21 Φεβρουαρίου 2012

Koursal/ Κουρσάλ - Ο κινηματογράφος που λειτούργησε πάνω σε ένα ιστιοφόρο στην Θεσσαλονίκη

«Κουρσάλ» ήταν το όνομα του μοναδικού στον κόσμο κινηματογράφου που λειτούργησε πάνω σε ένα ιστιοφόρο στην παραλία της Θεσσαλονίκης την περίοδο του μεσοπολέμου.

Η αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών για τον μυθικό κινηματογράφο γίνεται αγχώδης καθώς χάνεται σε ένα ομιχλώδες τοπίο μέσα από το οποίο αναδεικνύονται άλλες πτυχές της πόλης, στο διάστημα περίπου ενός αιώνα, που η επίσημη ιστορία προκλητικά αγνοεί. Οδηγοί σ' αυτό το ταξίδι οι Γιάννης Ταμτάκος και Νίκος Μπιλιλής.

Ο πρώτος, με μια πλούσια ιστορία στο εργατικό κίνημα και μια σκληρή πορεία που του επεφύλαξε η πολιτική του τοποθέτηση, αρχικά στο τροτσκιστικό κίνημα και αργότερα στον αναρχισμό.

Ο δεύτερος, με μια παθιασμένη σχέση με το κινηματογραφικό φιλμ που σχοινοβατεί ανάμεσα στην καταστροφή και τη διάσωση της φιλμικής κληρονομιάς. Κι η θάλασσα, άλλοτε ήρεμη, πνιγμένη στο πρωινό πούσι, κι άλλοτε φουρτουνιασμένη, περιμένει πάντα το Κουρσάλ...
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Αφήγηση / Direction-Screenplay-Narration: Νίκος Θεοδοσίου / Nikos TheodossiouΦωτογραφία / Cinematography: Αντρέας Τσατσάγιας / Andreas Tsatsagias, Νίκος Θεοδοσίου / Nikos TheodosiouΜοντάζ-Ήχος / Editing-Sound: Γιώργος Κουρμούζας / Yorgos Kourmouzas Μουσική / Music: ΠολυκράτηςΠολυχρονάκης / Polykratis Polychronakis Παραγωγός / Producer: Δημήτρης Σπύρου / Dimitris Spyrou Παραγωγή/ Production: Νεανικό Πλάνο / Neaniko Plano Betacam SP Έγχρωμο / Colour 62�

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top