Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος*
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- Αρχική σελίδα
- Ταινίες
- Ντοκιμαντέρ
- Καλλιτεχνικά / Εκπαιδευτικά
- Οικολογία
- Φωτογραφία
- Δικαιώματα των Ζώων
- Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
- Η ελληνική ως ξένη γλώσσα
- Δραματοθεραπεία
- Online Περιοδικά
- Διαδικτυακές διαλέξεις
- Εκπαιδευτικά Project
- Ψηφιακές Βιβλιοθήκες
- Μουσεία / Γκαλερί
- Street Art
- Εκθέσεις-Εκδηλώσεις
- Visual Research
- Απόψεις
- Κριτικοί Εκπαιδευτικοί Αναστοχασμοί
- BLOG 2
30 Ιανουαρίου 2012
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Εισαγωγή
«Από την ίδρυσή της το 1981, σε συνέχεια του συλλόγου Ελλήνων Εργαζομένων Νυρεμβέργης, που ιδρύθηκε το 1964, η Κοινότητα καθιερώθηκε ως πόλος συσπείρωσης και διεκδίκησης των Ελλήνων της πόλης μας και έχει παρουσιάσει ένα αξιόλογο έργο σε διάφορες χρονικές στιγμές.
Αρκεί να σας αναφέρω ότι τη δεκαετία του 80 λειτούργησε στη Νυρεμβέργη Ελεύθερο Ανοιχτό πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σημερινός Πρόεδρος της Κοινότητας Χαράλαμπος Τσακμακίδης.
Σήμερα η Νυρεμβέργη, όπου καταγράφεται ελληνική παρουσία εδώ και 900 χρόνια, έχει να επιδείξει μία σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων Ελλήνων μεταναστών, άξιοι πρεσβευτές της πατρίδας μας, όπως λέει ο κ. Τσακμακίδης. Στα όρια του Δήμου της Νυρεμβέργης ζούνε και εργάζονται πάνω από 11.300 Έλληνες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 22.000. Από τα 1500 ελληνικά καταστήματα τα περίπου 750 εστιατόρια δημιουργούν σε αυτή την πόλη την ατμόσφαιρα μιας μικρής Ελλάδας. Στην πόλη λειτουργούν δύο Δημοτικά Σχολεία, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο. Καλλιτέχνες, ζωγράφοι, συγγραφείς και αθλητές συμπληρώνουν το Ελληνικό «τοπίο» στην φιλόξενη πόλη της Φραγκωνίας. Στο συμβούλιο αλλοδαπών της πόλης ο Ελληνισμός συμμετέχει με τέσσερις εκλεγμένους αντιπροσώπους, ενώ έχουν εκλεγεί και δύο έλληνες στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην Κοινότητα, που είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας από το 1981, λειτουργεί εδώ και χρόνια χορευτικό συγκρότημα, στο οποίο προσέρχονται και γερμανοί που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Επίσης υπάρχει ΚΑΠΗ για τους ηλικιωμένους, ενώ οι νέοι και οι νέες μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα πληροφορικής στις αίθουσες της Κοινότητας, που στεγάζεται με δικό της γραφείο από το 1981 στο «Σπίτι της Γειτονιάς», ένα οίκημα που παραχωρεί ο δήμος της Νυρεμβέργης σε συλλόγους αλλοδαπών της πόλης.
Σειρά δραστηριοτήτων έχει να επιδείξει και το πνευματικό Κέντρο της Ενορίας „Απόστολος Παύλος“, από παιδική βιβλιοθήκη μέχρι και ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο κ. Τσακμακίδης δεν παραλείπει να μας αναφέρει ότι μεγάλη δραστηριότητα αναπτύσσουν επίσης οι πολλοί εθνικοτοπικοί και άλλοι ελληνικοί σύλλογοί της Νυρεμβέργης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλος» η Νυρεμβέργη έχει αδελφοποιηθεί με την Καβάλα, μία συνεργασία που λειτουργεί υποδειγματικά από το 1999 μέχρι σήμερα. Ο σύλλογος, με πρόεδρο τον ιδρυτή Σωτήρη Ξώγνο, ιδρύθηκε το 1998 και σήμερα αριθμεί πάνω από 200 μέλη, ελληνικής και μη καταγωγής, έχοντας ως στόχο την γνωριμία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο λαών.
Η αεροπορική σύνδεση των δύο αδελφών πόλεων είναι ένα άλλο επίτευγμα του συλλόγου, ενώ μέσα στο 2006 ένας κεντρικός δρόμος της Νυρεμβέργης μετονομάστηκε σε οδός Καβάλας, όπως και στην ελληνική όμορφη πόλη μία λεωφόρος φέρει το όνομα της αδελφοποιημένης πόλης.
Με ενέργειες του «Φίλος» τοποθετήθηκε και μια αναμνηστική πινακίδα σε οίκημα που έζησε σαν ευυπόληπτος πολίτης της Νυρεμβέργης ο Σιατιστινός Γεώργιος Μαρκίδης Πούλιος, σύντροφος του Ρήγα Φεραίου.
Από το 12ο αιώνα καταγράφεται ελληνική παρουσία στη Νυρεμβέργη Η πρώτη επίσημη αναφορά ελληνική παρουσίας στην πόλη της Νυρεμβέργης είναι το 1156, όταν ο Barbarossa υποδέχεται στην πόλη τους Αλέξανδρο και Ιωάννη Στρατηγόπουλους απεσταλμένοι από την Κωνσταντινούπολη από τον Αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνό, ο οποίος το 1142 πήρε για σύζυγό του την Berta von Sulzbach που μετονομάσθηκε σε Ειρήνη, σύμφωνα με στοιχεία, που μας παραχώρησε ο Σωτήρης Ξώγνος, πρόεδρος του συλλόγου «Φίλος».
Το 1526 ο ανθρωπιστής Willibald ιδρύει στη Νυρεμβέργη το πρώτο σε όλη την Γερμανία μοντέρνο Γερμανικό Γυμνάσιο το Melancthton, με έμφαση στα Μαθηματικά και ελληνικά, καθιστώντας την πόλη ως κέντρο ελληνικών σπουδών και γνώσης. Ο Willibald ήταν άλλωστε αυτός που μεταφράζει την Ιλιάδα και συνδιαλέγεται για πρώτη φορά στο Αμφιθέατρο του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου στο Altdorf, με τον από ένθερμο ελληνιστή Konrad Celtis.
Την περίοδο 1625-26 φιλοξενούμενος του Altdorf είναι ο Μητροφάνης Κριτόπουλος ο οποίος παρουσίασε στις 25 Δεκεμβρίου 1625, στο μεγάλο Αμφιθέατρο του πανεπιστημίου παρουσίασε στα ελληνικά το χρονικό της γέννησης του Θεανθρώπου, παρουσία όλων των καθηγητών και αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου της Νυρεμβέργης. Μάρτυρας της παρουσίας του είναι μια ελαιογραφία του που έγινε κατά παραγγελία του Δημοτικού Συμβουλίου της Νυρεμβέργης. Στην Φιλοθήκη των ανέκδοτων εγγράφων της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονται περίπου 300 έγγραφα και 45 από αυτά προέρχονται από το Altdorf, μιας πρώτης τάξης απόδειξη του ότι η Νυρεμβέργη ήταν το κέντρο συνάντησης της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού με την Εσπερία.
Το 1669, όταν το Ηράκλειο ο (Χάνδακας) Κρήτης αλώνεται από τους Οθωμανούς στο Πανεπιστήμιο του Altdorf ακούγεται και η πρώτη φιλελληνική φωνή στην Ευρώπη. Ο Ιεροκήρυκας Johannes Wülfer προσπαθεί να αφυπνίσει το κοινό για τον επερχόμενο Οθωμανικό κίνδυνο και γράφει μια Ελεγεία. Το εξώφυλλο σε αρχαΐζουσα. « Η νύν Ελλάς ελεεινολογούσα δια την ερήμωσιν, και παρά των αλλοδαπών, μάλιστα δε Τευτόνων, βοήθειαν αιτουμένη. Δημοσίω λόγω προκαταβεβλημένη υπό του Ιωάννου Ουΰλφήρου Νωριμβέργεως, εν τη των Νωρικών Ακαδημία Παλαικώμη. Ενιαυτώ Παρθενογονίας χιλιοστώ εξηκοσιαστώ εξηκοστώ εννάτω, μηνός Δεκεμβρίου ημέρα εβδόμη».
Στο πανεπιστήμιο του Altdorf εκδόθηκε το 1712 και η Ελλάδος Φωνή ή Γραμματική του Αλέξανδρου Ελλάδιου, που έζησε στην πόλη από το 1709 έως το 1714, όπως και Ηθικήν Πανάρετον, Περί της Ψυχής των Ζώων κ.α. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί κάτοικοι της Νυρεμβέργης, λόγω της πολυμάθειας στα ελληνικά και τις επαφές τους με Έλληνες επιφανείς λόγιους, είχαν το παρατσούκλι Γερμανός Δημοσθένης. Την ίδια περίπου εποχή βγαίνουν μετάλλια που παρουσιάζουν την Νυρεμβέργη σαν νύμφη με το όνομα Νωρίς. Τέλος το Τάγμα των λουλουδιών της Πέγκνιτζ παρουσιάζει την περιοχή σαν μια μικρή Ελλάδα.
Το 1822 ιδρύεται στη Νυρεμβέργη φιλελληνικός σύλλογος με το όνομα "Griechenverein". Ψυχή όλης αυτής της προσπάθειας είναι η οικογένεια Biberbach και προπάντων η Magdalena Clara Günther. Ο σύζυγος της ο Biberbach αναδεικνύεται σε κορυφαία μορφή του συλλόγου από τις αρχές του 1822. Στα αρχεία του συλλόγου αυτού σώζονται και ονόματα Ελλήνων, δίγλωσσα γραμμένα, που έτυχαν στην Νυρεμβέργη βοήθειας και περίθαλψης, όπως οι Παναγιώτης Δούκας ή Τούκας, Κωνσταντίνος Λεόντης, Τσανγκάρης, Ροζάκης και Κωνσταντίνου. Πάρα πολλοί επώνυμοι πολίτες της πόλης πλαισιώνουν τον "Griechenverein", όπως Boeckh, Cnopf von Neu, Seidel και Dr. Veillodter. Ο εκδότης Dr. Campé μεταφράζει από τα αρχαία στα Γερμανικά την Ελεγεία του Johannes Wülfer, ενώ τέκνα της πόλης της Νυρεμβέργης κατέβηκαν και πολέμησαν για την δική μας λευτεριά.
