6 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση εκφράζει την αντίθεσή του στις συνεχείς και πολλαπλές επιθέσεις που δέχονται η παιδεία, η τέχνη και ο πολιτισμός στη χώρα μας, μέρος των οποίων αποτελούν και οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις που αφορούν τη θεατρική παιδεία στο σχολείο.

Εν ονόματι και ερήμην της ευρύτερης εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών, των καλλιτεχνών, των γονέων και κηδεμόνων και των μαθητών μας, λαμβάνονται αποφάσεις με τις οποίες καταργούνται σταδιακά επιστημονικά τεκμηριωμένες κατακτήσεις, όπως είναι η ύπαρξη του θεάτρου στην εκπαίδευση ως ξεχωριστού διδακτικού αντικειμένου, που διδάσκεται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση στηριζόμενο στη διεθνή επιστημονική έρευνα και πρακτική, η οποία υποστηρίζει και αποδεικνύει πως το θέατρο στην εκπαίδευση στις διάφορες εκφάνσεις του συμβάλλει πολλαπλά στην εξέλιξη όχι μόνο του ατόμου αλλά και της εκάστοτε κοινότητας και της κοινωνίας, δε διεκδικεί μόνο περισσότερες διακριτές ώρες για το θέατρο ως ξεχωριστό διδακτικό αντικείμενο. Υποστηρίζει ταυτόχρονα την αξιοποίησή του στην εκπαίδευση όχι μόνο ως μορφής τέχνης αλλά και ως εργαλείου μάθησης (για την προσέγγιση άλλων διδακτικών αντικειμένων) και ως μέσου κοινωνικής παρέμβασης (ιδιαίτερα σε προγράμματα διαπολιτισμικής παιδείας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πρόληψης της σχολικής βίας κ.ά.). Παράλληλα καλεί τις πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας να αντιμετωπίσουν μέσα από τα προγράμματα σπουδών τους το «Θέατρο στην εκπαίδευση» ως ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες.
Από την ίδρυσή του και κατά τη διάρκεια της δεκατετράχρονης παρουσίας του το Δίκτυο φιλοδοξεί να συμβάλει θεωρητικά και πρακτικά ώστε να αποκτήσει το θέατρο κεντρική θέση στην εκπαίδευση στη χώρα μας. Στις δράσεις του επιδιώκει σταθερά τη συνεργασία και το διάλογο με κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό φορέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο με πρωτοβουλία του Δικτύου το Νοέμβριο του 2010 έγινε στην Αθήνα Σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η οποία συνέταξε τη Διακήρυξη για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση. Τη Διακήρυξη, η οποία εγκολπώνεται τις προτάσεις της UNESCO για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση που οφείλουν να ακολουθούν τα ευρωπαϊκά κράτη ως κράτη-μέλη του ΟΗΕ,
υπογράφουν εκπρόσωποι φορέων 18 ευρωπαϊκών χωρών. Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το θέατρο/δράμα αποτελεί ξεχωριστό διδακτικό καλλιτεχνικό αντικείμενο και πρέπει να διδάσκεται υποχρεωτικά ως μέρος κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος».

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση συντάσσεται με τους συναδέλφους θεατρολόγους και ηθοποιούς που διδάσκουν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και καλεί εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, γονείς, κηδεμόνες, και μαθητές να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε απόφαση απειλεί τη θέση του θεάτρου στην εκπαίδευση καθώς και την εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών που το υπηρετούν αυτή τη στιγμή στα σχολεία.

Για το Δ.Σ. του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top