ομοφυλοφίλων, των τοξικομανών και όλων «των άχρηστων ζιζανίων που μολύνουν τη Ρωσική Λευκή Φυλή», βρίσκουν εύφορο έδαφος σε ένα πληθυσμό του οποίου η εθνική περηφάνια πληγώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. «Η Αγέλη των Λευκών Λύκων» είναι ένα ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη θανάσιμη δράση Ρώσων Σκίνχεντ, τις ιστορίες των αθώων θυμάτων τους και την τρομακτική απειλή που ξεπροβάλλει στο Βορρά της Ευρώπης.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος, Επιτόπια Έρευνα: Γεωργία Ανάγνου, Άγγελος Αθανασόπουλος, Διεύθυνση / Οργάνωση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος, Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης, Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Μελέτης Πόγκας, Δημοσιογραφική Επιμέλεια Ιστοσελίδας: Αποστόλης Καπαρουδάκης, Γραφικά: Σάκης Παλπάνας, Εκτέλεση Παραγωγής: Small Planet / © NET 2007 – 2008
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Original shooting format: HD 1080p25 / Γλώσσες: Ελληνικά, Ρώσικα, Αγγλικά, Γαλλικά/ Υπότιτλοι: Ελληνικοί, Αγγλικοί / Διαθέσιμες Εκδόσεις: Ελληνική, Αγγλική, Διεθνής

Είναι ένα από τα παράξενα αυτού του κόσμου. Η χώρα που σταμάτησε την ναζιστική πολεμική μηχανή με το αίμα 20.000.000 ανθρώπων, σήμερα συγκεντρώνει στο έδαφός της τους περισσότερους νεοναζί του κόσμου.
Ο Βετεράνος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κ. Μπόρις Στάμπλερ, δεν μπορεί να το πιστέψει. Με τα μετάλλιά του κρεμασμένα σειρές στο στήθος, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν, να υπάρχουν νεοναζί, «στη χώρα που νίκησε το φασισμό»!
«Είναι ντροπή για τη Ρωσία να υπάρχουν σήμερα νέοι άνθρωποι που υποστηρίζουν αυτές τις μισανθρωπικές απόψεις!», λέει. «Σκοτώνουν τους ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι της ίδιας εθνικότητας. Τι μπορείς να πεις σε αυτούς τους νέους;»
Τα νούμερα προκαλούν σοκ. Οι ενεργοί ακροδεξιοί σκίνχεντς στη Ρωσία είναι οι πλέον πολυάριθμοι παγκοσμίως, καθώς φτάνουν τις 50.000, τη στιγμή που σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο υπολογίζονται συνολικά σε 70.000! Με τον όρο ενεργοί, χαρακτηρίζονται όσοι είναι μέλη σε νεοναζιστικές ομάδες, παραβρίσκονται σε συγκεντρώσεις, συμμετέχουν σε πορείες, κάνουν προπαγάνδα και πάνω απ' όλα επιδίδονται σε βίαιες ενέργειες κατά μεταναστών, αντιφρονούντων, ομοφυλόφιλων, ανεπιθύμητων γενικώς…

Το πιο ανατριχιαστικό όμως είναι ότι στην Ρωσία του 21ου αιώνα αυτοί που υποστηρίζουν τους νοσταλγούς του τρόμου είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Το 60% του πληθυσμού όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, συμφωνεί με το σύνθημα «Η Ρωσία στους Ρώσους». Και πολλοί από αυτούς είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν ακόμα και φόνους μεταναστών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την ανεργία, την εγκληματικότητα και γενικώς για όλα τα κακά της Ρωσικής καθημερινότητας.
Μόνο μέσα στους 4 πρώτους μήνες του 2008 έχουν καταγραφεί 211 επιθέσεις νεοναζί εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων στο μετρό, στο δρόμο, στις αγορές… Τα χιτλερικά τάγματα θανάτου άφησαν πίσω τους σε αυτές τις επιθέσεις 53 νεκρούς.