Στις 26 Νοεμβρίου 1826 μια μεγάλη εισφορά από 26 γκούλντεν κινεί την περιέργεια. Πρόκειται για τον έμπορο Georg Marco ή Γεώργιο Μαρκίδη Πούλιο, σύντροφος του Ρήγα Φεραίου, από την Σιάτιστα. Είναι ο εκδότης της πρώτης Ελληνικής εφημερίδας και του Θούριου. Εξορίστηκε από τους Αυστριακούς και κατέφυγε στην Φύρτη, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Νυρεμβέργη. Δούλεψε σαν βοηθός στο εμπορικό μαγαζί του Έλληνα Ισίδωρου Χη Γιώργη. Το 1814 μετάφεραν το εμπορικό τους στην Νυρεμβέργη. Ο Georg Marco έγινε γνωστός για τις δωρεές του και τις αγαθοεργίες του. Αν και ορθόδοξος στο θρήσκευμα, έγινε λοχαγός 3ου βαθμού στην Εθνοφρουρά και προτάθηκε για βουλευτής στο τοπικό Κοινοβούλιο. Πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1830. Μία εντοιχισμένη πινακίδα σε οίκημα της ιστορικής Νυρεμβέργης, όπου έζησε ο Georg Marco, ήταν η ελάχιστη προσφορά του συλλόγου «Φίλος», για να θυμίζει σε όλους ότι εκεί έζησε ως ευυπόληπτος πλέον πολίτης της πόλης ένας επιφανής Έλληνας.
Κατά την διάρκεια του 18ου – 19ου αιώνα υπήρχαν κατ’ ευθείαν επαφές μεταξύ της Νυρεμβέργης και Θεσσαλίας- Μακεδονίας. Οι Leonische Drahtwaren και η Langold Werkzeuge είχαν και τοπικούς αντιπροσώπους. Στην περιοχή εισαγόταν κρόκος και μαλλιά κυρίως από τ’ Αμπελάκια, καπνός από την Καβάλα, τη Δράμα κ.α. Μέσο πληρωμής το ασημένιο τάλληρο της Μαρίας Θηρεσίας, του 1765.
Από το 1902 έως το 1916 λειτούργησε και επίτιμο Προξενείο της Ελλάδος στην Νυρεμβέργη, με πρόξενο τον έμπορα Adolf Dihlmann.
Να αναφέρουμε επίσης ότι στην διάρκεια του Μεσοπολέμου μεσουρανούσε το όνομα του βαρύτονου Παππά στην Όπερα της Νυρεμβέργης.
Κατά την διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου βρέθηκαν στη Νυρεμβέργη πολλοί Έλληνες σαν εργάτες στην Βιομηχανία. Οι ανάγκες του πολέμου ανάγκαζαν τους Γερμανούς να φέρνουν όλο και περισσότερα χέρια από τις υπό κατοχή. Οι συμπατριώτες μας δεν έμεναν σε στρατόπεδα, αλλά σε σπίτια που ήταν διασκορπισμένα σε όλη την πόλη.
Από το 1960-61, όταν υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ελλάδας έχουμε τα μεγάλα κύματα μεταναστών.
Τα μέσα της δεκαετίας το ’70 η παροικία φθίνει αριθμητικά , λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και την εχθρότητα που δεν άντεχαν κάποιοι να αντιμετωπίσουν. Στην αρχή της δεκαετίας του ’80 πολλοί συμπατριώτες μας εγκαταλείπουν μαζικά την Δυτική Γερμανία, κάποιοι όμως επιστρέφουν. Ήταν η εποχή της ίδρυσης και των πρώτων Εθνικοτοπικών Συλλόγων.
Σήμερα πάνω από 11.300 Έλληνες ζουν και εργάζονται στα όρια του Δήμου Νυρεμβέργης. Τα περίπου 1500 ελληνικά καταστήματα , εκ των οποίων 750 εστιατόρια, φτιάχνουν σε αυτή την πόλη μια μικρή Ελλάδα. Σε αυτά προσθέτονται δύο Σχολεία, δύο Γυμνάσια, δύο Λύκεια και η νεότευκτη Εκκλησία. Στην περιοχή της Νυρεμβέργης ζούνε περίπου 22.000 Έλληνες.
«Η αναβάθμιση στην πράξη του ρόλου των Ελληνικών Κοινοτήτων, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η οργάνωση του Ελληνισμού στο δημοκρατικό πλαίσιο των Ελληνικών Κοινοτήτων, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρη, παρά τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τις δραστηριότητές μας στο χώρο της Γερμανίας όπου ζούμε», κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου.
Στο συνέδριο, εκτός των άλλων, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ευγένιος Χαϊτίδης, οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής, Γρηγόρης Νιώτης και Νίκος Γκατζής, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Ανδρέας Άθενς, ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Γερμανικού Κοινοβουλίου και της Γερμανικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής Δήμαρχος της Φρανκφούρτης και η πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής της Γερμανικής Βουλής κ.α.
Τις εργασίες του συνεδρίου, παρακολούθησαν εκτός των άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία, Κώστας Τριάρης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Παπασταθόπουλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης, Άγγελος Ασλανίδης, οι Γραμματείς του ΣΑΕ, Όλγα Σαραντοπούλου και Ελένη Κωνσταντινίδου, η διευθύντρια Ευρώπης της ΓΓΑΕ, Εύα Παπαδάτου, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων: Σουηδίας Κομνηνός Χαϊδευτός, Γαλλίας Βασίλης Φλωράκης, Βελγίου Ευδοξία Πάντα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Φίλιππος Μαυρής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Φινλανδίας Θανάσης Παπανικολάου, ο πρόεδρος του Δικτύου αιρετών Ευρώπης, Γρηγόρης Ζαρκάδης κ.α.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
Η εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος κ. Σουζάνε Βάτσκε, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, μετέφερε μήνυμα του Γερμανού Καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μεταναστών και την ενσωμάτωσή τους στη γερμανική κοινωνία, για να τονίσει: «Πρέπει να δώσουμε στους μετανάστες να καταλάβουν ότι τους θέλουμε στη Γερμανία, ότι θέλουμε να ενταχθούν στον κορμό της κοινωνίας μας. Οι εθνικισμοί που αναπτύσσονται σε βάρος των μεταναστών είναι επικίνδυνοι και ζημιογόνοι για αυτή τη χώρα. Πρέπει να επικρατήσει η ανεκτικότητα, η ίση αντιμετώπιση. Θέλουμε οι μετανάστες να αισθάνονται ίσοι με τους Γερμανούς, πολύ περισσότερο που κάθε πέμπτος γάμος στη Γερμανία είναι διεθνικός, κυρίως μεταξύ Γερμανών πολιτών και μεταναστών».
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα
Ο εκπρόσωπος του ΧριστιανοδημοκρατικούΚόμματος (CDU), Ούλριχ Γκάσπαρ, σημείωσε ότι οι ελληνικές κοινότητες και οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, προσέφεραν μέχρι τώρα πολύτιμες υπηρεσίες για την ανάπτυξη της χώρας «Σας ευχαριστώ για τη δραστηριότητά σας, για τις πολιτιστικές αξίες που μεταφέρατε στη Γερμανία, αλλά και για το ότι αποτελείτε παράδειγμα εργατικότητας και μας βοηθάτε για την ανάπτυξη της Γερμανίας», είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων.
Αναφερόμενος στην ανησυχία που δημιούργησαν σε όλη την Ευρώπη για το μέλλον της Ε.Ε. τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, παρατήρησε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην ενταχθούν χώρες που δεν ενστερνίζονται την ευρωπαϊκή πορεία της Γηραιάς Ηπείρου και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. «Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε ποτέ πράσινο φως για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αν ενταχθεί θα διαπραχθεί ένα μεγάλο και τραγικό λάθος για την Ευρώπη, για την υπόθεση της ειρήνης. Ο πολιτισμός είναι αυτός που φέρατε εσείς οι Έλληνες στην Ευρώπη», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού
Το ίδιο θερμά ήταν τα λόγια και του βουλευτή του κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, Βολφκανγκ Γκεργκερ, ο οποίος απευθυνόμενος στους Έλληνες της Γερμανίας, δήλωσε: «Δεν είστε επισκέπτες σ' αυτή τη χώρα, είστε αυτοί που συνδημιουργήσατε αυτό το κράτος, είναι και δική σας χώρα η Γερμανία». Κι αφού παρατήρησε ότι οι Έλληνες προέρχονται από μία χώρα που αξίζει το θαυμασμό όλης της ανθρωπότητας, υπογράμμισε: «Οι ελληνικές κοινότητες συνεισέφεραν πάρα πολλά για την πολιτιστική ανάπτυξη της Γερμανίας, καθώς η επιρροή σας στα πολιτιστικά μας πράματα ήταν τεράστια. Πρέπει ανεπιφύλακτα να πω ότι μία χώρα με μόνο τους Γερμανούς και χωρίς τη συνεισφορά των Ελλήνων θα ήταν πάρα πολύ φτωχή. Σας ευχαριστούμε Έλληνες που μας φέρατε τη δάδα του πολιτισμού».
Καταλήγοντας ο κ. Γκέργκερ και απευθυνόμενος στα άλλα γερμανικά κόμματα, παρατήρησε: «Δεν πρέπει να έχουμε τους Έλληνες στο περιθώριο, αλλά να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μας, σε μια πολυπολιτισμική Γερμανία, σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη» και καταλήγοντας πρότεινε αντί να δίδονται εκατομμύρια ευρώ από το γερμανικό κράτος για την εκδίωξη μεταναστών αυτά να διατίθενται για τη βελτίωση της θέσης τους.
Ο Δήμος της Φραγκφούρτης
Ο εκπρόσωπος του δημάρχου της Φρανκφούρτης, Δρ. Άλμπερτ Μάχερ, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τις 170 εθνότητες που βρίσκονται στην περιοχή αυτής της γερμανικής μεγαλούπολης, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, στην κεντρική Φρανκφούρτη ζουν σήμερα 7.000 Έλληνες, 1.600 λιγότεροι απ' ότι πριν δέκα χρόνια. Τη μείωση αυτή του αριθμού των Ελλήνων μεταναστών ο κ. Μάχερ την απέδωσε στη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια και ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που κάνει αρκετούς Έλληνες να επιστρέφουν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, όπου βρίσκουν δουλειές. Καταλήγοντας δε, αφού ύμνησε την ελληνική γλώσσα, δήλωσε ότι η ελληνική κοινότητα είναι η πλέον αγαπητή στην γερμανική κοινωνία.
Έντονη κινητικότητα
Πράγματι, όπως ανέφερε στον απολογισμό του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου, παρατηρείται σήμερα μια έντονη κινητικότητα μεταξύ των μεταναστών στη Γερμανία καθώς πολύ είναι αυτοί που κάτω από το βάρος των οικονομικών δυσκολιών αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αλλοδαπών, έχει μειωθεί κατά 618.000 άτομα.
Στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τα δύο αρνητικά δημοψηφίσματα, αλλά και στην ανάγκη ενδυνάμωσης των θεσμών στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναφέρθηκε μιλώντας στο συνέδριο, η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Κασσιώτου- Παναγιωτοπούλου, η οποία παρουσίασε και τις δραστηριότητες των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο για τα δικαιώματα των μεταναστών.
Όπως με τη σειρά του παρατήρησε ο πρέσβης της Ελλάδος στο Βερολίνο, κ. Κ. Τριάρης, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, έχοντας ως βασικό στόχο την ενεργό κοινωνική και πολιτική συμμετοχή και ένταξη των Ελλήνων στη Γερμανία, διατηρώντας παράλληλα και ενισχύοντας τους άρρηκτους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση της γερμανικής και ελληνικής κοινής γνώμης στα ομογενειακά θέματα δημιουργώντας σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Ανδρέας Άθενς, στάθηκε στις δραστηριότητες του ΣΑΕ στην Ευρώπη, κυρίως για την υποβοήθηση του ελληνισμού στις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, παρατήρησε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς την ύπαρξη του ΣΑΕ χωρίς τις κοινότητες και τις ομοσπονδίες. «Είναι η πεμπτουσία του, το οξυγόνο του, χωρίς αυτές είναι μετέωρο».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ και συντονιστής για την Περιφέρεια της Ευρώπης, Άγγελος Ασλανίδης, επισήμανε ότι τώρα που διαμορφώνεται ο εκτελεστικός νόμος για τη λειτουργία του ΣΑΕ, οι παρεμβάσεις των κοινοτήτων και των ομοσπονδιών θα είναι καθοριστικές στη διαμόρφωσή του.
Παράλληλα, με τις προτάσεις και επισημάνσεις που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων αποφασίστηκαν τα εξής:
-Η εντατικότερη παρέμβαση στη γερμανική κοινωνία στα ζητήματα ασφάλισης, ανεργίας, εργασιακών σχέσεων και υγείας.
-Η ενεργοποίηση στην κατεύθυνση της ισότιμης συμμετοχής στην παιδεία, με παράλληλη εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, και της προώθησης του ελληνικού Πολιτισμού και της ελληνικής Ιστορίας.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης του Κρατιδίου της Εσσης κ. Gerold Dieke, ο Βουλευτής κ. Βασίλης Πάππας, πρόεδρος της Γραμματείας Αποδήμων της ΝΔ, ο Βουλευτής του ΚΚΕ και Β΄ Αντιπρόεδρος της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, κ. Νίκος Γκατζής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, κ. Κομνηνός Χαιδευτός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Γαλλίας, κ. Βασίλειος Φλωράκης, η Γραμματέας της Ομοσπονδίας Βελγίου, κ. Ευδοξία Πάντα, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Θρακών και Ηπειρωτών Γερμανίας καθώς και ο εκπρόσωπος των αιρετών δημοτικών συμβούλων στη Γερμανία.
Ο κ. Βασ. Πάππας
Στο χαιρετισμό του ο κ. Βασίλης Πάππας, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Ομογενείς για την προσφορά τους στη Πατρίδα, την προσπάθεια και τη συμβολή τους στη διατήρηση και τη διάδοση των αξιών, των παραδόσεων της ιστορίας και του ελληνικού Πολιτισμού, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε υπερήφανοι, γιατί αποτελείτε επιτυχημένα πρότυπα στις Κοινωνίες που ζείτε, στις Ελληνικές Κοινότητες 140 χωρών της γης. Αποτελείτε άλλη μία Ελλάδα, η οποία προβάλλει το πνεύμα, την Παιδεία και τον Πολιτισμό της χώρας μας σε πέντε Ηπείρους». Παράλληλα, τόνισε ο κ. Πάππας: «Εσείς οι Ελληνες αποτελείτε πομπό και δέκτη μηνυμάτων, γέφυρα επικοινωνίας του μητροπολιτικού κέντρου με την Παγκόσμια Κοινότητα. Οι ποιο αποτελεσματικές Πρεσβείες μας στον κόσμο είστε εσείς, οι Κοινότητες των Ελλήνων. Σας συγχαίρουμε και σας ευγνωμονούμε».
Ο κ. Νικ. Γκατζής
Ο κ. Νίκος Γκατζής, αφού αναφέρθηκε στη συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται σε Συνέδρια της Ομογένειας, με την έννοια ότι οι συμπατριώτες μας του εξωτερικού εκφράζουν τα έντονα προβλήματα που τους απασχολούν, μετέφερε το χαιρετισμό της ΚΕ του ΚΚΕ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Ακόμη, αφού χαιρέτισε τη νίκη του γαλλικού και του ολλανδικού λαού απέναντι στην λαίλαπα, όπως χαρακτήρισε το Ευρωσύνταγμα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο του ΣΑΕ, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να δούμε πραγματικά όχι τη σύνθεσή του απλώς, αλλά να δούμε όλο του το Νομοθετικό πλαίσιο με βάση και αυτών που αποφασίζουν οι Απόδημοι ως Ομοσπονδίες της Ευρώπης». Ενώ επισήμανε, «ότι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να αποτελέσει τη βάση σύνθεσης ενός εκτελεστικού νόμου».
Ο κ. Κομνηνός Χαϊδευτός
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, κ. Κομνηνός Χαϊδευτός στο χαιρετισμό του τόνισε: «Μαζί με εσάς, θα πολεμήσουμε να επιτύχουμε την αρμονική ενσωμάτωση στις κοινωνίες που ζούμε και εργαζόμαστε. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο Ελληνισμός της Σουηδίας, διαμένει σε μια χώρα που έκανε πολλά πειράματα με αντικείμενο τους Μετανάστες με αμφίβολα και πολλές φορές αρνητικά αποτελέσματα. Ο Ελληνισμός της Ευρώπης, θα συνεχίσει σύσσωμος να διεκδικεί την αρμονική ενσωμάτωση, παράλληλα με την διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Αυτό, είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε με συντονισμένες ενέργειες και προς τις χώρες υποδοχής, αλλά και προς την Ελλάδα».
Ο κ. Βας. Φλωράκης
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γαλλίας κ. Βασίλης Φλωράκης, αφού μετέφερε το χαιρετισμό της Ομοσπονδίας Γαλλίας, επισήμανε το αρνητικό στοιχείο που υπάρχει με τη μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος, προτείνοντας τη προσαρμογή όλων των Ομογενών στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι καιροί αλλάζουν.
Η κ. Πάντα από την Ομοσπονδία Βελγίου, αναφέρθηκε για την πρωτοβουλία της ΟΕΚ σχετικά με τη συνεργασία που άρχισε μεταξύ Ομοσπονδιών.
Τέλος ανάλογα μηνύματα μετέφεραν και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Θρακών και Ηπειρωτών Γερμανίας, καθώς και ο κ. Ζαρκάδας, εκπρόσωπος των Ελλήνων αιρετών Γερμανίας.
Επιδίδοντας ειδική αναμνηστική πλακέτα στον τιμώμενο δημοσιογράφο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου, σημείωσε ιδιαίτερα τις πολύτιμες όπως είπε υπηρεσίες που προσφέρει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο γενικός του διευθυντής στον απανταχού της γης απόδημο ελληνισμό για την προβολή των δραστηριοτήτων του αλλά και την πληροφόρηση του με νέα από την πατρίδα.
Ευχαριστώντας θερμά τη διοίκηση της ΟΕΚ Γερμανίας για την τιμή που του έκανε ο κ.Κουζινόπουλος διαβεβαίωσε ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά και την επικείμενη ενοποίηση του με το ΑΠΕ θα μπορέσει από ακόμη καλύτερες θέσεις να δυναμώσει τις υπηρεσίες του προς τα ομογενειακά ΜΜΕ και τις οργανώσεις του ελληνισμού της διασποράς. Απαντώντας δε στους συνέδρους, που όρθιοι χειροκροτούσαν κατά τη βράβευση του, ο γενικός διευθυντής του ΜΠΕ παρατήρησε ότι τα χειροκροτήματα αξίζουν στους ίδιους και τις οργανωμένες δυνάμεις της ομογένειας που διατηρούν άσβεστη πηγάδα του ελληνισμού στη Γερμανία φροντίζοντας να τη μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους, διατηρώντας τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού.
ΠΗΓΗ
Οι Έλληνες της Γερμανίας, που ανέρχονται σήμερα γύρω στους 315.000 περίπου, δεν είναι πια οι κλασικοί μετανάστες της δεκαετίας του ΄60. Για τους περισσότερους συμπατριώτες μας, όπως ανέφερε στον απολογισμό τον οποίο παρουσίασε στο 19ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, ο πρόεδρός της, Κώστας Δημητρίου, δεν τίθεται πλέον τόσο έντονα, όπως το παρελθόν, θέμα οριστικής επιστροφής τους στην Ελλάδα. Η δεύτερη και η τρίτη γενιά πλέον δεν έχει τόσο έντονους συναισθηματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς μεγαλώνει, ζει και μορφώνεται, θεωρώντας τη Γερμανία ως δεύτερη πατρίδα. Διατηρώντας βέβαια την αγάπη για την Ελλάδα, την πατρίδα των γονιών τους, την οποία βλέπουν στις διακοπές.
Η μαζική μετακίνηση Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, καταγράφηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, όταν οι στρατιές των ξένων εργατών άρχισαν να κατακλύζουν τη χώρα. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων είχε αρχίσει να απασχολείται στις βιομηχανίες αυτοκινήτων όπως για παράδειγμα την Οπελ, τη Φορντ, την Νταίμλερ-Μπεντζ, αλλά και στις άλλες σημαντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως η Ζίμενς, η Μπος, η Χόλτσμαν και άλλες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), από τους πρώτους ξένους εργάτες που συνδικαλίστηκαν στη Γερμανία, ήταν οι Έλληνες. Σήμερα, στον τομέα της μεταλλοβιομηχανίας, από τους 270.000 ξένους εργάτες οι 30.000 είναι Έλληνες εκ των οποίων οι 300 είναι μέλη συμβουλίων προσωπικού και 25 πρόεδροι αυτών των συμβουλίων είναι επίσης Έλληνες.
