1 Φεβρουαρίου 2012

Η ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ACTA


[Μετάφραση] [Υποτιτλισμός]
Ο Πεχλιβάνης, η catalternative και η koula ενώνουν τις … ιντερεντ-ο-ερευνητικές και τις μεταφραστικές δυνάμεις τους ενάντια στο μυθικό τέρας Κράκεν! 
Στο παρακάτω βίντεο – που κυκλοφορεί στο youtube – περιέχεται μήνυμα των Anonymous, στο οποίο αναφέρονται κάποια βασικά στοιχεία για το πως θα λειτουργεί το σύστημα ανταλλαγής/χρήσης/αποστολής αρχείων μίντια (μουσικής, ταινιών, βίντεο, φωτογραφιών) μεταξύ χρηστών στο διαδίκτυο, αν-όταν περάσει το νομοσχέδιο ACTA (Anti Counterfeiting Trading Agreement – Σύμφωνο Ενάντια στην Ανταλλαγή Πλαστών Προϊόντων).
Σύμφωνα με το βίντεο, αν τυχόν αυτά τα αρχεία έχουν προστατευθεί για πνευματικά δικαιώματα (copyright/trademark) και προσπαθήσεις να τα μοιραστείς ή να τα χρησιμοποιήσεις  εξ ολοκλήρου ή εν μέρει (ακόμα και χωρίς αμοιβή), θα θεωρείται παρανομία και θα έχεις κυρώσεις: από μπλοκάρισμα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέχρι πρόστιμο ή και φυλάκιση.
Και ενώ μέχρι στιγμής μπορεί να γίνει η ανταλλαγή μέσω μέιλ για παράδειγμα αρχείων μουσικής, χωρίς να το μάθει η εταιρεία που το παρήγαγε, στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται η υποχρέωση-δικαίωμα στις εταιρείες που σου παρέχουν ίντερνετ (ISP) να ελέγχουν ό,τι φτάνει και ό,τι φεύγει από τον υπολογιστή σου για τυχόν μεταφορά τέτοιων αρχείων (με copyright) ή έστω λινκ που να οδηγεί σε τέτοια αρχεία.
Εύκολα τα διαδικτυακά φίλτρα που θα μπλοκάρουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα μέρη του διαδικτύου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για γενικότερη λογοκρισία πολιτών σε όλο τον κόσμο (ήδη υπάρχουν στο youtube βίντεο που δεν επιτρέπει η εταιρεία παραγωγής τους – πχ Μουσικής Βιομηχανίας- να προβληθούν σε κάποιες χώρες). Αλλά και αν έχεις στείλει με μέιλ σου ένα άρθρο από μια εφημερίδα του διαδικτύου, το οποίο άρθρο είχε copyright, θα υποστείς τις κυρώσεις και θα ενημερωθεί και ο εκδότης (!) για την πράξη σου αυτή.
Τα υπόλοιπα στο βίντεο…

Stop-the-Kraken Link: http://wp.me/p1pa1c-fDS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top