28 Οκτωβρίου 2013

Τάι Τσι – Ένας απαλός τρόπος για να καταπολεμήσετε το στρες

Το Τάι Τσι βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους, καθώς και στην αύξηση της ευελιξίας και της ισορροπίας.

Αν ψάχνετε έναν τρόπο για να μειώσετε το άγχος, δοκιμάστε το Τάι Τσι. Αρχικά το τάι τσι είχε αναπτυχθεί  για αυτοάμυνα, και πλέον έχει εξελιχθεί σε μια ευχάριστη μορφή άσκησης που χρησιμοποιείται για τη μείωση του στρες αλλά και μιας ποικιλίας άλλων συνθηκών υγείας. Το τάι τσι συχνά περιγράφεται ως διαλογισμός σε κίνηση, προωθώντας την ηρεμία μέσα από ήπιες, ρέουσες κινήσεις.


Τι είναι το τάι τσι;

Το τάι τσι είναι μια αρχαία κινέζικη παράδοση, η οποία ασκείται σήμερα ως μία ευχάριστη μορφή άσκησης. Πρόκειται για μια σειρά από κινήσεις που εκτελούνται με ένα αργό, εστιασμένο τρόπο και συνοδεύεται από βαθιά αναπνοή.

Το τάι τσι, που ονομάζεται επίσης tai chi chuan, είναι ένα μη-ανταγωνιστικό, αυτό-ρυθμικό σύστημα ήπιας σωματικής άσκησης και διατάσεων. Κάθε στάση ρέει στην επόμενη, χωρίς παύση, διασφαλίζοντας ότι το σώμα σας είναι σε διαρκή κίνηση.

Το τάι τσι έχει πολλά διαφορετικά στυλ. Κάθε στυλ μπορεί να έχει τη δική του ανεπαίσθητη έμφαση σε διάφορες αρχές και μεθόδους τάι τσι. Υπάρχουν επίσης διαφορές σε κάθε στυλ. Μερικά μπορεί να επικεντρώνονται στη διατήρηση της υγείας, ενώ άλλα επικεντρώνονται στη πτυχή των πολεμικών τεχνών του τάι τσι.


Ποιος μπορεί να κάνει τάι τσι;

Το τάι τσι είναι χαμηλής έντασης και βάζει ελάχιστη πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις, γεγονός που το καθιστά γενικά ασφαλές για όλες τις ηλικίες και επίπεδα φυσικής κατάστασης. Στην πραγματικότητα, επειδή το τάι τσι είναι χαμηλής έντασης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα κατάλληλο εάν είστε ηλικιωμένοι, που διαφορετικά δεν μπορείτε να ασκηθείτε.

Μπορείτε επίσης να βρείτε το τάι τσι ελκυστικό καθώς είναι ανέξοδο, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και μπορεί να γίνει σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, κάνοντας πρακτική μόνοι σας ή σε ομάδα.
Παρά το γεγονός ότι το τάι τσι είναι γενικά ασφαλές, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή τα άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις, οσφυαλγία, κατάγματα, σοβαρή οστεοπόρωση ή κήλη θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους προτού δοκιμάσουν το τάι τσι. Μπορεί να συστηθεί η τροποποίηση ή η αποφυγή ορισμένων στάσεων.


Γιατί να δοκιμάσετε το τάι τσι;

Όταν το μάθετε σωστά και γίνεται τακτικά, το τάι τσι μπορεί να είναι ένα θετικό μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για βελτίωση της υγείας σας. Τα οφέλη του τάι τσι περιλαμβάνουν:

-    Μείωση του στρες και του άγχους
-    Αυξημένη αερόβια ικανότητα
-    Αυξημένη ενέργεια και αντοχή
-    Αυξημένη ευελιξία, ισορροπία και ευκινησία
-    Αυξημένη μυϊκή δύναμη και τόνωση


Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι το τάι τσι μπορεί επίσης να βοηθήσει στα ακόλουθα:

-    Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
-    Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
-    Χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης
-    Βελτίωση του πόνου των αρθρώσεων
-    Βελτίωση των συμπτωμάτων της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας
-    Βελτίωση της συνολικής ευημερίας σε ηλικιωμένους
-    Μείωση του κινδύνου πτώσεων στους ηλικιωμένους


Πώς να ξεκινήσετε με το τάι τσι;

Αν και μπορείτε να αγοράσετε βίντεο και βιβλία σχετικά με το τάι τσι, προτιμήστε να αναζητήσετε καθοδήγηση από ένα έμπειρο εκπαιδευτή τάι τσι ώστε να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη και να μάθετε τις κατάλληλες τεχνικές.

Ένας εκπαιδευτής τάι τσι μπορεί να σας διδάξει συγκεκριμένες στάσεις και πως να ρυθμίζετε την αναπνοή σας. Ένας εκπαιδευτής μπορεί να σας διδάξει επίσης πώς να εκτελείτε το τάι τσι με ασφάλεια, ειδικά αν έχετε τραυματισμούς, χρόνιες παθήσεις, ή προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού. Παρά το γεγονός ότι το τάι τσι έχει αργές και απαλές κινήσεις, με σχεδόν καμία αρνητική παρενέργεια, είναι δυνατόν να τραυματιστείτε αν δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε σωστά.

Στην τελική μπορεί να αισθανθείτε αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να κάνετε τάι τσι από μόνοι σας. Αν σας αρέσει όμως το κοινωνικό στοιχείο, σκεφτείτε να παραμείνετε στα ομαδικά μαθήματα.


Πώς να διατηρήσετε τα οφέλη του τάι τσι;

Ενώ μπορείτε να αποκομίσετε κάποια οφέλη από ένα μάθημα τάι τσι 12 εβδομάδων, μπορείτε να απολαύσετε μεγαλύτερα οφέλη αν συνεχίσετε το τάι τσι μακροπρόθεσμα καθώς εξειδικεύεστε περισσότερο.

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να ασκείτε το τάι τσι στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα καθημερινά για να αναπτύξετε μια ρουτίνα. Αλλά αν το πρόγραμμα σας είναι ακανόνιστο, κάντε το τάι τσι κάθε φορά που έχετε μερικά διαθέσιμα λεπτά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις καταπραϋντικές για το μυαλό και το σώμα ιδέες του τάι τσι χωρίς να εκτελείτε τις πραγματικές κινήσεις όταν βρίσκεστε σε μια αγχωτική κατάσταση, όπως για παράδειγμα ένα μποτιλιάρισμα ή μία τεταμένη συνάντηση εργασίας.



πηγή: http://www.fit-blaster.com/read_article.php?pid=tai-tsi--enas-apalos-tropos-gia-na-katapolemisete-to-stres-1357286021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top