30 Ιανουαρίου 2012

Παιδιά στερούνται το δικαίωμα της εκπαίδευσης

Ορφανά παιδιά φέρνουν νερό, αφού οι αρχές της περιοχής Dnjestr απέκλεισαν το σχολείο τους. © OSCE

Στα κράτη όπου υπάρχουν εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες ή πρόσωπα αυτόχθονης καταγωγής, ένα παιδί αυτόχθονας ή που ανήκει σε μια από αυτές τις μειονότητες δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα να έχει την δική του πολιτιστική ζωή, να πρεσβεύει και να ασκεί την δική του θρησκεία ή να χρησιμοποιεί τη δική του γλώσσα από κοινού με τα άλλα μέλη της ομάδας του.
Άρθρο 30, Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία ψηφίστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989 από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ
Η περιοχή Dnjestr είναι μέρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, η οποία ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της το 1990 αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Στη 1 Ιουλίου 2004 οι αρχές της περιοχής Dnjestr ανακοίνωσαν ότι όλα τα σχολεία θα κλείσουν αν δεν χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο αντί το λατινικό όπως γινόταν μέχρι τότε.
Περίπου 60 παιδιά, ορφανά μεταξύ 7 και 15 χρονών, τα οποία επέστρεφαν τέλος Ιουλίου από καλοκαιρινή κατασκήνωση εμποδίστηκαν να μπουν στο ορφανοτροφείο τους και αναγκάστηκαν να περάσουν την νύκτα στο πεζοδρόμιο. Η εθνοφυλακή παρεμπόδισε την είσοδο στο ορφανοτροφείο. Ωστόσο, το επόμενο πρωί τα παιδιά κατάφεραν να μπουν στο κτίριο.
«Είναι εντελώς απαράδεκτο να αφήνεις παιδιά στο δρόμο», είπε ο πρέσβης της Οργάνωσης για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) στην Δημοκρατία της Μολδαβίας, William Hill, και ζήτησε άμεσα το άνοιγμα του ορφανοτροφείου. Η OSCE και η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, UNICEF, παρόλες τις αρχικές αντιστάσεις των αρχών προσφέρουν από τότε υποστήριξη σε νερό και τρόφιμα στα παιδιά.

Αντίσταση με ειρηνικά μέσα
Γονείς, δάσκαλοι και μαθητές στην περιοχή Dnjestr προσπάθησαν από τότε με ειρηνικά μέσα να προασπίσουν το δικαίωμά τους να γράφουν τα Μολδαβικά με λατινικούς χαρακτήρες, όπως στην υπόλοιπη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Μαθητές και προσωπικό των σχολείων απειλήθηκαν, κάποιοι γονείς φυλακίστηκαν με κατηγορίες για  ανυπακοή προς το αστυνομικό σώμα και για συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες. Η OSCE καταδίκασε τις ενέργειες των αρχών και διαμαρτυρήθηκε εναντίον των αυθαίρετων κρατήσεων.
Ο τότε διευθυντής της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Νορβηγός Υπουργός Εξωτερικών, ο Jan Petersen, δήλωσε στις 28 Ιουλίου 2004 ότι το κλείσιμο των σχολείων παραβιάζει τα ευρωπαϊκά κριτήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επίσης και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Στις 18 Αυγούστου 2004 η OSCE δήλωσε ότι οι αρχές της περιοχής Dnjestr είχαν απαγορεύσει την είσοδο προσωπικού της OSCE στην περιοχή. Επιπλέον είχαν διακόψει την διανομή τροφίμων στο ορφανοτροφείο. Οι αρχές υποστήριξαν ότι μέλος των δυνάμεων ασφαλείας είχε τραυματιστεί από όχημα της OSCE, ισχυρισμός ο οποίος απορρίφθηκε από το διευθυντή της αποστολής της OSCE, Neil Brennan.
«Η απαγόρευση πρόσβασης στην περιοχή αποτελεί φανερή παραβίαση της συμφωνίας του 1993 μεταξύ των ηγετών της περιοχής Dnjestr και της OSCE» τόνισε ο Brennan. «Η παρουσία της OSCE στην περιοχή αποτελεί το μοναδικό μέσο παροχής νερού και τροφίμων στα ορφανά παιδιά του σχολείου Benderi , καθώς επίσης και ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινότητας αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.»

Πηγές: OSCE, Amnesty International

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top