Η οργάνωση SS (Σλαβική Συμμαχία) είναι ο μεγαλύτερος σχηματισμός νεοναζί στην Ρωσία. Ηγέτης της είναι ο κ. Ντεμούσκιν που λέει τα πράγματα έξω από τα δόντια:
«Κοιτάξτε τι γίνεται, ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη! Με όλους αυτούς τους κωλοπρόσφυγες, που έρχονται εδώ, φέρνουν κι όλο το χωριό τους και γεννοβολάνε από 15 παιδιά... Δείτε πως συμπεριφέρονται στη Γαλλία οι Αλγερινοί, πως φέρονται οι Τούρκοι στη Γερμανία. Κι εδώ το ίδιο θα συμβεί, εάν τους ανεχτούμε εδώ σε τέτοιες ποσότητες. Ο πόλεμος θα γίνει. Και για να μη γίνει η Ρωσία μουσουλμανική χώρα, δε δίνω δεκάρα πόσους πρέπει να ανατινάξουμε, να σκοτώσουμε ή να θάψουμε. Θα τους θάψουμε όλους. Εδώ ζουν μονάχα Ρώσοι και όποιος θέλει, θα ζει εδώ με τους δικούς μας νόμους, ή δε θα ζει καθόλου.

Ο κ. Ντεμούσκιν μας έδωσε περήφανος και ένα DVD με διάφορα κατορθώματα που οι Ρώσοι σκίνχεντς ανεβάζουν στο διαδίκτυο. Σε ένα από αυτά δύο ναζιστές δολοφόνοι σφάζουν δύο μετανάστες σε ένα δάσος με φόντο τον αγκυλωτό σταυρό, ενώ σε ένα άλλο κρεμούν ένα μετανάστη από ένα δέντρο και χειροκροτούν καθώς το θύμα τους σπαρταράει στην αγχόνη αφήνοντας την τελευταία του πνοή.

Παρόλα αυτά η οργάνωση του κ. Ντεμούσκιν συνεχίζει προκλητικά να λειτουργεί και να οργανώνει πορείες μίσους και φυλετικής καθαρότητας στους δρόμους της Μόσχας. Όταν αντιφασίστες τους κλείνουν τον δρόμο, τότε η αστυνομία συλλαμβάνει… τους αντιφασίστες… «Τους πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και εκεί ήρθε ένας επίσημος υπάλληλος του 18ου τμήματος του Υπουργείου Εσωτερικών που ασχολείται με την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και είπε στους συλληφθέντες νεαρούς «και γιατί αντιπαρατεθήκατε σε φυσιολογικούς Ρώσους νέους;», θυμάται ο δημοσιογράφος Ρουσλάν Λίνκοβ… «Γιατί δεν ενώνεστε μαζί τους, να κυνηγήσετε τους βρωμο-Καυκάσιους στις αγορές; Αυτό κυριολεκτικά το είπε ένας εκπρόσωπος του οργάνου που θα έπρεπε να αντιτίθεται στον εξτρεμισμό!»
Η συνάντηση των SS επρόκειτο να γίνει σε έναν ήσυχο σιδηροδρομικό σταθμό, δύο ώρες μακριά από την Μόσχα. Με το τρένο, με αυτοκίνητα, ακόμα και με τα πόδια, δεκάδες ομάδες νεοναζί άρχισαν να καταφθάνουν από παντού.

Κατευθύνονται τρέχοντας προς ένα δάσος… που βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα στρατόπεδο του Ρωσικού Πεζικού…

Ο κ. Ντεμούσκιν δίνει τον παλμό. «Sieg Heil» ουρλιάζει και χαιρετά φασιστικά. Οι υπόλοιποι που έχουν παραταχθεί κυκλικά γύρω του, ανταποδίδουν τον χαιρετισμό φωνάζοντας «Λευκή Δύναμη».
Έχουν μαζέψει ένα μεγάλο σωρό ξύλα και πάνω έχουν κρεμάσει φωτογραφίες με τους «εχθρούς του Ρωσικού Λαού». Εκτός από τον πρόεδρο της χώρας Dmitry Medvedev, και τον Ραβίνο της Μόσχας, όλοι οι υπόλοιποι ανήκουν στο αντιφασιστικό κίνημα. Οι περισσότεροι έχουν ήδη δολοφονηθεί.
Ο δημοσιογράφος κ. Λίνκοβ έχει ήδη δεχθεί επίθεση με σφαίρες και γλίτωσε από θαύμα. Ο κ. Εβγκένι Προσέτσκιν πρόεδρος του αντιφασιστικού κέντρου δεν βγαίνει ποτέ από το σπίτι του χωρίς ένα κοντόκανο πιστόλι που ρίχνει πλαστικές σφαίρες: «Στην αστυνομία, την FSB, τα δικαστήρια υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συμπαθούν τους φασίστες. Που μισούν τους ανθρώπους με σκούρο χρώμα δέρματος ή με διαφορετικό σχήμα ματιών. Γιατί να μάχονται κάποιον που συμπαθούν;» επισημαίνει.
Η κα. Γκαλίνα Κοζχεβνίκοβα του αντιφασιστικού παρατηρητηρίου Sova έχει δει την φωτογραφία της να φιγουράρει σε ναζιστική ιστοσελίδα με την υποσημείωση ότι «αν την δείτε σκοτώστε την»: «Οι έφηβοι, που πηγαίνουν και ξυλοφορτώνουν έναν άνθρωπο με μη Σλαβική εμφάνιση αντιλαμβάνονται ότι κανείς δε θα προσπαθήσει να τους συλλάβει, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον χτυπημένο» τονίζει. «Βγαίνουν έξω και σκοτώνουν. Και απλά κυριεύονται από τη μέθη της ατιμωρησίας τους.»

Οι λίστες του μίσους είναι μεγάλες αλλά η εισαγγελία έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάτι. «Στο κάτω – κάτω πρόκειται για ιστοσελίδες όπου μπορεί κάποιος να μην μπει».
Στο δάσος οι νεοναζί ορκίζουν δύο νέα μέλη, παλεύουν, εκπαιδεύονται στα όπλα, στις πολεμικές τέχνες και στο μαχαίρι. «Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι ώστε να καθαρίσουμε τα άχρηστα ζιζάνια από τους δρόμους» λέει ο Ντίμα, ένας άνεργος 23 ετών. Δεν είναι όμως όλοι σαν κι αυτόν. Στις τάξεις των SS αλλά και άλλων νεοναζιστικών σχηματισμών, υπάρχουν στρατιωτικοί του πολέμου στην Τσετσενία, αλλά και ευυπόληπτα μέλη της Ρωσικής κοινωνίας όπως δικηγόροι, μέλη τοπικών συμβουλίων, ακόμα και βουλευτές της Δούμα. Οι ίδιοι οι SS διαδίδουν φήμες ότι έχουν ανθρώπους ακόμα και μέσα στην FSB (την πρώην KGB).
«Oι αρχές εμφανίστηκαν απολύτως ανέτοιμες για μια τέτοια απειλή, για πολύ καιρό δεν την παραδέχονταν καν, δεν έκαναν απολύτως τίποτα, δεν αντιδρούσαν καθόλου δημοσίως, στον νεοεμφανιζόμενο ναζισμό» υποστηρίζει ο κ. Άλεξ Μπροντ επικεφαλής του Γραφείου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Μόσχας. «Γνωρίζω ότι συχνά οι Ρώσοι συγγραφείς και διανοούμενοι έστελναν επιστολές στον Πρόεδρο προσπαθώντας με κάποιο τρόπο να του επισημάνουν το πρόβλημα του αναδυόμενου φασισμού, στις οποίες απαντούσε «δεν είναι ακόμα ώρα», «ας μην οξύνουμε το πρόβλημα»… Σε ένα βαθμό υπήρχε σκόπιμη μεθόδευση, όταν οι φασίστες χρησιμοποιούνταν ως απειλή, ως φόβητρο για τον πληθυσμό, προκειμένου ο πληθυσμός να παραμένει συνεχώς δέσμιος του φόβου και να στρέφεται στις αρχές, να εκτιμά και να σέβεται τις αρχές… Αλλά τα προβλήματα δεν πρέπει να μένουν ανεξέλεγκτα, γιατί αυτό το τζίνι που απελευθερώθηκε από το μπουκάλι μεταμορφώθηκε σε τέρας.»

ΠΗΓΗ
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top