Η εικόνα του Έλληνα σήμερα
Η σημερινή εικόνα των Ελλήνων της Γερμανίας είναι περισσότερο σύνθετη απ' ότι αυτή ήταν στις αρχές της μετανάστευσης πριν 40 χρόνια. Ένα μέρος του ελληνισμού, έχει στραφεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας έκθεσης, που παρουσίασε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομίας, Ρέτσο Σλάουχ, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ο αριθμός των μεταναστευτικών επιχειρήσεων, αυξήθηκε κατά 60%, ενώ σήμερα οι 260.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις των μεταναστών απασχολούν περισσότερους από 1.000.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ, υπάρχουν 27.500 Έλληνες επαγγελματίες, έναντι 60.000 Τούρκων και 50.000 Ιταλών ελεύθερων επαγγελματιών. Το 15% των οικονομικά ενεργών Ελλήνων της Γερμανίας, είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Το αντίστοιχο ποσοστό στους Ιταλούς είναι 13% και στους Τούρκους μόλις 5,8%.
Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες και Ιταλούς ελεύθερους επαγγελματίες, δραστηριοποιούνται στον τομέα της γαστρονομίας, και τα ελληνικά εστιατόρια είναι διασκορπισμένα, εκτός από τις πόλεις και σε ημιαστικές περιοχές αλλά και σε χωριά.
Αξιοσημείωτη είναι και η οικονομική δραστηριοποίηση των Ελληνίδων της Γερμανίας. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μετανάστριες, οι Ελληνίδες δραστηριοποιούνται περισσότερο. Το ποσοστό τους ξεπερνά το 10% των οικονομικών ενεργών Ελληνίδων και κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτό των Γερμανίδων, υπερτερεί δε έναντι όλων των άλλων μεταναστευτικών παροικιών.
Αξιοσημείωτη είναι και η οικονομική δραστηριοποίηση των Ελληνίδων της Γερμανίας. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μετανάστριες, οι Ελληνίδες δραστηριοποιούνται περισσότερο. Το ποσοστό τους ξεπερνά το 10% των οικονομικών ενεργών Ελληνίδων και κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτό των Γερμανίδων, υπερτερεί δε έναντι όλων των άλλων μεταναστευτικών παροικιών.
Αξιοσημείωτη παρουσία των Ελλήνων επιστημόνων
Παράλληλα, αυξάνει συνεχώς το ποσοστό των επιστημόνων, η παρουσία των οποίων σε διάφορα ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία και Πανεπιστήμια, είναι αξιοσημείωτη. Σημαντική αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών από μεταναστευτικές οικογένειες.
Παράλληλα, αυξάνει συνεχώς το ποσοστό των επιστημόνων, η παρουσία των οποίων σε διάφορα ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία και Πανεπιστήμια, είναι αξιοσημείωτη. Σημαντική αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών από μεταναστευτικές οικογένειες.
Η οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη Γερμανία, λόγω των τεράστιων επιπτώσεων από το κόστος της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, αλλά και τη γενικότερη παγκόσμια οικονομική ύφεση, μαστίζει και τους Έλληνες της Γερμανίας και ιδίως τους νέους και τις γυναίκες. Σ' αυτό, όπως εξηγούν τα στελέχη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, συντείνει και το γεγονός ότι οι συμπατριώτες μας δεν έχουν σε μεγάλο ποσοστό μία επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση και μάλιστα σε σύγχρονα επαγγέλματα αλλά και στις νέες τεχνολογίες.
Η οικονομική κρίσηΌπως λέει η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, Αθανασία Σίσκου, ένας στους τρεις Έλληνες της Γερμανίας, έχουν μεταναστεύει μετά το 1992, δηλαδή μετά την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 20% των ανέργων αλλοδαπών στη Γερμανία, προέρχεται από κράτη μέλη της Ε.Ε. Στη δεύτερη θέση μετά τους Ιταλούς (41%), βρίσκονται οι Έλληνες με 22%. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2004, κάπου 30.000 Έλληνες μετανάστες ζούσαν με επίδομα ανεργίας ή επίδομα απορίας. Χιλιάδες από αυτούς ουσιαστικά εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με το νόμο «Χαρτς-4», διατρέχουν τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος, επειδή στην Ελλάδα διαθέτουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο.
Η αυτοαπασχόληση, κυρίως σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι συνήθως μια αναγκαστική διέξοδος για πολλούς συμπατριώτες μας και τις οικογένειές τους, δεν αποτελεί όμως πια έναν προσοδοφόρο δρόμο, όπως στο παρελθόν, μια και η οικονομική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση.
Πάντως παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα θέματα της απασχόλησης, της γλώσσας, της εκπαίδευσης, αλλά και του ρατσισμού που σιγά-σιγά αναπτύσσεται στη γερμανική κοινωνία λόγω της κρίσης, οι Έλληνες της Γερμανίας, συνεχίζουν να διατηρούν στενή επαφή με την πατρίδα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στους νέους μια έντονη έλξη προς την Ελλάδα, προς τις αξίες του ελληνικού διαχρονικού πολιτισμού.
Αψευδής μάρτυρας και η συνεχιζόμενη μεγάλη συμμετοχή στις πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις των φορέων του ελληνισμού στη Γερμανία, που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες στη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή χώρα, είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, συμβάλλουν στην τόνωση της αλληλεγγύης μεταξύ των μεταναστών και αποτελούν μια ήρεμη, υπολογίσιμη κοινωνική δύναμη στη Γερμανία.
Η οικονομική κρίσηΌπως λέει η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, Αθανασία Σίσκου, ένας στους τρεις Έλληνες της Γερμανίας, έχουν μεταναστεύει μετά το 1992, δηλαδή μετά την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 20% των ανέργων αλλοδαπών στη Γερμανία, προέρχεται από κράτη μέλη της Ε.Ε. Στη δεύτερη θέση μετά τους Ιταλούς (41%), βρίσκονται οι Έλληνες με 22%. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2004, κάπου 30.000 Έλληνες μετανάστες ζούσαν με επίδομα ανεργίας ή επίδομα απορίας. Χιλιάδες από αυτούς ουσιαστικά εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με το νόμο «Χαρτς-4», διατρέχουν τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος, επειδή στην Ελλάδα διαθέτουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο.
Η αυτοαπασχόληση, κυρίως σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι συνήθως μια αναγκαστική διέξοδος για πολλούς συμπατριώτες μας και τις οικογένειές τους, δεν αποτελεί όμως πια έναν προσοδοφόρο δρόμο, όπως στο παρελθόν, μια και η οικονομική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση.
Πάντως παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα θέματα της απασχόλησης, της γλώσσας, της εκπαίδευσης, αλλά και του ρατσισμού που σιγά-σιγά αναπτύσσεται στη γερμανική κοινωνία λόγω της κρίσης, οι Έλληνες της Γερμανίας, συνεχίζουν να διατηρούν στενή επαφή με την πατρίδα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στους νέους μια έντονη έλξη προς την Ελλάδα, προς τις αξίες του ελληνικού διαχρονικού πολιτισμού.
Αψευδής μάρτυρας και η συνεχιζόμενη μεγάλη συμμετοχή στις πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις των φορέων του ελληνισμού στη Γερμανία, που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες στη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή χώρα, είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, συμβάλλουν στην τόνωση της αλληλεγγύης μεταξύ των μεταναστών και αποτελούν μια ήρεμη, υπολογίσιμη κοινωνική δύναμη στη Γερμανία.
Οι ελληνικές κοινότητες
Την ευθύνη για το συντονισμό του οργανωμένου ελληνισμού στη Γερμανία, την έχει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, οι οποίες είναι τα ενιαία εθνικά δημοκρατικά όργανα των Ελλήνων, με δεδομένη αντιπροσωπευτικότητα. Ο αριθμός των ελληνικών κοινοτήτων που είναι κατεσπαρμένες σε όλη τη γερμανική επικράτεια υπολογίζεται σε 150 περίπου. Στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της Ομοσπονδίας.
Την ευθύνη για το συντονισμό του οργανωμένου ελληνισμού στη Γερμανία, την έχει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, οι οποίες είναι τα ενιαία εθνικά δημοκρατικά όργανα των Ελλήνων, με δεδομένη αντιπροσωπευτικότητα. Ο αριθμός των ελληνικών κοινοτήτων που είναι κατεσπαρμένες σε όλη τη γερμανική επικράτεια υπολογίζεται σε 150 περίπου. Στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της Ομοσπονδίας.
Η ΟΕΚ Γερμανίας, συνεργάζεται με άλλους ελληνικούς και λοιπούς φορείς, όπως το Πολιτιστικό και Κοινωνικό Ίδρυμα των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία, (KuSoW), την Παγγερμανική Επιτροπή Μεταναστευτικών Οργανώσεων (BAGIV), τον Γερμανικό Οργανισμό Ελεύθερης Κοινωνικής Μέριμνας (Der Paritatische), το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, κ.α.
Η οικονομική κρίση πλήττει και τους Έλληνες
Τα οικονομικά προβλήματα που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει η Γερμανία, έχουν άμεση επίπτωση στους ξένους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα και μεταξύ ατών και στους Έλληνες μετανάστες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που κάτω από το βάρος των οικονομικών δυσκολιών αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα. Λογική συνέπεια αυτών των εξελίξεων είναι και η διόρθωση του αριθμού των αλλοδαπών κατά 618.000 άτομα προς τα κάτω, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η όξυνση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στη Γερμανία και γενικά στις χώρες της Ε.Ε., είναι η κύρια αιτία για την αναβίωση των διαφόρων ακροδεξιών κομμάτων, για τις εκλογικές τους επιτυχίες σε τοπικά κοινοβούλια και στις Ευρωεκλογές, για την αύξηση της εχθρότητας απέναντι στους ξένους και την αύξηση των κρουσμάτων ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Οι διακρίσεις σε βάρος συμπατριωτών μας, εξακολουθούν να υφίστανται σε καθημερινή βάση, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις των αρχών. Καθημερινά παρατηρούνται φαινόμενα άνισης μεταχείρισης απέναντι στους συμπατριώτες μας εκ μέρους των γερμανικών αρχών. Στην κοινωνική πρακτική, δεν έχει εμπεδωθεί ακόμη η πραγματική ισοτιμία μεταξύ μεταναστών και Γερμανών.
Μαστίζει η ανεργία
Στον τομέα της απασχόλησης, βλέπουμε ότι η ανεργία μαστίζει και τους Έλληνες της Γερμανίας και ιδίως τους νέους και τις γυναίκες. Σ΄αυτό συντείνει και το ότι οι συμπατριώτες μας δεν έχουν σε μεγάλο ποσοστό μία επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση και μάλιστα σε σύγχρονα επαγγέλματα και νέες τεχνολογίες. Η αυτοαπασχόληση, κυρίως σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι συνήθως μια αναγκαστική διέξοδος για πολλούς συμπατριώτες μας και τις οικογένειές τους, δεν είναι όμως πιά ένας προσοδοφόρος δρόμος, όπως στο παρελθόν, μια και εδώ η οικονομική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση.
