28 Οκτωβρίου 2013

Προγεννητική Γιόκα: Τι πρέπει να ξέρετε

Η προγεννητική γιόγκα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προετοιμαστείτε για τον τοκετό. Μάθετε εάν αυτό το είδος της προγεννητικής άσκησης είναι κατάλληλο για σας.


Αν είστε έγκυος και αναζητείτε τρόπους για να χαλαρώσετε ή να διατηρηθείτε σε φόρμα, ίσως να σκέφτεστε την προγεννητική γιόγκα. Γνωρίζετε όμως ότι η προγεννητική γιόγκα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τον τοκετό και να προάγει την υγεία του μωρού σας; Προτού ξεκινήσετε την προγεννητική γιόγκα, κατανοήστε το εύρος των πιθανών οφελών, τι περιλαμβάνει μια τυπική τάξη, καθώς και σημαντικές συμβουλές ασφάλειας.


Ποια είναι τα οφέλη της προγεννητικής γιόγκα;

Όπως με άλλα είδη τάξεων προετοιμασίας τοκετού, η προγεννητική γιόγκα είναι μια πολύπλευρη προσέγγιση για την άσκηση που ενθαρρύνει τις διατάσεις, την πνευματική επικέντρωση και στην εστίαση στην αναπνοή. Έρευνα δείχνει ότι η προγεννητική γιόγκα είναι ασφαλής και μπορεί να παρέχει πολλά οφέλη για τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους.

Μελέτες, για παράδειγμα, έχουν δείξει ότι η προγεννητική γιόγκα μπορεί:

- Να βελτιώσει τον ύπνο
- Να μειώσει το στρες και το άγχος
- Να αυξήσει τη δύναμη, την ευελιξία και την μυϊκή αντοχή που χρειάζεται για τον τοκετό.
- Να μειώσει τον πόνο του χαμηλού μέρους της πλάτης, τη ναυτία, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, τους πονοκεφάλους και τη δύσπνοια.
- Να μειώσει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού, την υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη και την καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης – μια κατάσταση που επιβραδύνει την ανάπτυξη ενός μωρού.

Η προγεννητική γιόγκα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να γνωρίσετε και να συνδεθείτε με άλλες έγκυες γυναίκες και να προετοιμαστείτε για τον τοκετό.


Τι γίνετε κατά τη διάρκεια μιας τάξης προγεννητικής γιόγκα;

Μία τυπική τάξη προγεννητικής γιόγκα μπορεί να περιλαμβάνει:

- Αναπνοές. Θα είστε σε θέση να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας εισπνέοντας και εκπνέοντας αργά και βαθιά από τη μύτη. Οι προγεννητικές τεχνικές αναπνοής γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε ή να διαχειριστείτε την δύσπνοια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να δουλέψετε με τις συσπάσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού.

- Ήπιες διατάσεις. θα είστε σε θέση να μετακινήσετε ελαφρά διαφορετικά μέρη του σώματος σας, όπως το λαιμό και τα χέρια σας, σε όλο το εύρος κίνησης τους.

- Στάσεις. Ενώ στέκεστε, κάθεστε ή ξαπλώνετε στο έδαφος, θα κινήσετε απαλά το σώμα σας σε διαφορετικές θέσεις με στόχο την ανάπτυξη της δύναμης, την ευελιξία και την ισορροπία.

- Αντικείμενα – όπως μαξιλάρια, κουβέρτες, και ιμάντες – μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να σας παρέχουν στήριξη και άνεση. Θα συνεχίσετε επίσης να επικεντρώνεστε στην αναπνοή σας.

- Χαλάρωμα. Στο τέλος κάθε προγεννητικής γιόγκα, θα χαλαρώσετε τους μύες σας επαναφέροντας την καρδιακή συχνότητα ηρεμίας και το ρυθμό αναπνοής. Μπορεί να ενθαρρυνθείτε για να ακούσετε την ίδια σας την αναπνοή, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις αισθήσεις, στις σκέψεις και στα συναισθήματα σας, ή να επαναλάβετε μια μάντρα ή λέξη για να επιφέρετε μια κατάσταση αυτογνωσίας και εσωτερικής γαλήνης.



Πηγή: Mayoclinic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top