28 Νοεμβρίου 2012

Ανάλυση των κειμένων του Ιπποκράτη & σύνδεση με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική


Οι Άθλοι του Ηρακλή - Kέντρο ΦΕΑΘΩΝ (2/12, 6:00 μμ- 8:00 μμ )


ΣΗΜΕΡΑ: ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΣΚΑΙ)


Ακόμα μία σημαντική σειρά εκπομπών-ντοκιμαντέρ ξεκινά απόψε στον ΣΚΑΙ, με στόχο να μας γνωρίσει καλύτερα δέκα πολύ μεγάλους Ελληνες. Δέκα κορυφαίους Ελληνες που ταξίδεψαν την χώρα μας στα πέρατα της γης, όπου και έλαμψαν με το έργο τους ! Δέκα θρυλικές μορφές μίας υπερήφανης εποχής (11.15 μ.μ.)...

21 Νοεμβρίου 2012

Παραδοσιακοί χοροί στο διαδίκτυο με τη χρήση προηγμένων εργαλείων ηλεκτρονικής εκμάθησης


Κύκλος δωρεάν ξεναγήσεων "Γνωρίζω την πόλη μου"


Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το φθινοπωρινό κύκλο δωρεάν ξεναγήσεων με τίτλο «Γνωρίζω και Μαθαίνω την Πόλη μου». Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η προβολή των μοναδικών μνημείων και των ιστορικών περιοχών της πόλης, τα οποία τόσο οι δημότες όσο και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, έχουν τη σπάνια δυνατότητα να γνωρίσουν διεξοδικά. 

ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ (19:00-21:00): Συζήτηση για τα μεγάλα πολιτικά θέματα της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Ελλάδας


Τίτλος Εκδήλωσης: Bernard-Henri Levy και Jean-Marie Colombani: Συζήτηση για τα μεγάλα πολιτικά θέματα της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Τετάρτη, 21/11/2012 - 19:00 - 21:00
Φορέας διοργάνωσης: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron plus
Ονοματεπώνυμα Ομιλητών: (Α) Bernard-Henri Levy , 
(Β) Jean-Marie Colombani
Χαρακτηριστικά Μετάδοσης: Φυσική Γλώσσα Ομιλητή
Δικαιώματα Πρόσβασης: Μόνο για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα
 

Ιστορία Γ' Δημοτικού: Από τη Μυθολογία στην Ιστορία - Βιβλίο δασκάλου


Μελέτη Περιβάλλοντος Γ' Δημοτικού - Τετράδιο εργασιών


Μουσικό Ανθολόγιο Δημοτικού (Βιβλίο Δασκάλου)


Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Γ', Δ' Δημοτικού: Στο σχολειό του κόσμου - Βιβλίο δασκάλου


Μελέτη Περιβάλλοντος Γ' Δημοτικού - Βιβλίο δασκάλου


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ


Βιβλίο με παλιές ασκήσεις μαθηματικών επιπέδου δημοτικού και γυμνασίου.

Χρήσιμο για μαθηματικούς που ψάχνουν για ασκήσεις εκτός των συνηθισμένων.

 210 σελίδες

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ


ΧΗΜΕΙΑ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ


14 Νοεμβρίου 2012

Πολυτεχνείο


Η επέτειος που κάθε χρόνο έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να μας υπενθυμίσει ότι κάποτε στο παρελθόν οι νέοι αυτής της χώρας φοιτητές και μαθητές ισοπέδωσαν τον φασισμό και ανέτρεψαν την χούντα… μια επέτειος που προσπερνάμε στα σχολικά βιβλία γιατί είναι ένα λεπτό ζήτημα όπως συνήθως λένε οι σπουδαίοι του τόπου, ναι αυτοί οι ίδιοι που καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο της αυλής του Πολυτεχνείου και όλα αυτά μπροστά στις κάμερες!Την περίοδο της χούντας κάθε είδηση που τυπωνόταν στις τότε εφημερίδες ήταν ελεγχόμενη, ο λαός λοιπόν βυθιζόταν καθημερινά στο ψέμα και είχε χάσει την ελευθερία του. Τα νέα μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα. Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στη Πατησίων από την μια άκρη του Πολυτεχνείου έως την άλλη υπήρχε πολύς κόσμος, γεγονός πρωτόγνωρο για μια εποχή όπου υπήρχε η μόνιμη απαγόρευσης της συνάθροισης των 5 ατόμων και άνω. 