Στα μεγάλα προβλήματα, συγκαταλέγεται και αυτό της εκπαίδευσης, μια και εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο το ζητούμενο ενός σχολείου που θα διασφαλίζει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Ελλάδας και Γερμανίας, στην επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση, όπως επίσης θα διασφαλίζει τη διατήρηση και ανάπτυξη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών των Ελλήνων.
Η όξυνση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στη Γερμανία και γενικά στις χώρες της Ε.Ε., είναι η κύρια αιτία για την αναβίωση των διαφόρων ακροδεξιών κομμάτων, για τις εκλογικές τους επιτυχίες σε τοπικά κοινοβούλια και στις Ευρωεκλογές, για την αύξηση της εχθρότητας απέναντι στους ξένους και την αύξηση των κρουσμάτων ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Οι διακρίσεις σε βάρος συμπατριωτών μας, εξακολουθούν να υφίστανται σε καθημερινή βάση, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις των αρχών. Καθημερινά παρατηρούνται φαινόμενα άνισης μεταχείρισης απέναντι στους συμπατριώτες μας εκ μέρους των γερμανικών αρχών. Στην κοινωνική πρακτική, δεν έχει εμπεδωθεί ακόμη η πραγματική ισοτιμία μεταξύ μεταναστών και Γερμανών.
Μαστίζει η ανεργία
Στον τομέα της απασχόλησης, βλέπουμε ότι η ανεργία μαστίζει και τους Έλληνες της Γερμανίας και ιδίως τους νέους και τις γυναίκες. Σ΄αυτό συντείνει και το ότι οι συμπατριώτες μας δεν έχουν σε μεγάλο ποσοστό μία επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση και μάλιστα σε σύγχρονα επαγγέλματα και νέες τεχνολογίες. Η αυτοαπασχόληση, κυρίως σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι συνήθως μια αναγκαστική διέξοδος για πολλούς συμπατριώτες μας και τις οικογένειές τους, δεν είναι όμως πιά ένας προσοδοφόρος δρόμος, όπως στο παρελθόν, μια και εδώ η οικονομική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση.
Στα μεγάλα προβλήματα, συγκαταλέγεται και αυτό της εκπαίδευσης, μια και εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο το ζητούμενο ενός σχολείου που θα διασφαλίζει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Ελλάδας και Γερμανίας, στην επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση, όπως επίσης θα διασφαλίζει τη διατήρηση και ανάπτυξη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών των Ελλήνων.
Το μεγάλο πρόβλημα της εκπαίδευσης
Η κατάσταση στις αμιγείς ελληνικές σχολικές μονάδες δεν είναι η επιθυμητή. Ο αριθμός των μαθητών τους φθίνει, ενώ ο παιδαγωγικός τους ρόλος περιορίζεται στη διασφάλιση ευνοϊκών όρων για την εισαγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια, χωρίς να παρέχονται εφόδια για την παραμονή και επαγγελματική τους αποκατάσταση στη Γερμανία.
Έντονα είναι τα προβλήματα στον τομέα διδασκαλίας του μαθήματος της μητρικής γλώσσας, όπου σε διάφορα ομόσπονδα κρατίδια οι γερμανικές αρχές περιορίζουν ή καταργούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες θέσεις διδασκαλίας του μαθήματος της μητρικής γλώσσας, όπως συνέβη στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, της Έσσης κλπ. Αντίθετα, θετικές είναι οι εμπειρίες από τα δίγλωσσα ευρωπαϊκά σχολεία του Βερολίνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία 791 εκπαιδευτικοί για όλες τις βαθμίδες και τους τύπους εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων. Ως προς το μαθητικό δυναμικό, αυτό ανέρχεται συνολικά σε 15.817 και κατανέμεται ως εξής: Στα αμιγή σχολεία 4.229 μαθητές, στα δίγλωσσα σχολεία 434, στα τμήματα ελληνικής γλώσσας 9.231, στα ενταγμένα τμήματα 1.647 και στα Ευρωπαϊκά σχολεία 276. Τέλος ως προς τα σχολεία, υπάρχουν 53 αμιγή σχολεία, 20 δίγλωσσα, 66 ενταγμένα τμήματα, 309 τμήματα Ελληνικής γλώσσας, 2 Ευρωπαϊκά σχολεία και ένα τμήμα ενηλίκων.
Μιλώντας στο συνέδριο η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, Χαρίκλεια Μάστορα, σημείωσε την ανάγκη το επόμενο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να είναι πιο ελαστικό και πιο προσαρμοσμένο στις εξελίξεις, «γιατί αυτές καθορίζουν το μέλλον μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Για να προσθέσει ότι χρειάζεται να βρεθούν καινούριες πρακτικές και λύσεις της εκπροσώπησης του Έλληνα-Ευρωπαίου πολίτη.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό αυτό που επισήμανε, μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητών Γερμανίας, Γιάννης Επιτροπάκης, ότι δημιουργείται ένα αβέβαιο περιβάλλον , καθώς πολλές Γερμανικές επιχειρήσεις μεταφέρονται στις πρώην ανατολικές χώρες, με συνέπεια να αυξάνεται η ανασφάλεια και η ανεργία, που πλήττουν κυρίως τους μετανάστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία 791 εκπαιδευτικοί για όλες τις βαθμίδες και τους τύπους εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων. Ως προς το μαθητικό δυναμικό, αυτό ανέρχεται συνολικά σε 15.817 και κατανέμεται ως εξής: Στα αμιγή σχολεία 4.229 μαθητές, στα δίγλωσσα σχολεία 434, στα τμήματα ελληνικής γλώσσας 9.231, στα ενταγμένα τμήματα 1.647 και στα Ευρωπαϊκά σχολεία 276. Τέλος ως προς τα σχολεία, υπάρχουν 53 αμιγή σχολεία, 20 δίγλωσσα, 66 ενταγμένα τμήματα, 309 τμήματα Ελληνικής γλώσσας, 2 Ευρωπαϊκά σχολεία και ένα τμήμα ενηλίκων.
Μιλώντας στο συνέδριο η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, Χαρίκλεια Μάστορα, σημείωσε την ανάγκη το επόμενο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να είναι πιο ελαστικό και πιο προσαρμοσμένο στις εξελίξεις, «γιατί αυτές καθορίζουν το μέλλον μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Για να προσθέσει ότι χρειάζεται να βρεθούν καινούριες πρακτικές και λύσεις της εκπροσώπησης του Έλληνα-Ευρωπαίου πολίτη.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό αυτό που επισήμανε, μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητών Γερμανίας, Γιάννης Επιτροπάκης, ότι δημιουργείται ένα αβέβαιο περιβάλλον , καθώς πολλές Γερμανικές επιχειρήσεις μεταφέρονται στις πρώην ανατολικές χώρες, με συνέπεια να αυξάνεται η ανασφάλεια και η ανεργία, που πλήττουν κυρίως τους μετανάστες.
(Το λινκ με το κεφάλαιο Πτυχές του εκπαιδευτικού προβλήματος δε ανοίγει στην ιστοσελίδα από την οποία αναδημοσιεύεται το αφιέρωμα)
Στατιστικά στοιχεία για τους Έλληνες στη Γερμανία
Πρόσφατη έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, επισημαίνει όσον αφορά τους
315.000 Έλληνες μετανάστες στη χώρα αυτή, ορισμένα χαρακτηριστικά που αξίζει να
αναφερθούν: κατ' αρχήν, αποτελούν τη δεύτερη μεταναστευτική ομάδα, μετά τους
Τούρκους, που έχει τόσο πολλά χρόνια διαμονής. Το 78% των Ελλήνων ζουν τουλάχιστον
δέκα χρόνια στη Γερμανία, το 36% πάνω από 30 χρόνια και το 26% πάνω από 20.
Η πιο πολυπληθής ηλικία στον ελληνικό πληθυσμό της Γερμανίας είναι οι 25ρηδες και οι
40ρηδες με τρίτους στη σειρά τους 50ρηδες. Επιπλέον οι Έλληνες αποτελούν, μετά τους
Ιταλούς, τη δεύτερη σε πληθυσμό μεταναστευτική ομάδα ευρωπαίων πολιτών με ποσοστό
19%, ενώ εξακολουθούν με 8,2% να διατηρούν την τέταρτη θέση μεταξύ των ξένων.
Τέλος, μόνον γύρω στους 12.000 ανέρχεται η «καθαρή μετανάστευση» από την Ελλάδα στη
Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους 12.000
μετέβησαν για πρώτη φορά στη Γερμανία, είναι πραγματικά καινούργιοι μετανάστες, και
πόσοι πηγαίνουν μετά από ένα διάλειμμα κάποιων ετών και εμφανίζονται απλώς στην
στατιστική ως καινούργιοι.
315.000 Έλληνες μετανάστες στη χώρα αυτή, ορισμένα χαρακτηριστικά που αξίζει να
αναφερθούν: κατ' αρχήν, αποτελούν τη δεύτερη μεταναστευτική ομάδα, μετά τους
Τούρκους, που έχει τόσο πολλά χρόνια διαμονής. Το 78% των Ελλήνων ζουν τουλάχιστον
δέκα χρόνια στη Γερμανία, το 36% πάνω από 30 χρόνια και το 26% πάνω από 20.
Η πιο πολυπληθής ηλικία στον ελληνικό πληθυσμό της Γερμανίας είναι οι 25ρηδες και οι
40ρηδες με τρίτους στη σειρά τους 50ρηδες. Επιπλέον οι Έλληνες αποτελούν, μετά τους
Ιταλούς, τη δεύτερη σε πληθυσμό μεταναστευτική ομάδα ευρωπαίων πολιτών με ποσοστό
19%, ενώ εξακολουθούν με 8,2% να διατηρούν την τέταρτη θέση μεταξύ των ξένων.
Τέλος, μόνον γύρω στους 12.000 ανέρχεται η «καθαρή μετανάστευση» από την Ελλάδα στη
Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους 12.000
μετέβησαν για πρώτη φορά στη Γερμανία, είναι πραγματικά καινούργιοι μετανάστες, και
πόσοι πηγαίνουν μετά από ένα διάλειμμα κάποιων ετών και εμφανίζονται απλώς στην
στατιστική ως καινούργιοι.
