19 Ιουλίου 2012

Ζουμ στο ηλιακό σύστημα (εκπαιδευτική εφαρμογή)



Έχετε καταλάβει, νομίζω, πόσο μ’ αρέσουν τα εκπαιδευτικά λογισμικά ή οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με το ηλιακό σύστημα και γενικά ό,τι αφορά τουςπλανήτες και το διάστημα. Ο,τιδήποτε σχετικό, λοιπόν, βρίσκω και το θεωρώ ενδιαφέρον, το (ανα)δημοσιεύω εδώ.


Το OMGSpace.net είναι η διπλωματική εργασία του Margot Trudel, ενός graphic designer, απόφοιτου του Πανεπιστημίου OCAD στο Τορόντο του Καναδά. Η εργασία του έχει θέμα το ηλιακό σύστημα και όπως γράφει ο ίδιος:
Η ιστοσελίδα έχει στόχο να αναδείξει το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπεια του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και το έργο των επιστημόνων στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος με τα διάφορα διαστημικά οχήματα, μέσα από infographics.
Σχετικά με αυτό που τον παρακίνησε να κάνει κάτι τέτοιο σημειώνει:
Παρά τη δουλειά που κάνουν οι επιστήμονες σχετικά με την εξερεύνηση του διαστήματος και την έρευνα και παρά τα όσα έχουμε μάθει και κατορθώσει το τελευταίο ήμισυ του (20ού) αιώνα, το ευρύ κοινό δεν είναι πολύ ενημερωμένο σχετικά με αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο πώς η όλη πληροφορία γνωστοποιείται στο ευρύ κοινό — με έναν πολύ ακαδημαϊκό και επιστημονικό τρόπο. Είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους, που δεν έχουν το απαιτούμενο (γνωστικό) υπόβαθρο σε αυτούς τους τομείς, να κατανοήσουν πραγματικά τι σημαίνει, για παράδειγμα, να στείλουμε έναν δορυφόρο να εξερευνήσει το Δία ή πόσο μακριά είναι ο πλανήτης Eris στην πραγματικότητα. Είναι απλώς δύσκολο να κατανοήσουν πραγματικά το μέγεθος του ηλιακού μας συστήματος και όλων των ουράνιων σωμάτων του. Έτσι, αποφάσισα ότι η γραφική αναπαράσταση θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους να κατανοήσουν το διάστημα και τα όσα έχουμε επιτύχει στην εξερεύνησή του. Σαν graphic designer ήμουν κάτι περισσότερο από ενθουσιασμένος για να καταπιαστώ με μια τέτοια δουλειά.
— Zoom out στη σελίδα για να δείτε τον Ήλιο ολόκληρο. —
Ένα μαύρο φόντο, λοιπόν, ντυμένο με φωτεινά άστρα και οπτικές αναπαραστάσεις του ήλιου, των πλανητών, του φεγγαριού και των πλανητών-νάνων συνθέτουν το όλο σκηνικό στο ηλιακό σύστημα του Margot Trudel. Ξεκινώντας από τον Ήλιο, επιλέξτε από το μενού, στο κάτω μέρος, το ουράνιο σώμα της αρεσκείας σας και αφήστε το να σας ταξιδέψει στο ηλιακό σύστημα. Φτάνοντας σε κάθε πλανήτη, βλέπετε τις σημαντικότερες πληροφορίες που έχει επιλέξει ο Trudel να μας παρουσιάσει και κάνοντας κλικ επάνω στο μαύρο πλαίσιο, ανοίγει, σε νέο παράθυρο, ένα infographic με τις ονομασίες των (τεχνητών) δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω του και την ημερομηνία εκτόξευσής τους.
Το μέγεθος του ήλιου, των πλανητών και της μεταξύ τους απόστασης έχει σχεδιαστεί σε κλίμακα 1:647, ώστε να τον διευκολύνουν στη δημιουργία των γραφικών και για να μην διανύσετε έτη φωτός για να πάτε από τον έναν πλανήτη στον άλλον.
Εσείς θα το χρησιμοποιούσατε στην τάξη σας; Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά;
(via)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top