10 Νοεμβρίου 2012

Σελήνιο Το Μοναδικό


 Σελήνιο, το Μοναδικό μεταλλικό στοιχείο που κρατά τον άνθρωπο νέο, υγιή, δυνατό. Γιατί χρειαζόμαστε Σελήνιο για να σταματήσουμε τη γήρανση και την κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος: 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ Η Θανατηφόρα Απάτη της Χημειοθεραπείας


«Η Χημειοθεραπεία Θεραπεύει και… η Γη Είναι Επίπεδη»* Από τον Φόβο του «Θανατηφόρου» Καρκίνου και τον Μύθο της Χημειο- «θεραπείας» στην Πραγματικότητα της Εναλλακτικής Αντιμετώπισης.


Μερικές δεκαετίες από τη δημοσίευση του περίφημου βιβλίου του Δρ. Χάμερ Καρκίνος, Ασθένεια της Ψυχής, και την επακόλουθη οργανωμένη καταδίωξή του, μέχρι τον τελικό εγκλεισμό του στις γαλλικές φυλακές και παρά το γεγονός ότι οι φωνές, που προέρχονται τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, όσο και από τον ιατρικό χώρο, κατά της πληθαίνουν, τα πράγματα στο τοπίο της «θεραπείας» του καρκίνου δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει


ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Βρέθηκε η Ατλαντίδα! Γιγαντιαίες Σφίγγες και Πυραμίδες στο Τρίγωνο των Βερμούδων


Ίσως και να επισκιάζει την ανακάλυψη της Τροίας η ανακάλυψη της Ατλαντίδος. Δύο τολμηροί επιστήμονες ο Paul Weinzweig και η Pauline Zalitzki, ισχυρίζονται ότι την βρήκαν. Ανακάλυψαν τα βυθισμένα ερείπια μιας αρχαίας πόλεως στις ακτές της Κούβας.


Το ξέσπασμα ενός καθηγητή. Ένα άρθρο που δε δέχτηκαν να το δημοσιεύσουν εφημερίδες και blogs


Καθηγητής Ντρέπεται Για ...


Πώς μας αφαίρεσαν το εργαλείο σκέψης... Τα Αρχαία Ελληνικά



Ο βασικός λόγος που τα ελληνόπουλα δε μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο είναι διότι το υπουργείο παραπαιδείας εδώ και δεκαετίες έχει θέσει ως σκοπό του να μην διδάσκεται σωστά η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.

9 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΕ… ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ


*«Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν» (και όχι: «όλους όσους…» διότι είναι υποκείμενο στο ρήμα που ακολουθεί, αλλά: «ευχαριστούμε όσους…» και «επικοινωνεί με όλους όσους εκτιμάει», επειδή εδώ το «όσους» είναι αντικείμενο του ρήματος).
*π.μ. (=προ μεσημβρίας), μ.μ. (=μετά μεσημβρίαν και όχι μετά μεσημβρίας), π.Χ.(=προ Χριστού), μ.Χ. (=μετά Χριστόν και όχι μετά Χριστού).
*Περισσότεροι από έναν ή περισσότεροι του ενός (και όχι: περισσότεροι από ένας)
*Γίνονται όλοι δεκτοί ανεξαρτήτως ηλικίας (και όχι: ανεξαρτήτου ηλικίας).
*Ενήργησα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου (και όχι: στα πλαίσια).
*πόσο πολλοί, τόσο πολλοί, πόσο πολλή (και όχι: πόσοι πολλοί, τόσοι πολλοί, τόση πολλή)
*κατ΄ αρχήν (=στα βασικά σημεία), Κατ΄ αρχάς (=αρχικά). Π.χ. «Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατ’ αρχήν», « Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε…»
*Ο επικεφαλής, του επικεφαλής, τον επικεφαλής, οι επικεφαλής κλπ. (και όχι: τον επικεφαλή, του επικεφαλούς)
*Οι μέθοδοι / παράμετροι αυτές (και όχι: οι μέθοδοι / παράμετροι αυτοί). Οι παλαιές οδοί, οι κεντρικές είσοδοι, οι πολλές ψήφοι (και όχι: οι παλιοί οδοί, οι κεντρικοί είσοδοι, οι πολλοί ψήφοι)
*Η αναπληρώτρια διευθύντρια /υπουργός (και όχι: η αναπληρωτής διευθυντής/υπουργός)
Κλητική: «κυρία Πρόεδρε» (και όχι: «κυρία Πρόεδρος)
*«15 Σεπτεμβρίου» ή «15 του Σεπτέμβρη» (και όχι: «15 Σεπτέμβρη»)
*Το ουσ. λάθος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιθετικός προσδιορισμός: π.χ. «λανθασμένη έκφραση» (και όχι: «λάθος έκφραση»).
*«έχω απαυδήσει» (και όχι: «έχω απηυδήσει», αλλά: «είμαι απηυδισμένος»).
*«Γενετικό υλικό» και όχι γεννητικό. Αλλά «προγεννητικός έλεγχος» και όχι προγενετικός
*Εξοκέλλω και όχι εξοκείλλω. Αλλά εξόκειλα, θα εξοκείλω, έχω εξοκείλει.
*Αποτείνομαι, μέλλ. θα αποταθώ (και όχι: αποτανθώ).
*«Η λέξη αυτή απαντά συχνά στον Όμηρο» (και όχι: απαντάται).
*«Στο βιβλίο του πραγματεύεται το θέμα των κοινωνικών θεσμών» (και όχι: διαπραγματεύεται). Αλλά: «Ο Υπουργός Εξωτερικών διαπραγματεύεται τους όρους της ειρήνης».
*«Απολαύει της εμπιστοσύνης» (και όχι: απολαμβάνει).
*Το ρήμα προοιωνίζομαι δεν έχει ενεργητική φωνή. Π.χ. «Η τακτική αυτή προοιωνίζεται την ήττα» (και όχι «προοιωνίζει την ήττα»).
*Το »αυξάνω» χρησιμοποιείται πολύ συχνά λανθασμένα: » Τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται» (και όχι:»τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνουν», αλλά: «η κυβέρνηση αυξάνει τα τέλη κυκλοφορίας»). Ομοίως, «αυξάνονται οι συντάξεις» (και όχι: «αυξάνουν οι συντάξεις», αλλά «τα ταμεία αυξάνουν τις συντάξεις»).