Η ελληνική παρουσία στη Νυρεμβέργη
Με μία σειρά εκδηλώσεων, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους 2006 γιόρτασαν οι Έλληνες της Νυρεμβέργης τα 25χρονα της Κοινότητας. Για τη σημαντική αυτή επέτειο το ΔΣ της Κοινότητας κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο-λεύκωμα με τίτλο «Ο Ελληνισμός της Νυρεμβέργης», στο οποίο αποτυπώνονται οι κυριότεροι σταθμοί της ελληνικής παρουσίας στην όμορφη ιστορική πόλη της Μέσης Φραγκωνίας στη Βαυαρία της Γερμανίας.«Από την ίδρυσή της το 1981, σε συνέχεια του συλλόγου Ελλήνων Εργαζομένων Νυρεμβέργης, που ιδρύθηκε το 1964, η Κοινότητα καθιερώθηκε ως πόλος συσπείρωσης και διεκδίκησης των Ελλήνων της πόλης μας και έχει παρουσιάσει ένα αξιόλογο έργο σε διάφορες χρονικές στιγμές.
Αρκεί να σας αναφέρω ότι τη δεκαετία του 80 λειτούργησε στη Νυρεμβέργη Ελεύθερο Ανοιχτό πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σημερινός Πρόεδρος της Κοινότητας Χαράλαμπος Τσακμακίδης.
Σήμερα η Νυρεμβέργη, όπου καταγράφεται ελληνική παρουσία εδώ και 900 χρόνια, έχει να επιδείξει μία σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων Ελλήνων μεταναστών, άξιοι πρεσβευτές της πατρίδας μας, όπως λέει ο κ. Τσακμακίδης. Στα όρια του Δήμου της Νυρεμβέργης ζούνε και εργάζονται πάνω από 11.300 Έλληνες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 22.000. Από τα 1500 ελληνικά καταστήματα τα περίπου 750 εστιατόρια δημιουργούν σε αυτή την πόλη την ατμόσφαιρα μιας μικρής Ελλάδας. Στην πόλη λειτουργούν δύο Δημοτικά Σχολεία, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο. Καλλιτέχνες, ζωγράφοι, συγγραφείς και αθλητές συμπληρώνουν το Ελληνικό «τοπίο» στην φιλόξενη πόλη της Φραγκωνίας. Στο συμβούλιο αλλοδαπών της πόλης ο Ελληνισμός συμμετέχει με τέσσερις εκλεγμένους αντιπροσώπους, ενώ έχουν εκλεγεί και δύο έλληνες στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην Κοινότητα, που είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας από το 1981, λειτουργεί εδώ και χρόνια χορευτικό συγκρότημα, στο οποίο προσέρχονται και γερμανοί που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Επίσης υπάρχει ΚΑΠΗ για τους ηλικιωμένους, ενώ οι νέοι και οι νέες μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα πληροφορικής στις αίθουσες της Κοινότητας, που στεγάζεται με δικό της γραφείο από το 1981 στο «Σπίτι της Γειτονιάς», ένα οίκημα που παραχωρεί ο δήμος της Νυρεμβέργης σε συλλόγους αλλοδαπών της πόλης.
Σειρά δραστηριοτήτων έχει να επιδείξει και το πνευματικό Κέντρο της Ενορίας „Απόστολος Παύλος“, από παιδική βιβλιοθήκη μέχρι και ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο κ. Τσακμακίδης δεν παραλείπει να μας αναφέρει ότι μεγάλη δραστηριότητα αναπτύσσουν επίσης οι πολλοί εθνικοτοπικοί και άλλοι ελληνικοί σύλλογοί της Νυρεμβέργης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλος» η Νυρεμβέργη έχει αδελφοποιηθεί με την Καβάλα, μία συνεργασία που λειτουργεί υποδειγματικά από το 1999 μέχρι σήμερα. Ο σύλλογος, με πρόεδρο τον ιδρυτή Σωτήρη Ξώγνο, ιδρύθηκε το 1998 και σήμερα αριθμεί πάνω από 200 μέλη, ελληνικής και μη καταγωγής, έχοντας ως στόχο την γνωριμία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο λαών.
Η αεροπορική σύνδεση των δύο αδελφών πόλεων είναι ένα άλλο επίτευγμα του συλλόγου, ενώ μέσα στο 2006 ένας κεντρικός δρόμος της Νυρεμβέργης μετονομάστηκε σε οδός Καβάλας, όπως και στην ελληνική όμορφη πόλη μία λεωφόρος φέρει το όνομα της αδελφοποιημένης πόλης.
Με ενέργειες του «Φίλος» τοποθετήθηκε και μια αναμνηστική πινακίδα σε οίκημα που έζησε σαν ευυπόληπτος πολίτης της Νυρεμβέργης ο Σιατιστινός Γεώργιος Μαρκίδης Πούλιος, σύντροφος του Ρήγα Φεραίου.
Από το 12ο αιώνα καταγράφεται ελληνική παρουσία στη Νυρεμβέργη Η πρώτη επίσημη αναφορά ελληνική παρουσίας στην πόλη της Νυρεμβέργης είναι το 1156, όταν ο Barbarossa υποδέχεται στην πόλη τους Αλέξανδρο και Ιωάννη Στρατηγόπουλους απεσταλμένοι από την Κωνσταντινούπολη από τον Αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνό, ο οποίος το 1142 πήρε για σύζυγό του την Berta von Sulzbach που μετονομάσθηκε σε Ειρήνη, σύμφωνα με στοιχεία, που μας παραχώρησε ο Σωτήρης Ξώγνος, πρόεδρος του συλλόγου «Φίλος».
Το 1526 ο ανθρωπιστής Willibald ιδρύει στη Νυρεμβέργη το πρώτο σε όλη την Γερμανία μοντέρνο Γερμανικό Γυμνάσιο το Melancthton, με έμφαση στα Μαθηματικά και ελληνικά, καθιστώντας την πόλη ως κέντρο ελληνικών σπουδών και γνώσης. Ο Willibald ήταν άλλωστε αυτός που μεταφράζει την Ιλιάδα και συνδιαλέγεται για πρώτη φορά στο Αμφιθέατρο του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου στο Altdorf, με τον από ένθερμο ελληνιστή Konrad Celtis.
Την περίοδο 1625-26 φιλοξενούμενος του Altdorf είναι ο Μητροφάνης Κριτόπουλος ο οποίος παρουσίασε στις 25 Δεκεμβρίου 1625, στο μεγάλο Αμφιθέατρο του πανεπιστημίου παρουσίασε στα ελληνικά το χρονικό της γέννησης του Θεανθρώπου, παρουσία όλων των καθηγητών και αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου της Νυρεμβέργης. Μάρτυρας της παρουσίας του είναι μια ελαιογραφία του που έγινε κατά παραγγελία του Δημοτικού Συμβουλίου της Νυρεμβέργης. Στην Φιλοθήκη των ανέκδοτων εγγράφων της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονται περίπου 300 έγγραφα και 45 από αυτά προέρχονται από το Altdorf, μιας πρώτης τάξης απόδειξη του ότι η Νυρεμβέργη ήταν το κέντρο συνάντησης της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού με την Εσπερία.
Το 1669, όταν το Ηράκλειο ο (Χάνδακας) Κρήτης αλώνεται από τους Οθωμανούς στο Πανεπιστήμιο του Altdorf ακούγεται και η πρώτη φιλελληνική φωνή στην Ευρώπη. Ο Ιεροκήρυκας Johannes Wülfer προσπαθεί να αφυπνίσει το κοινό για τον επερχόμενο Οθωμανικό κίνδυνο και γράφει μια Ελεγεία. Το εξώφυλλο σε αρχαΐζουσα. « Η νύν Ελλάς ελεεινολογούσα δια την ερήμωσιν, και παρά των αλλοδαπών, μάλιστα δε Τευτόνων, βοήθειαν αιτουμένη. Δημοσίω λόγω προκαταβεβλημένη υπό του Ιωάννου Ουΰλφήρου Νωριμβέργεως, εν τη των Νωρικών Ακαδημία Παλαικώμη. Ενιαυτώ Παρθενογονίας χιλιοστώ εξηκοσιαστώ εξηκοστώ εννάτω, μηνός Δεκεμβρίου ημέρα εβδόμη».
Στο πανεπιστήμιο του Altdorf εκδόθηκε το 1712 και η Ελλάδος Φωνή ή Γραμματική του Αλέξανδρου Ελλάδιου, που έζησε στην πόλη από το 1709 έως το 1714, όπως και Ηθικήν Πανάρετον, Περί της Ψυχής των Ζώων κ.α. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί κάτοικοι της Νυρεμβέργης, λόγω της πολυμάθειας στα ελληνικά και τις επαφές τους με Έλληνες επιφανείς λόγιους, είχαν το παρατσούκλι Γερμανός Δημοσθένης. Την ίδια περίπου εποχή βγαίνουν μετάλλια που παρουσιάζουν την Νυρεμβέργη σαν νύμφη με το όνομα Νωρίς. Τέλος το Τάγμα των λουλουδιών της Πέγκνιτζ παρουσιάζει την περιοχή σαν μια μικρή Ελλάδα.
Το 1822 ιδρύεται στη Νυρεμβέργη φιλελληνικός σύλλογος με το όνομα "Griechenverein". Ψυχή όλης αυτής της προσπάθειας είναι η οικογένεια Biberbach και προπάντων η Magdalena Clara Günther. Ο σύζυγος της ο Biberbach αναδεικνύεται σε κορυφαία μορφή του συλλόγου από τις αρχές του 1822. Στα αρχεία του συλλόγου αυτού σώζονται και ονόματα Ελλήνων, δίγλωσσα γραμμένα, που έτυχαν στην Νυρεμβέργη βοήθειας και περίθαλψης, όπως οι Παναγιώτης Δούκας ή Τούκας, Κωνσταντίνος Λεόντης, Τσανγκάρης, Ροζάκης και Κωνσταντίνου. Πάρα πολλοί επώνυμοι πολίτες της πόλης πλαισιώνουν τον "Griechenverein", όπως Boeckh, Cnopf von Neu, Seidel και Dr. Veillodter. Ο εκδότης Dr. Campé μεταφράζει από τα αρχαία στα Γερμανικά την Ελεγεία του Johannes Wülfer, ενώ τέκνα της πόλης της Νυρεμβέργης κατέβηκαν και πολέμησαν για την δική μας λευτεριά.
