9 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ



Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα. Από την αρχαία εποχή θεωρείτο ότι είχε καταπληκτική ακουστική. Οι ηθοποιοί μπορούν να ακουστούν καθαρά και από τους 15000 θεατές χωρίς κάποια ενίσχυση. Οι ξεναγοί, για να αποδείξουν τη τέλεια ακουστική του θεάτρου, βάζουν τα άτομα των γκρουπ τους διάσπαρτα στις κερκίδες και στη συνέχεια τους δείχνουν πώς οι αμυδροί ήχοι μπορούν να ακουστούν στο κέντρο της σκηνής. Το πώς επιτεύχθηκε αυτή η ποιότητα ήχου ήταν πηγή ακαδημαϊκών και ερασιτεχνικών εικασιών για πολλά χρόνια. Μία από τις θεωρίες πρότεινε ότι οι άνεμοι μεταφέρουν τους ήχους.

Το 2007, ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια ανακάλυψαν ότι ο ασβεστόλιθος από το υλικό των καθισμάτων προσφέρει ένα φιλτράρισμα, με αποτέλεσμα την καταστολή των χαμηλών συχνοτήτων των φωνών, ελαχιστοποιώντας έτσι τον περιβάλλοντα θόρυβο του πλήθους, ώστε οι θέσεις να δρουν ως φυσικές ακουστικές παγίδες. Άγνωστο, όμως, παραμένει ακόμα αν οι ακουστικές ιδιότητες είναι το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος ή το προϊόν μιας προηγμένης σχεδίασης.

Ενδιαφέρον γεγονός: Η ορχήστρα (ή το επίπεδο του Χορού) έχει το σχήμα ενός τέλειου κύκλου, με διάμετρο μόλις πάνω από 19,50 μέτρα. Η κυκλική βάση που σώζεται στο κέντρο ακριβώς κατά πάσα πιθανότητα ήταν ένας βωμός του Διονύσου (ο ελληνικός θεός του κρασιού). Μπορείτε να παρακολουθήσετε και να ακούσετε μια επίδειξη της τέλειας ακουστικής του θεάτρου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top