28 Νοεμβρίου 2012

ΣΗΜΕΡΑ: ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΣΚΑΙ)


Ακόμα μία σημαντική σειρά εκπομπών-ντοκιμαντέρ ξεκινά απόψε στον ΣΚΑΙ, με στόχο να μας γνωρίσει καλύτερα δέκα πολύ μεγάλους Ελληνες. Δέκα κορυφαίους Ελληνες που ταξίδεψαν την χώρα μας στα πέρατα της γης, όπου και έλαμψαν με το έργο τους ! Δέκα θρυλικές μορφές μίας υπερήφανης εποχής (11.15 μ.μ.)...


Αυτά τα δέκα πορτρέτα που θα παρακολουθήσουμε μέσα από το κανάλι του Φαλήρου, παρουσιάζονται από εννέα σύγχρονους Έλληνες τους : Διονύση Σαββόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Νταλάρα, Γιώργο Κιμούλη, Δημήτρη Λιγνάδη, Στέλιο Μάινα, Μαρία Ναυπλιώτου, Μάριο Φραγκούλη και Λάκη Λαζόπουλο. Τα γυρίσματα δε της σειράς, έγιναν σε Νέα Υόρκη, Αλεξάνδρεια, Παρίσι, Λονδίνο, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και φυσικά και σε όλη την Ελλάδα, εκεί, όπου έζησαν και δημιούργησαν, αυτές οι θρυλικές προσωπικότητες.

Η κάθε εκπομπή, θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους, που είτε τους γνώρισαν από κοντά είτε τους ανακάλυψαν μέσα από το έργο τους. Δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ένα Λένιν, ένα Όσκαρ, παγκόσμια αναγνώριση και βέβαια, μουσικές εξαίσιες ενός αθέατου θιάσου, όπως θα έλεγε και ένας από αυτούς τους μεγάλους Έλληνες, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, τραγούδι και ποίηση, ζωγραφική και πεζογραφία, η συναρπαστική αναζήτηση μιας «Ιθάκης» μέσα από τις γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της ζωής των θρυλικών εκείνων δημιουργών.

Η εκπομπή ξεκινά απόψε με αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη, την παρουσίαση του οποίου έχει αναλάβει ο Γιώργος Κιμούλης. Η ποιητική φύση απέναντι στην καταπιεστική επιβολή μιας καριέρας διπλωμάτη, το ασφυκτικό αστικό σκηνικό της Σμύρνης απέναντι στην ελευθερία των καλοκαιρινών διακοπών στην Σκάλα του Βουρλά, η έλξη για τον μοντερνισμό απέναντι στους δεσμούς με την ελληνική παράδοση, η εκφραστική υπεκφυγή απέναντι στην πρόκληση της απόλυτης έκθεσης, είναι μερικές από τις καθοριστικές συγκρούσεις που συντελέστηκαν εντός του Σεφέρη και που από την έκβασή τους σφραγίστηκε εντέλει η ποίησή του. Αυτές οι άγνωστες συγκρούσεις απασχολούν το πορτρέτο παρουσιάζοντας έναν Σεφέρη πέρα από την ακαδημαϊκή, «απολιθωμένη» εικόνα που έχει κυριαρχήσει, έναν Σεφέρη ανθρώπινο, κανονικό, κυνηγημένο από τους φόβους, τους εφιάλτες, τα πάθη, τις αδυναμίες του, τις παιδικές μνήμες.

Μιλούν οι : Άννα Λόντου, κόρη της συζύγου του Σεφέρη Μαρώς, ο πανεπιστημιακός, συγγραφέας και βιογράφος του Σεφέρη Ρόντρικ Μπίτον , ο Έντμουντ Κήλυ, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και μεταφραστής του Σεφέρη, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο συγγραφέας Σάββας Παύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top