Στις 26 Νοεμβρίου 1826 μια μεγάλη εισφορά από 26 γκούλντεν κινεί την περιέργεια. Πρόκειται για τον έμπορο Georg Marco ή Γεώργιο Μαρκίδη Πούλιο, σύντροφος του Ρήγα Φεραίου, από την Σιάτιστα. Είναι ο εκδότης της πρώτης Ελληνικής εφημερίδας και του Θούριου. Εξορίστηκε από τους Αυστριακούς και κατέφυγε στην Φύρτη, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Νυρεμβέργη. Δούλεψε σαν βοηθός στο εμπορικό μαγαζί του Έλληνα Ισίδωρου Χη Γιώργη. Το 1814 μετάφεραν το εμπορικό τους στην Νυρεμβέργη. Ο Georg Marco έγινε γνωστός για τις δωρεές του και τις αγαθοεργίες του. Αν και ορθόδοξος στο θρήσκευμα, έγινε λοχαγός 3ου βαθμού στην Εθνοφρουρά και προτάθηκε για βουλευτής στο τοπικό Κοινοβούλιο. Πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1830. Μία εντοιχισμένη πινακίδα σε οίκημα της ιστορικής Νυρεμβέργης, όπου έζησε ο Georg Marco, ήταν η ελάχιστη προσφορά του συλλόγου «Φίλος», για να θυμίζει σε όλους ότι εκεί έζησε ως ευυπόληπτος πλέον πολίτης της πόλης ένας επιφανής Έλληνας.
Κατά την διάρκεια του 18ου – 19ου αιώνα υπήρχαν κατ’ ευθείαν επαφές μεταξύ της Νυρεμβέργης και Θεσσαλίας- Μακεδονίας. Οι Leonische Drahtwaren και η Langold Werkzeuge είχαν και τοπικούς αντιπροσώπους. Στην περιοχή εισαγόταν κρόκος και μαλλιά κυρίως από τ’ Αμπελάκια, καπνός από την Καβάλα, τη Δράμα κ.α. Μέσο πληρωμής το ασημένιο τάλληρο της Μαρίας Θηρεσίας, του 1765.
Από το 1902 έως το 1916 λειτούργησε και επίτιμο Προξενείο της Ελλάδος στην Νυρεμβέργη, με πρόξενο τον έμπορα Adolf Dihlmann.
Να αναφέρουμε επίσης ότι στην διάρκεια του Μεσοπολέμου μεσουρανούσε το όνομα του βαρύτονου Παππά στην Όπερα της Νυρεμβέργης.
Κατά την διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου βρέθηκαν στη Νυρεμβέργη πολλοί Έλληνες σαν εργάτες στην Βιομηχανία. Οι ανάγκες του πολέμου ανάγκαζαν τους Γερμανούς να φέρνουν όλο και περισσότερα χέρια από τις υπό κατοχή. Οι συμπατριώτες μας δεν έμεναν σε στρατόπεδα, αλλά σε σπίτια που ήταν διασκορπισμένα σε όλη την πόλη.
Από το 1960-61, όταν υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ελλάδας έχουμε τα μεγάλα κύματα μεταναστών.
Τα μέσα της δεκαετίας το ’70 η παροικία φθίνει αριθμητικά , λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και την εχθρότητα που δεν άντεχαν κάποιοι να αντιμετωπίσουν. Στην αρχή της δεκαετίας του ’80 πολλοί συμπατριώτες μας εγκαταλείπουν μαζικά την Δυτική Γερμανία, κάποιοι όμως επιστρέφουν. Ήταν η εποχή της ίδρυσης και των πρώτων Εθνικοτοπικών Συλλόγων.
Σήμερα πάνω από 11.300 Έλληνες ζουν και εργάζονται στα όρια του Δήμου Νυρεμβέργης. Τα περίπου 1500 ελληνικά καταστήματα , εκ των οποίων 750 εστιατόρια, φτιάχνουν σε αυτή την πόλη μια μικρή Ελλάδα. Σε αυτά προσθέτονται δύο Σχολεία, δύο Γυμνάσια, δύο Λύκεια και η νεότευκτη Εκκλησία. Στην περιοχή της Νυρεμβέργης ζούνε περίπου 22.000 Έλληνες.
Ο πρόεδρος της Ο.Ε.Κ. Γερμανίας, Κ.Δημητρίου
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Δημητρίου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κινητικότητα που υπάρχει μεταξύ των μεταναστών στη Γερμανία, λόγω και της κρίσης που πλήττει αυτή τη χώρα, ενώ στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 315.000 Έλληνες της Γερμανίας, όπως είναι το πρόβλημα της εκπαίδευσης, η καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού, η αναγνώριση των γερμανικών απολυτηρίων των μεταναστόπαιδων από το ελληνικό κράτος, η διατήρηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, η προσέγγιση της νεολαίας, οι γυναίκες και οι συνταξιούχοι κ.α.«Η αναβάθμιση στην πράξη του ρόλου των Ελληνικών Κοινοτήτων, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η οργάνωση του Ελληνισμού στο δημοκρατικό πλαίσιο των Ελληνικών Κοινοτήτων, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρη, παρά τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τις δραστηριότητές μας στο χώρο της Γερμανίας όπου ζούμε», κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου.
Στο συνέδριο, εκτός των άλλων, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ευγένιος Χαϊτίδης, οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής, Γρηγόρης Νιώτης και Νίκος Γκατζής, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Ανδρέας Άθενς, ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Γερμανικού Κοινοβουλίου και της Γερμανικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής Δήμαρχος της Φρανκφούρτης και η πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής της Γερμανικής Βουλής κ.α.
Τις εργασίες του συνεδρίου, παρακολούθησαν εκτός των άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία, Κώστας Τριάρης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Παπασταθόπουλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης, Άγγελος Ασλανίδης, οι Γραμματείς του ΣΑΕ, Όλγα Σαραντοπούλου και Ελένη Κωνσταντινίδου, η διευθύντρια Ευρώπης της ΓΓΑΕ, Εύα Παπαδάτου, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων: Σουηδίας Κομνηνός Χαϊδευτός, Γαλλίας Βασίλης Φλωράκης, Βελγίου Ευδοξία Πάντα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Φίλιππος Μαυρής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Φινλανδίας Θανάσης Παπανικολάου, ο πρόεδρος του Δικτύου αιρετών Ευρώπης, Γρηγόρης Ζαρκάδης κ.α.
Ύμνοι από τα Γερμανικά κόμματα για τους Έλληνες
Η αγωνία για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, μετά και τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία, αλλά και η επιδείνωση της θέσης των μεταναστών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη Γερμανία, διατυπώθηκαν έντονα στη διάρκεια του 19ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Φραγκφούρτη, όχι μόνο από τους εκπροσώπους της οργανωμένης ομογένειας στη Γερμανική Δημοκρατία, αλλά και από εξέχοντα στελέχη όλων των κομμάτων του Γερμανικού Κοινοβουλίου.Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
Η εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος κ. Σουζάνε Βάτσκε, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, μετέφερε μήνυμα του Γερμανού Καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μεταναστών και την ενσωμάτωσή τους στη γερμανική κοινωνία, για να τονίσει: «Πρέπει να δώσουμε στους μετανάστες να καταλάβουν ότι τους θέλουμε στη Γερμανία, ότι θέλουμε να ενταχθούν στον κορμό της κοινωνίας μας. Οι εθνικισμοί που αναπτύσσονται σε βάρος των μεταναστών είναι επικίνδυνοι και ζημιογόνοι για αυτή τη χώρα. Πρέπει να επικρατήσει η ανεκτικότητα, η ίση αντιμετώπιση. Θέλουμε οι μετανάστες να αισθάνονται ίσοι με τους Γερμανούς, πολύ περισσότερο που κάθε πέμπτος γάμος στη Γερμανία είναι διεθνικός, κυρίως μεταξύ Γερμανών πολιτών και μεταναστών».
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα
Ο εκπρόσωπος του ΧριστιανοδημοκρατικούΚόμματος (CDU), Ούλριχ Γκάσπαρ, σημείωσε ότι οι ελληνικές κοινότητες και οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, προσέφεραν μέχρι τώρα πολύτιμες υπηρεσίες για την ανάπτυξη της χώρας «Σας ευχαριστώ για τη δραστηριότητά σας, για τις πολιτιστικές αξίες που μεταφέρατε στη Γερμανία, αλλά και για το ότι αποτελείτε παράδειγμα εργατικότητας και μας βοηθάτε για την ανάπτυξη της Γερμανίας», είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων.
Αναφερόμενος στην ανησυχία που δημιούργησαν σε όλη την Ευρώπη για το μέλλον της Ε.Ε. τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, παρατήρησε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην ενταχθούν χώρες που δεν ενστερνίζονται την ευρωπαϊκή πορεία της Γηραιάς Ηπείρου και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. «Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε ποτέ πράσινο φως για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αν ενταχθεί θα διαπραχθεί ένα μεγάλο και τραγικό λάθος για την Ευρώπη, για την υπόθεση της ειρήνης. Ο πολιτισμός είναι αυτός που φέρατε εσείς οι Έλληνες στην Ευρώπη», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού
Το ίδιο θερμά ήταν τα λόγια και του βουλευτή του κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, Βολφκανγκ Γκεργκερ, ο οποίος απευθυνόμενος στους Έλληνες της Γερμανίας, δήλωσε: «Δεν είστε επισκέπτες σ' αυτή τη χώρα, είστε αυτοί που συνδημιουργήσατε αυτό το κράτος, είναι και δική σας χώρα η Γερμανία». Κι αφού παρατήρησε ότι οι Έλληνες προέρχονται από μία χώρα που αξίζει το θαυμασμό όλης της ανθρωπότητας, υπογράμμισε: «Οι ελληνικές κοινότητες συνεισέφεραν πάρα πολλά για την πολιτιστική ανάπτυξη της Γερμανίας, καθώς η επιρροή σας στα πολιτιστικά μας πράματα ήταν τεράστια. Πρέπει ανεπιφύλακτα να πω ότι μία χώρα με μόνο τους Γερμανούς και χωρίς τη συνεισφορά των Ελλήνων θα ήταν πάρα πολύ φτωχή. Σας ευχαριστούμε Έλληνες που μας φέρατε τη δάδα του πολιτισμού».
Καταλήγοντας ο κ. Γκέργκερ και απευθυνόμενος στα άλλα γερμανικά κόμματα, παρατήρησε: «Δεν πρέπει να έχουμε τους Έλληνες στο περιθώριο, αλλά να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μας, σε μια πολυπολιτισμική Γερμανία, σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη» και καταλήγοντας πρότεινε αντί να δίδονται εκατομμύρια ευρώ από το γερμανικό κράτος για την εκδίωξη μεταναστών αυτά να διατίθενται για τη βελτίωση της θέσης τους.
