16 Ιουλίου 2012

Έκθεση: «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τα έργα της Συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου» (2/7-8/9)

Σπάνια έγγραφα μεγάλης ιστορικής αξίας, φωτογραφίες, χάρτες και έργα ζωγραφικής, που δώρισε το '60 στο ΑΠΘ Ελληνας της Αιγύπτου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ




Οι πνευματικοί και καλλιτεχνικοί θησαυροί θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τα έργα της Συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου», που εγκαινιάζεται στις 2 Ιουλίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ανάμεσά τους: φάκελος και επιστολή (1938) για την πτώση του Μακεδονικού Μετώπου, δύο κάρτες - ευχαριστήρια πένθους της χήρας του Ελευθέριου Βενιζέλου (1936), καθώς και φωτογραφίες του Πιερ Μπουασονά από την Αίγυπτο, την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Μυστρά.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, την Επιτροπή Εποπτείας Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την απόφαση του Αιγυπτιώτη συλλέκτη να δωρίσει τη συλλογή του στο ΑΠΘ.

Ο Ιωάννης Τρικόγλου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1888, έζησε στο Κάιρο και πέθανε στο Παρίσι, τέλη της δεκαετίας του '70. Εμπορος, δραστήριο μέλος της ελληνικής κοινότητας του Καΐρου, διέθεσε σημαντικά χρηματικά ποσά για να συγκεντρώσει βιβλία, έργα τέχνης και οτιδήποτε άλλο είχε σχέση με την Ελλάδα. Δημιούργησε μία τεράστια συλλογή με 14.000 βιβλία, 1.000 έργα τέχνης (γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες) και πληθώρα εγγράφων, που ξεκινούν από το 1495 και φτάνουν στα μέσα του 20ού αιώνα. Ανάμεσά τους κι ένα από τα ελάχιστα αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

Μετά την έξωση του βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ, όταν άρχισαν να εκδιώκονται οι Ελληνες από την Αίγυπτο και να δεσμεύονται οι περιουσίες τους, ο Τρικόγλου, προκειμένου να διασώσει τη βιβλιοθήκη του, αποφάσισε να τη δωρίσει σε πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας. Παρά το έντονο ενδιαφέρον φορέων της Αθήνας και χάρη στη μεσολάβηση του τότε υπηρεσιακού υπουργού Μικέ Μαυρογορδάτου, φίλου του πρύτανη καθηγητή Χ. Φραγκίστα και του Ι. Τρικόγλου, πείστηκε ο Αιγυπτιώτης συλλέκτης να δωρίσει τη συλλογή το 1962 στο ΑΠΘ.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες και γκραβούρες, αλληλογραφία, ντοκουμέντα και έγγραφα από τη ζωή του συλλέκτη αλλά και σπάνιες εκδόσεις.

Σε χαιρετισμό της, η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η δράση αυτή, από την πλευρά του μουσείου, εντάσσεται στο σχεδιασμό των περιοδικών εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο, αφενός, του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και αφετέρου στους στόχους του μουσείου μας για περισσότερη εξωστρέφεια, άνοιγμα προς τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, τους φορείς της πόλης, για την επίτευξη συνεργασιών που προάγουν την επιστημονική έρευνα και τη διάχυση της γνώσης σε ποικίλα θέματα που σχετίζονται με εκφάνσεις του βυζαντινού, μεταβυζαντινού πολιτισμού και γενικότερα των αλληλεπιδράσεων στα πλαίσια της Οικουμενικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ακολούθως της Οθωμανικής Επικράτειας».

Βιβλία από τη Συλλογή Τρικόγλου είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το 2010.

Η έκθεση στο ΜΒΠ θα διαρκέσει ώς τις 8 Σεπτεμβρίου.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top