*Τα ρήμα διαρρέω και λειτουργώ είναι αμετάβατα: «διέρρευσε από πολιτικούς κύκλους η πληροφορία ότι…» ή: «πολιτικοί κύκλοι φρόντισαν να διαρρεύσει η πληροφορία ότι…» (και όχι: «πολιτικοί κύκλοι διέρρευσαν την πληροφορία ότι…»). «Θα θέσω το μηχάνημα σε λειτουργία» (και όχι: «θα το λειτουργήσω»).
*Ασχολούμαστε, ασχολούμασταν (και όχι: ασχολιόμαστε κλπ. διότι το ρήμα είναι ασχολούμαι και όχι ασχολιέμαι).) Στον αόριστο όμως, ασχολιόταν
*«Αυτός επανέλαβε (αόρ.) την προσπάθεια χτες» – «Εσύ επανάλαβε (προστκτ.) την προσπάθεια αύριο». Οι προστακτικές δεν παίρνουν χρονική αύξηση. Ομοίως, «παρήγγειλα ένα ποτό» – «παράγγειλέ μου ένα ποτό» (ποτέ στην προστακτική:παρήγγειλε ένα ποτό), «αυτός αντέγραψε τις σημειώσεις» – «αντίγραψέ μου τις σημειώσεις», «αυτός απέρριψε την πρότασή του» – «εσύ απόρριψε την πρότασή του»
*Επαναλαμβάνω (και όχι: ξαναεπαναλαμβάνω).
*Πριν από την έναρξη (και όχι: πριν την έναρξη).
*Οποιοσδήποτε, οτιδήποτε (και όχι: ο οποιοσδήποτε, το οτιδήποτε).
*Τέως πρόεδρος: ο μέχρι πρo τινος πρόεδρος, ο προηγούμενος (από το σημερινό) πρόεδρο. Πρώην πρόεδρος: ο πριν από πολύ καιρό πρόεδρος.
*Το άρα δεν είναι σωστό να συνοδεύεται από το λοιπόν(όχι: «άρα λοιπόν») ούτε υποκαθίσταται από το άραγε(!)
*Δεν χρησιμοποιείται το «κύριος» ή το «κυρία» για πρόσωπα που έχουν πεθάνει (παρατίθεται απλώς το όνομα ή προηγείται το «αείμνηστος» ή «μακαρίτης», αν χρειάζεται)
*Δεν χρησιμοποιούμε το «κύριος» ή το «κυρία» όταν παρουσιάζουμε τον εαυτό μας (και όχι: «γεια σας, είμαι ο κύριος Βάγγος»). Η μόνη εξαίρεση του κανόνα που είναι ανεκτή είναι όταν μιλάμε σε μικρά παιδιά
*Το «κ.κ.» χρησιμοποιείται μόνο στο γραπτό λόγο . Γράφουμε «οι κ.κ. ομιλητές» αλλά εκφωνούμε «οι κύριοι ομιλητές» (και όχι: «οι κύριοι κύριοι ομιλητές»)
*Το «μέσα» μπροστά από «σ» γίνεται «μες» (αλλά όχι απαραίτητα, μπορεί να μείνει «μέσα»), ποτέ όμως «μεσ’». Π.χ. «Μεσ’ από το δάσος», αλλά «μες στο δάσος» ή «μέσα στο δάσος».
*Ψιλή κυριότητα (νομικός όρος) και όχι υψηλή κυριότητα
 Προσοχή στη διάκριση «σαν» και «ως»: το «σαν» χρησιμοποιείται για παρομοιώσεις , ενώ το «ως» χρησιμοποιείται για πραγματικές ιδιότητες.
Έτσι για παράδειγμα όταν αναφερόμαστε σε ενέργειες δικηγόρων, γιατρών κλπ που έχουν σχέση με την άσκηση του επαγγέλματός τους, τότε λέμε «ενήργησε ως δικηγόρος», «θεωρεί, ως γιατρός». Για ανάλογες ενέργειες ατόμου που δεν ασκεί το επάγγελμα χρησιμοποιούμε το «σαν» : «μίλησε σαν δικηγόρος» (χωρίς να είναι), «τον φρόντισε σαν γιατρός».
Σημειωτέον ότι το «ως» ακολουθείται από κατηγορούμενο που πρέπει να μπει στην κατάλληλη πτώση, π.χ. «η εκλογή του ως καθηγητή» (και όχι: «ως καθηγητής»), «οι ενέργειές του ως δικηγόρου», «η γνωμάτευσή του ως ιατρού».

