18 Ιουλίου 2012

Τζίντου Κρισναμούρτι "Περί ελπίδας"


«Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στο παρελθόν. Ανακαλούμε συνεχώς το παρελθόν επειδή είχαμε την τάδε εμπειρία, την τάδε γνώση, την κατανόηση του τότε. Η σκέψη ευθύνεται γι' αυτό, η σκέψη που είναι απόρροια της μνήμης και προέρχεται από το παρελθόν. Οι άνθρωποι δεν βιώνουν, σκέφτονται πώς θα ήταν να βιώσουν ή σκέφτονται γύρω από αυτό. Σκέψη-μνήμη-παρελθόν.

Έτσι, το μέλλον είναι το παρελθόν αλλά τροποποιημένο. Η ελπίδα για το μέλλον είναι το ίδιο το παρελθόν που κινείται προς την κατεύθυνση που ονομάζουμε μέλλον. Ο νους δεν μπορεί να αποδράσει από το παρελθόν. Το μέλλον είναι πάντοτε ο νους που σκέφτεται και ζει στο παρελθόν.

Και ποιο είναι το παρελθόν; Είναι η φυλετική κληρονομιά κάποιου, η διαμόρφωσή του ως Ινδουιστή, Βουδιστή, Χριστιανού, Καθολικού, Αμερικανού, Έλληνα κ.ο.κ. Είναι η μόρφωση που κάποιος δέχθηκε, ο πόνος και οι απολαύσεις ως αναμνήσεις. Αυτό είναι το παρελθόν. Αυτό είναι η συνείδηση κάποιου ατόμου.

Μπορεί αυτή η συνείδηση με όλο το περιεχόμενο της πίστεως, του δόγματος, της ελπίδας, του φόβου, του πόθου και της ψευδαίσθησης να φτάσουν σε ένα τέλος; Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος αύριο το πρωί να δώσει ένα τέλος στην εξάρτηση του ενός από έναν άλλον; Η εξάρτηση είναι μέρος της συνείδησης του ατόμου. Η στιγμή που τελειώνει, κάτι άλλο αρχίζει, προφανώς.

Αλλά κάποιος δεν τελειώνει ποτέ ολοκληρωτικά κάτι και αυτό που δεν τελειώνει ποτέ είναι η ελπίδα κάποιου. Μπορεί κάποιος να κοιτάξει και να δώσει ένα τέλος στην εξάρτηση και τις συνέπειές της, ψυχολογικά, εσωτερικά; Όταν δείτε τι σημαίνει να εξαρτάστε, η άμεση δράση αναλαμβάνει τότε να δώσει ένα τέλος σε αυτό. Μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από το περιεχόμενο της συνειδήσεώς του σιγά-σιγά; Το οποίο είναι να απαλλαγεί από το θυμό, έπειτα να απαλλαγεί από το φθόνο, τμηματικά. Κάτι τέτοιο θα έπαιρνε πολύ χρόνο. Ή μήπως όλο αυτό μπορεί να γίνει στιγμιαία, άμεσα; Εάν κάποιος αναλύσει όλο το περιεχόμενο της συνειδήσεώς του θέλοντας να δώσει ένα τέλος σε κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά θα πάρει πάρα πολλά χρόνια, θα χρειαστεί ίσως όλη τη ζωή του. Είναι δυνατό να δει το όλο πράγμα ως έχει και να δώσει ένα τέλος σε αυτό; - το οποίο είναι πολύ απλό εάν κάποιος το κάνει. Αλλά ο νους κάποιου είναι τόσο διαμορφωμένος που επιτρέπουμε τον χρόνο να μεσολαβεί ως παράγοντα για την αλλαγή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top