Μάθηση χωρίς σκέψη είναι χαμένος κόπος. Σκέψη χωρίς μάθηση είναι κίνδυνος. Κομφούκιος*
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- Αρχική σελίδα
- Ταινίες
- Ντοκιμαντέρ
- Καλλιτεχνικά / Εκπαιδευτικά
- Οικολογία
- Φωτογραφία
- Δικαιώματα των Ζώων
- Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
- Η ελληνική ως ξένη γλώσσα
- Δραματοθεραπεία
- Online Περιοδικά
- Διαδικτυακές διαλέξεις
- Εκπαιδευτικά Project
- Ψηφιακές Βιβλιοθήκες
- Μουσεία / Γκαλερί
- Street Art
- Εκθέσεις-Εκδηλώσεις
- Visual Research
- Απόψεις
- Κριτικοί Εκπαιδευτικοί Αναστοχασμοί
- BLOG 2
18 Ιουνίου 2013
Η ΔΕΗ σκοτώνει . . .
Ένας στους τρεις θανάτους που σημειώνονται στην Πτολεμαίδα προκαλείται από καρκίνο! Αυτή η εκπληκτική και συνάμα τραγική διαπίστωση έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο το τίμημα που πληρώνουμε, όλοι όσοι ανήκουμε στην ευρύτερη περιοχή για χάρη της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου με αίτημα περισσότερες προσλήψεις στη ΔΕΗ με κριτήριο την εντοπιότητα, ανάγκασαν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης να ασχοληθούν με το θέμα, όχι μόνο επιφανειακά, αλλά κυρίως με έμφαση στις παράπλευρες επιπτώσεις της οικονομικής προόδου.
Έτσι, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ανατριχιαστικά στοιχεία για το κόστος των εργοστασίων της ΔΕΗ στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαίδας. Τα νούμερα από την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων από τη λειτουργία των σταθμών και των λιγνιτωρυχείων οφείλουν να μας ταρακουνήσουν όλους μας συθέμελα, πολύ περισσότερο από το να ζητάμε την εξαργύρωση των θανάτων με μια θέση εργασίας και ένα μισθό των 800 Ευρώ.
Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαίδας οφείλονται σήμερα σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις τρεις στους δέκα αποδίδονται σε άλλες αιτίες ! Τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 16 % περισσότερα σε σχέση με το 1950 και ο αριθμός αυξάνεται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5 %!
Επιπλέον, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή. Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 45 – 65 ετών, ενώ μικρότερη αύξηση παρατηρείται στην ομάδα άνω των 65.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Μονάδας Αιμοστατικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον Τύπο (εφημερίδα Αγγελιοφόρος, 7.2.2007). Η έρευνα βασίζεται στη μελέτη 6.457 πιστοποιητικών θανάτων, από το 1950 έως το 2005. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επίσημα τον προσεχή Ιούλιο σε παγκόσμιο συνέδριο για τη θρόμβωση και την αιμοστασία στη Γενεύη.
«Τα αποτελέσματα αυτά είναι συνέπεια της μακρόχρονης παραμονής των ηλεκτροπαραγωγών μονάδων στον τόπο. Όσο περνούν τα χρόνια, το πρόβλημα θα επιδεινώνεται και αυτό γιατί η παραμονή των εργοστασίων δρα επιβαρυντικά τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των κατοίκων» αναφέρεται στην έρευνα.
Στην περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαίδας λειτουργούν πέντε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, τα οποία καλύπτουν το 70% της ηλεκτροδότησης της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF (παγκόσμια οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος), ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι η πλέον ρυπογόνα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.
Σε ολόκληρο τον κόσμο σύντομα θα μαθευτούν τα δυσάρεστα: πως εμείς οι Κοζανίτες, και πολύ περισσότερο οι Πτολεμαιδιώτες, πληρώνουμε πολύ ακριβά την ευμάρεια που μας προσφέρει η τεχνολογία, με την ίδια μας τη ζωή. Αντί να ζητάμε απλά και μόνο διορισμούς και θέσεις εργασίας μέσα στα νεκροταφεία (= ορυχεία), καλά θα κάνουμε να απαιτήσουμε αυστηρότερους όρους περιβαλλοντικής προστασίας και τοποθέτηση – λειτουργία φίλτρων στα φουγάρα της ΔΕΗ. Πόσο αξίζει μια ζωή; Το βασικό μισθό ενός εργάτη ορυχείου; Ντροπή μας . . .
Καραλίγκας Αναστάσιος από την ιστοσελίδα: http://www.kozani.net/showArticle.php?p_id=199 * Ο κ. Καραλίγκας είναι δικηγόρος. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη και είναι υποψήφιος διδάκτορας Νομικής. Διδάσκει στη Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας στην Πτολεμαίδα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου