19 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ)

Όσες εφαρμογές έχουμε δει προηγούμενα στο blog σχετικά με το ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες και τις πρότεινα για τη διδασκαλία των αντίστοιχων ενοτήτων της Γεωγραφίας ήταν σχετικά απαιτητικές ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, παρουσίαζαν υπερβολικές λεπτομέρειες ή σημαντικά ελαττώματα. Οι περισσότερες μάλιστα τρέχουν μόνο σε η/υ και δεν μπορούν να διευκολύνουν εσάς που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το iPad στη διδασκαλία σας ή οποιοδήποτε άλλο tablet PC.
Το The Planetarium μοιάζει ίσως η καλύτερη λύση για εσάς που γκρινιάξατε για τα παραπάνω προβλήματα, που σας είναι πιο εύκολο να φέρετε το tablet σας στην τάξη και όχι να κουβαλήσετε το φορητό και θέλετε να δείξετε μόνο τα βασικά χαρακτηριστικά των πλανητών στους μαθητές σας, χωρίς τις διάφορες λεπτομέρειες που κατά πάσα πιθανότητα ούτε οι μαθητές σας θα θυμούνται αύριο.
Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής παρουσιάζονται με τη σειρά, ομοιώματα των πλανητών ανάλογα με την απόστασή τους από τον Ήλιο. Η εφαρμογή μας καλεί να κάνουμε κλικ σε έναν πλανήτη (Click on a planet to start) για να ξεκινήσουμε.Στην επόμενη οθόνη παρουσιάζεται αυτό που όλοι περιμένετε: οι σημαντικότερες πληροφορίες για τον πλανήτη. Έτσι, π.χ. για τη Γη διαβάζουμε ότι «είναι ο τρίτος πλανήτης από τον Ήλιο, ο πυκνότερος και ο πέμπτος σε μέγεθος από τους οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Μερικές φορές αναφέρεται και ως ο “Μπλε Πλανήτης” και είναι o μόνος γνωστός πλανήτης στον οποίο υπάρχει ζωή». Μεταξύ άλλων, εμφανίζεται το ακριβές μέγεθος του πλανήτη, η διάμετρός του, ο χρόνος που κάνει να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο και η απόστασή του από αυτόν, οι θερμοκρασίες που αντέχει ο πλανήτης και η απόσταση από τη Σελήνη.


Ανάλογα με τον πλανήτη εμφανίζονται και οι σημαντικότερες πληροφορίες γι’ αυτόν.
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί JavaScript, HTML5, CSS3, εικόνες της μορφής SVG και τρέχει σε Firefox 4 (ή νεότερη έκδοση), Chrome και Safari. Διατίθεται δωρεάν σύμφωνα με την άδεια MPL/GPL/LGPL και αν δεν έχετε σύνδεση στο Internet στην τάξη μπορείτε απλά να κατεβάσετε (κλικ στο “Κάντε λήψη του αρχείου” στα δεξιά”) το συμπιεσμένο πακέτο στον η/υ και αφού το αποσυμπιέσετε να ανοίξετε κατευθείαν το αρχείο index.html με κάποιον από τους παραπάνω browser.

Σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στην τάξη μέσω φορητού (ή desktop) η/υ ή κάποιου tablet;
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top