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Τα άπαντα


Διονύσιος Σολωμός, Ο συγγραφέας και το έργο του


Γεώργιος Βιζυηνός, Ο συγγραφέας και το έργο του


Γεώργιος Βιζυηνός, Ο Μοσκώβ-Σελήμ [e-book]


Γεώργιος Βιζυηνός, Το μόνον της ζωής του ταξίδιον [e-book]


Όλα τα ποιήματα του Καβάφη σε χρονολογική σειρά


Βοήθημα Λατινικών Β΄ Λυκείου (κείμενα 1-10)


Υποστηρικτικό υλικό για τα Λατινικά


ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΑΓΝΩΣΤΟ )


7 Νοεμβρίου 2012

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στη Βουλή. ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΙΣ 5μμ !


Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στη Βουλή πριν λίγο. Ο πρόεδρος της βουλής διέκοψε την συνεδρίαση της Βουλής ενώ άρχιζε η ψηφοφορία με θέμα αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου γιατί οι αντιμνημονιακοί βουλευτές ήταν περισσότεροι από τους μνημονιακούς. ΟΛΟΙ στους δρόμους! ΟΛΟΙ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 5μμ. Να ακυρώσουμε το πραξικόπημα και τα μέτρα τους!

6 Νοεμβρίου 2012

Γιατί οι τυφώνες έχουν γυναικεία ονόματα;


Τυφώνας (typhoon), ονομάζεται στην Μετεωρολογία ένα ατμοσφαιρικό σύστημα* με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης. Οι τροπικοί κυκλώνες προκαλούν συνήθως μεγάλες καταστροφές, καθώς παράγουν εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους (με ταχύτητες από 75 έως και άνω των 155 Κόμβων) και καταρρακτώδεις βροχές.

4 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ. ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Η ΔιεΘνής Ολυμπιάδα τουρκικής γλώσσας (Τούρκικα: Uluslararası Türkçe Olimpiyatları), είναι διοργάνωση στην οποία μαθητές που γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα διαγωνίζονται στη γραμματική, γραφή, προφορικές ικανότητες, στην ανάγνωση ποιημάτων και στη λογοτεχνία.

ΑΥΤΟΜΟΡΦΩΣΗ. Εκμάθηση ξένων γλωσσών μέσω διαδικτύου

ΑΥΤΟΜΟΡΦΩΣΗ. ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


3 Νοεμβρίου 2012

Η ασφάλεια των τροφίμων





Από το 2005 ξέρουμε ότι στα Οινόφυτα, στον Ωρωπό, στη Θήβα και στην Αυλίδα έχει ανιχνευθεί νερό με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο [Cr(VΙ)]! Πρόκειται για μια περιοχή όπου ζουν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι και όπου παράγονται τρόφιμα- βολβοί που βιοσυσσωρεύουν βαρέα μέταλλα.

Δηλητήρια σε ποτάμια και λίμνες. Ασωπός και Πηνειός αναδεικνύονται πρωταθλητές της ρύπανσης με βαρέα μέταλλα


της Αλεξάνδρας Χαΐνη 

Εκτεταμένη ρύπανση των ποταμών και λιμνών της Ελλάδας από βαρέα μέταλλα με άμεσες επιπτώσεις στις καλλιέργειες και άρα στις τροφές που καταναλώνουμε, καταγράφει έρευνα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από τον «ενιαίο φορέα ελέγχου τροφίμων » (ΕΦΕΤ). Η έρευνα είχε ως στόχο την εκτίμηση των κινδύνων που κρύβει η κατανάλωση επιβαρημένων προϊόντων και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΝΙΚΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΡΩΜΙΟ [ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ]



Επικίνδυνα τρόφιμα πλούσια σε νικέλιο και χρώμιο φαίνεται ότι καταναλώνουν, μεταξύ άλλων οι Έλληνες. Τρόφιμα βολβοί, όπως πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που καλλιεργούνται σε περιοχές με ρυπασμένο υδροφόρο ορίζοντα, μολύνονται με υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου και χρωμίου που καταλήγουν στο στομάχι μας. 

2 Νοεμβρίου 2012

ΛΕΞΙΚΑ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Πνευματικές θεραπείες


Πνευματικές θεραπείες; Γιατί όχι; (η βάση της πνευματικής θεραπείας) (λειτουργεί η πνευματική θεραπεία;)



Πιστεύεται πως ο καρκίνος εμφανίστηκε από τότε που υπάρχει ζωή. Τα πρώτα ίχνη ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια χρόνια πριν. Σε ένα αγγλικό μουσείο βρίσκεται ένα προϊστορικό ζώο με καρκίνο στα οστά της ουράς.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Οικίες Ελλήνων

back to top