5 Ιανουαρίου 2012

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ



Μπορείτε κι εσείς να συμβάλετε στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα:

Μειώστε τη ρύπανση που παράγετε στο σπίτι


Συμβουλές – για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας εξοικονομούν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην τεχνολογία λαμπτήρων φθορισμού. Οι λαμπτήρες φθορισμού καταναλώνουν 80% λιγότερη ενέργεια από όση οι λαμπτήρες πυρακτώσεως, γεγονός που συνεπάγεται εξοικονόμηση περίπου $15 κάθε χρόνο για κάθε λαμπτήρα που έχετε στο σπίτι σας!
Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας ταιριάζουν σε όλους τους τύπους ντουί και διατίθενται σε δύο αποχρώσεις - warm white (όπως στους παλιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως) και cool white (πιο φωτεινό λευκό, όπως αυτό στους σωληνωτούς λαμπτήρες φθορισμού).

Ήρθε η ώρα να αλλάξετε τα φώτα σας!

Αν δεν έχετε ακόμα αντικαταστήσει τις παλιές σας λάμπες, μην ανησυχείτε γιατί δεν είστε οι μόνοι. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να τις αλλάξετε!
Στην Αυστραλία, μέχρι τα τέλη του 2005 το ποσοστό λαμπτήρων που αντιστοιχούσε σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας ήταν μικρότερο από 1 λαμπτήρα στους 100, παρόλο που τέτοιοι λαμπτήρες κυκλοφορούσαν στην αγορά ήδη για πάνω από μία δεκαετία και μπορούν να μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε έως και $150 το χρόνο από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος .
Κρυφός φωτισμός με λαμπτήρες αλογόνου

Οι λαμπτήρες αλογόνου είναι από τις πλέον ενεργοβόρες πηγές φωτισμού. Δυστυχώς επί του παρόντος δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής τους με άλλες πηγές που εξοικονομούν ενέργεια σε προσιτό κόστος. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε συμβατικά φωτιστικά.

Κεφαλές ντους για εξοικονόμηση νερού

Όταν εξοικονομείτε ζεστό νερό, εξοικονομείτε παράλληλα και την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε για να το ζεστάνει. Έτσι, η αντικατάσταση κεφαλών ντους είναι σημαντικός παράγοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας. Για να ελαττώσετε την ποσότητα του νερού που καταναλώνετε στο σπίτι αγοράστε κεφαλή ντους που εξοικονομεί νερό – κοστίζει περίπου $20 στα καταστήματα ειδών εργαλείων και υδραυλικού εξοπλισμού. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε μία συσκευή ελέγχου ροής νερού που κοστίζει περίπου $5.
Σημείωση: για περισσότερη αποτελεσματικότητα, επιλέξτε κεφαλές ντους υψηλής ποιότητας.

Θέρμανση και ψύξη: κλείστε καλά το σπίτι για να μην χάνεται η θέρμανση ή η ψύξη

Μπορείτε να κάνετε μερικές απλές αλλαγές για την αποτελεσματική  θέρμανση και ψύξη στο σπίτι σας, παρόλο που για τους περισσότερους από εμάς δεν είναι εύκολο να τις συνηθίσουμε!
Αρχικά, κλείστε τις πόρτες στο χώρο ή στο δωμάτιο που θέλετε νε θερμανθεί ή να ψυχθεί.
Το καλοκαίρι ανοίξτε τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες το βράδυ, όταν πέφτει η θερμοκρασία – έτσι, το σπίτι σας δροσίζεται με φυσικό τρόπο! Και βέβαια, μην παραλείπετε να κλείνετε τις κουρτίνες, τα παντζούρια και τα παράθυρα για να κρατήσετε μέσα τη ζέστη ή τη δροσιά.

Ρυθμίστε το θερμοστάτη

Ρυθμίστε το θερμοστάτη στη συσκευή θέρμανσης ή ψύξης, έτσι ώστε να πλησιάζει την εξωτερική θερμοκρασία. Αν έξω έχει ζέστη, ρυθμίστε το θερμοστάτη σας σε πιο υψηλή θερμοκρασία – έτσι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για ψύξη. Αν έξω έχει κρύο, όσο πιο χαμηλά ρυθμίσετε το θερμοστάτη σας, τόσο λιγότερη ενέργεια θα χρειαστεί για να ζεστάνει το χώρο. 
Και βέβαια, για να ζεσταθείτε πιο εύκολα, φορέστε και ένα πουλόβερ πάνω από το μπλουζάκι σας!

Χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατό σας ή πηγαίνετε με τα πόδια όσο πιο συχνά μπορείτε

Ξέρατε ότι στην Αυστραλία τα μέσα μεταφοράς ευθύνονται για το ένα τρίτο της ρύπανσης μιας οικογένειας;
Γιατί λοιπόν να μην αφήσετε το αυτοκίνητο σπίτι όταν πηγαίνετε στο γραφείο; Πάρτε το τρένο κι ένα καλό βιβλίο για τη διαδρομή ή πηγαίνετε στη δουλειά σας με τα πόδια, ακούγοντας τα αγαπημένα σας τραγούδια στο ipod σας ή χρησιμοποιήστε ένα αυτοκίνητο πολλά άτομα μαζί για να πάτε στη δουλειά σας - ευκαιρία να γνωριστείτε με το γείτονά σας!

Κλείστε τον υπολογιστή σας και την παροχή ρεύματος στις υπόλοιπες συσκευές

Θεωρούμε ότι οι συσκευές σε κατάσταση αναμονής είναι ουσιαστικά κλειστές. Ωστόσο, εξακολουθούν να καταναλώνουν σημαντική ενέργεια, κάτι που επηρεάζει και την τσέπη μας. 
Χρησιμοποιήστε ένα πίνακα διανομής και τροφοδοσίας ενέργειας για πολλές συσκευές μαζί (τηλεόραση, DVD, συστήματα ήχου). Έτσι, με ένα διακόπτη θα έχετε τη δυνατότητα να κλείσετε πολλές συσκευές μαζί.
Επίσης, μην παραλείπετε να κλείνετε τον υπολογιστή σας όταν τελειώνετε τη δουλειά σας.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top