5 Ιουνίου 2013

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το 1906 ιδρύθηκε ο Οίκος Τυφλών απο τον Δημήτριο Βικέλα και τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη σε συνεργασία μα τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόκλητο.

Το 1907 έγιναν και επίσημα τα εγκαίνια και αρχικά λειτούργησε μόνο σαν νηπιαγωγείο.

Το 1912 κτίστηκε το Αμπέτειον Μέλαθρον το οποίο στέγασε τη διεύθυνση, τα οικοτροφεία, τις σχολές και τα εργαστήρια του οίκου τυφλών.

Στα μέσα του 1924 δωρίζεται στο σωματείο από τον Σπύρο Νικολόπουλο οίκημα που χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια σαν οικοτροφείο αρρένων και σαν επαγγελματική σχολή.

Το 1928 ολοκληρώνεται και το οικοτροφείο θηλέων. Λειτουργούν τέσσερις τάξεις δημοτικού με διετές νηπιαγωγείο.

Το 1930 είναι σημαντικός σταθμός στην εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών, γιατί τους επιτράπηκε να ασκούν το επάγγελμα του ιεροψάλτη.

Το 1946 επισκέθηκε τον Οίκο Τυφλών η γνωστή τυφλοκωφή Αμερικανίδα Έλεν Κέλλερ και στην συνέχεια ιδρύεται το ειδικό τμήμα εκπαίδευσης τυφλοκωφών.

Το 1948 συστάθηκε στην Θεσσαλονίκη σωματείο με την επωνυμία Οργάνωση Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος.

Στις αρχές του 1950 ιδρύεται στον Οίκο Τυφλών η πρώτη ειδική ομάδα του σώματος Ελληνίδων Οδηγών. Την ίδια χρονιά ξεκινάει την λειτουργία του στην Θεσσαλονίκη με την φροντίδα της Οργάνωσης Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος ιδιωτικό δημοτικό σχολείο το οποίο εποπτεύεται απο το Υπουργείο Υγείας.

Το 1952 ιδρύθηκε Ειδική Τάξη για την εκπαίδευση Τυφλών παιδιών με νοητική στέρηση. Ταυτόχρονα δίνεται στους Τυφλούς το δικαίωμα εισόδου στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στα μέσα του 1973 η Σχολή Τυφλών διαχωρίστηκε από την Οργάνωση Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος και συστάθηκε το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος, Ήλιος - Σχολή Τυφλών το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Το 1976 ξεκινάει ο αγώνας των Τυφλών με κύριο αίτημα την κρατικοποίηση του Οίκου Τυφλών.

Το 1979 ο Οίκος Τυφλών έγινε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με την επωνυμία Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το γνωστό σήμερα ως ΚΕΑΤ.

Το 1982 το Δημοτικό Σχολείο του ΚΕΑΤ περνάει στο Υπουργείο Παιδείας και μετονομάζεται σε Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας.

Το 1984 ιδρύθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Προστασία Τυφλών Βορείου Ελλάδος, Ηλιος-Σχολή τυφλών.

 Το 1989 ιδρύθηκαν απο το ΥΠΕΠΘ Ειδικό Νηπαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στα Γιάννενα και λίγο αργότερα στην Πάτρα.

Στη συνέχεια ιδρύεται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Τυφλοκωφών Καλλιθέας. το 2003 ιδρύεται στη Ξάνθη Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων.

Μέχρι σήμερα χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται τα τμήματα ένταξης για Τυφλά Παιδιά.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top