6 Δεκεμβρίου 2011

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΤΟ ΕΞΑΙΣΙΟ ΠΤΩΜΑ"- BOOZE COOPERATIVA 8/12-15/12

Μία ομαδική έκθεση με τους:
Nadia Al-Foudery φωτογραφία
Ηλιάνα Αλεξάνδρου φωτογραφία
Άννα Αμπαριώτου video
Ανδρέας Βάης ζωγραφική
Αλεξάνδρος Δημητριάδης ζωγραφική, κατασκευή
Γιάννης Ζαγοριανάκος ζωγραφική
Αλεξάνδρα Κοτζαμάνη ζωγραφική
Τιμολέων Λειβαδίτης ζωγραφική
Σπάρτη Λιναρδάκη ζωγραφική
Μυρτώ Μακρή ζωγραφική
Μαχόγκανι γλυπτική
Τίτα Μπονάτσου φωτογραφία
Παντελής Παντελόπουλος ζωγραφική, κατασκευή
Έλλη Ρασσιά ζωγραφική, κολάζ


“Το 1925, σε ένα παλιό σπίτι του Παρισιού σε μια νυχτερινή μάζωξη ετοιμοπόλεμων «μαθητευόμενων μάγων», ο Marcel Duhamel, ο Jacques Prévert και ο Yves Tanguy επινόησαν ένα παιχνίδι που έλαβε το παράδοξο όνομα «Εξαίσιο Πτώμα» (cadavre exquis). Ο πρώτος παίκτης έγραψε πάνω στο λευκό χαρτί ένα ουσιαστικό. Δίπλωσε το χαρτί και το παρέδωσε στον επόμενο, ο οποίος έγραψε ένα επίθετο, δίπλωσε κι αυτός το χαρτί, το έδωσε στον τρίτο, και αυτός έγραψε ένα ρήμα. Tο αποτέλεσμα της πρώτης «παρτίδας» ήταν η φράση «Le cadavre exquis boira le vin nouveau» - «Το εξαίσιο πτώμα θα πιει το καινούργιο κρασί».”
Το 2011, γύρω από ένα τραπέζι στο γνωστό μπαρ Booze Cooperativa, στην οδό Κολοκοτρώνη 57 της Αθήνας, σε μία νυχτερινή μάζωξη, 14+1 ετοιμοπόλεμων «μαθητευόμενων μάγων» έπαιξαν αυτό το παιχνίδι, σε μία λίγο πιό ελεύθερη εκδοχή του – οι 14 καλλιτέχνες έδωσαν στην Μαρίνα λέξεις, κι αυτές βρήκαν τη θέση τους. Το αποτέλεσμα της παρτίδας αυτής ήταν:

Η αλήθεια: ιστορίες ψαλιδιού. Εγένετο μουσική, φοβίες, εμψύχωση. Χορεύουμε; Επινοώ μαύρο φως. Δημιουργώ μήνυμα στο μπουκάλι, ψάχνω λήθαργο, αφύπνιση. Το σώμα χάνει αφηρημένες εικόνες. Εξέλιξη: τείχος βρίσκω. Νιώθω πουλί.
- “Πληγή χαλάρωσε, υπάρχει προοπτική”.
Απομύζωντας το σκοτάδι πληροφορώ και διψάω απαλά.

Με αυτόν τον τρόπο η έκθεση βρήκε μία ταυτότητα, σουρεαλιστική μεν ταυτότητα δε. Μία έκθεση που δημιουργείται από το διάλογο και τη συνεργασία των 14 καλλιτεχνών με την Μαρίνα (στο ρόλο του επιμελιτή και διοργανωτή!).

Η έκθεση θα διαρκέσει μόνο 8 ημέρες. Κάποια βράδια, από τις 21:00 έως τις 23:00, θα υπάρξει πρόγραμμα: happenings-εκπλήξεις με την υπογραφή ενός ή παραπάνω καλλιτεχνών: οπτικο-ακουστικό, φωτογραφικό, installation κ.α.

Οι δουλειές που παρουσιάζονται είναι υπάρχουσες δουλειές των καλλιτεχνών, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν επιπλέον έξοδα και να μπορέσει η έκθεση να στηθεί εύκολα και γρήγορα. Έτσι δημιουργούμε μία έκθεση με σεβασμό και κατανόηση στους δημιουργούς και στους ρυθμούς της εποχής!
http://www.boozecooperativa.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top