Ο Δήμος της Φραγκφούρτης
Ο εκπρόσωπος του δημάρχου της Φρανκφούρτης, Δρ. Άλμπερτ Μάχερ, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τις 170 εθνότητες που βρίσκονται στην περιοχή αυτής της γερμανικής μεγαλούπολης, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, στην κεντρική Φρανκφούρτη ζουν σήμερα 7.000 Έλληνες, 1.600 λιγότεροι απ' ότι πριν δέκα χρόνια. Τη μείωση αυτή του αριθμού των Ελλήνων μεταναστών ο κ. Μάχερ την απέδωσε στη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια και ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που κάνει αρκετούς Έλληνες να επιστρέφουν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, όπου βρίσκουν δουλειές. Καταλήγοντας δε, αφού ύμνησε την ελληνική γλώσσα, δήλωσε ότι η ελληνική κοινότητα είναι η πλέον αγαπητή στην γερμανική κοινωνία.
Έντονη κινητικότητα
Πράγματι, όπως ανέφερε στον απολογισμό του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου, παρατηρείται σήμερα μια έντονη κινητικότητα μεταξύ των μεταναστών στη Γερμανία καθώς πολύ είναι αυτοί που κάτω από το βάρος των οικονομικών δυσκολιών αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αλλοδαπών, έχει μειωθεί κατά 618.000 άτομα.
Στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τα δύο αρνητικά δημοψηφίσματα, αλλά και στην ανάγκη ενδυνάμωσης των θεσμών στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναφέρθηκε μιλώντας στο συνέδριο, η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Κασσιώτου- Παναγιωτοπούλου, η οποία παρουσίασε και τις δραστηριότητες των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο για τα δικαιώματα των μεταναστών.
Όπως με τη σειρά του παρατήρησε ο πρέσβης της Ελλάδος στο Βερολίνο, κ. Κ. Τριάρης, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, έχοντας ως βασικό στόχο την ενεργό κοινωνική και πολιτική συμμετοχή και ένταξη των Ελλήνων στη Γερμανία, διατηρώντας παράλληλα και ενισχύοντας τους άρρηκτους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση της γερμανικής και ελληνικής κοινής γνώμης στα ομογενειακά θέματα δημιουργώντας σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Ανδρέας Άθενς, στάθηκε στις δραστηριότητες του ΣΑΕ στην Ευρώπη, κυρίως για την υποβοήθηση του ελληνισμού στις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, παρατήρησε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς την ύπαρξη του ΣΑΕ χωρίς τις κοινότητες και τις ομοσπονδίες. «Είναι η πεμπτουσία του, το οξυγόνο του, χωρίς αυτές είναι μετέωρο».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ και συντονιστής για την Περιφέρεια της Ευρώπης, Άγγελος Ασλανίδης, επισήμανε ότι τώρα που διαμορφώνεται ο εκτελεστικός νόμος για τη λειτουργία του ΣΑΕ, οι παρεμβάσεις των κοινοτήτων και των ομοσπονδιών θα είναι καθοριστικές στη διαμόρφωσή του.
Ουσιαστικές αποφάσεις στο συνέδριο της ΟΕΚ Γερμανίας
Ο έντονος προβληματισμός για τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό στη Γερμανία και τα αιτήματα που έχει θέσει κατά καιρούς η ΟΕΚ Γερμανίας, τα οποία όμως παραμένουν άλυτα, όπως- μεταξύ άλλων- το δικαίωμα ψήφου, η Παιδεία, ο Πολιτισμός και η λειτουργία του ΣΑΕ, κυριάρχησαν κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα των εργασιών του 19ου τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.Παράλληλα, με τις προτάσεις και επισημάνσεις που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων αποφασίστηκαν τα εξής:
-Η εντατικότερη παρέμβαση στη γερμανική κοινωνία στα ζητήματα ασφάλισης, ανεργίας, εργασιακών σχέσεων και υγείας.
-Η ενεργοποίηση στην κατεύθυνση της ισότιμης συμμετοχής στην παιδεία, με παράλληλη εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, και της προώθησης του ελληνικού Πολιτισμού και της ελληνικής Ιστορίας.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης του Κρατιδίου της Εσσης κ. Gerold Dieke, ο Βουλευτής κ. Βασίλης Πάππας, πρόεδρος της Γραμματείας Αποδήμων της ΝΔ, ο Βουλευτής του ΚΚΕ και Β΄ Αντιπρόεδρος της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, κ. Νίκος Γκατζής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, κ. Κομνηνός Χαιδευτός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Γαλλίας, κ. Βασίλειος Φλωράκης, η Γραμματέας της Ομοσπονδίας Βελγίου, κ. Ευδοξία Πάντα, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Θρακών και Ηπειρωτών Γερμανίας καθώς και ο εκπρόσωπος των αιρετών δημοτικών συμβούλων στη Γερμανία.
Ο κ. Βασ. Πάππας
Στο χαιρετισμό του ο κ. Βασίλης Πάππας, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Ομογενείς για την προσφορά τους στη Πατρίδα, την προσπάθεια και τη συμβολή τους στη διατήρηση και τη διάδοση των αξιών, των παραδόσεων της ιστορίας και του ελληνικού Πολιτισμού, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε υπερήφανοι, γιατί αποτελείτε επιτυχημένα πρότυπα στις Κοινωνίες που ζείτε, στις Ελληνικές Κοινότητες 140 χωρών της γης. Αποτελείτε άλλη μία Ελλάδα, η οποία προβάλλει το πνεύμα, την Παιδεία και τον Πολιτισμό της χώρας μας σε πέντε Ηπείρους». Παράλληλα, τόνισε ο κ. Πάππας: «Εσείς οι Ελληνες αποτελείτε πομπό και δέκτη μηνυμάτων, γέφυρα επικοινωνίας του μητροπολιτικού κέντρου με την Παγκόσμια Κοινότητα. Οι ποιο αποτελεσματικές Πρεσβείες μας στον κόσμο είστε εσείς, οι Κοινότητες των Ελλήνων. Σας συγχαίρουμε και σας ευγνωμονούμε».
Ο κ. Νικ. Γκατζής
Ο κ. Νίκος Γκατζής, αφού αναφέρθηκε στη συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται σε Συνέδρια της Ομογένειας, με την έννοια ότι οι συμπατριώτες μας του εξωτερικού εκφράζουν τα έντονα προβλήματα που τους απασχολούν, μετέφερε το χαιρετισμό της ΚΕ του ΚΚΕ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Ακόμη, αφού χαιρέτισε τη νίκη του γαλλικού και του ολλανδικού λαού απέναντι στην λαίλαπα, όπως χαρακτήρισε το Ευρωσύνταγμα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο του ΣΑΕ, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να δούμε πραγματικά όχι τη σύνθεσή του απλώς, αλλά να δούμε όλο του το Νομοθετικό πλαίσιο με βάση και αυτών που αποφασίζουν οι Απόδημοι ως Ομοσπονδίες της Ευρώπης». Ενώ επισήμανε, «ότι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να αποτελέσει τη βάση σύνθεσης ενός εκτελεστικού νόμου».
Ο κ. Κομνηνός Χαϊδευτός
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, κ. Κομνηνός Χαϊδευτός στο χαιρετισμό του τόνισε: «Μαζί με εσάς, θα πολεμήσουμε να επιτύχουμε την αρμονική ενσωμάτωση στις κοινωνίες που ζούμε και εργαζόμαστε. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο Ελληνισμός της Σουηδίας, διαμένει σε μια χώρα που έκανε πολλά πειράματα με αντικείμενο τους Μετανάστες με αμφίβολα και πολλές φορές αρνητικά αποτελέσματα. Ο Ελληνισμός της Ευρώπης, θα συνεχίσει σύσσωμος να διεκδικεί την αρμονική ενσωμάτωση, παράλληλα με την διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Αυτό, είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε με συντονισμένες ενέργειες και προς τις χώρες υποδοχής, αλλά και προς την Ελλάδα».
Ο κ. Βας. Φλωράκης
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γαλλίας κ. Βασίλης Φλωράκης, αφού μετέφερε το χαιρετισμό της Ομοσπονδίας Γαλλίας, επισήμανε το αρνητικό στοιχείο που υπάρχει με τη μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος, προτείνοντας τη προσαρμογή όλων των Ομογενών στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι καιροί αλλάζουν.
Η κ. Πάντα από την Ομοσπονδία Βελγίου, αναφέρθηκε για την πρωτοβουλία της ΟΕΚ σχετικά με τη συνεργασία που άρχισε μεταξύ Ομοσπονδιών.
Τέλος ανάλογα μηνύματα μετέφεραν και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Θρακών και Ηπειρωτών Γερμανίας, καθώς και ο κ. Ζαρκάδας, εκπρόσωπος των Ελλήνων αιρετών Γερμανίας.
Βράβευση του Γεν. Διευθυντή του ΜΠΕ
Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της, τίμησε στο 19ο συνέδριο της που πραγματοποιήθηκε στη Φραγκφούρτη στις 4 και 5 Ιουνίου 2005 τον γενικό διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρο Κουζινόπουλο, για την πολύχρονη προσφορά του στην υπόθεση της ενημέρωσης του απόδημου ελληνισμού.Επιδίδοντας ειδική αναμνηστική πλακέτα στον τιμώμενο δημοσιογράφο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου, σημείωσε ιδιαίτερα τις πολύτιμες όπως είπε υπηρεσίες που προσφέρει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο γενικός του διευθυντής στον απανταχού της γης απόδημο ελληνισμό για την προβολή των δραστηριοτήτων του αλλά και την πληροφόρηση του με νέα από την πατρίδα.
Ευχαριστώντας θερμά τη διοίκηση της ΟΕΚ Γερμανίας για την τιμή που του έκανε ο κ.Κουζινόπουλος διαβεβαίωσε ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά και την επικείμενη ενοποίηση του με το ΑΠΕ θα μπορέσει από ακόμη καλύτερες θέσεις να δυναμώσει τις υπηρεσίες του προς τα ομογενειακά ΜΜΕ και τις οργανώσεις του ελληνισμού της διασποράς. Απαντώντας δε στους συνέδρους, που όρθιοι χειροκροτούσαν κατά τη βράβευση του, ο γενικός διευθυντής του ΜΠΕ παρατήρησε ότι τα χειροκροτήματα αξίζουν στους ίδιους και τις οργανωμένες δυνάμεις της ομογένειας που διατηρούν άσβεστη πηγάδα του ελληνισμού στη Γερμανία φροντίζοντας να τη μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους, διατηρώντας τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου