3 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ: «Η Ευρώπη είναι ένα μεγάλο κοιμητήριο. Η Ευρώπη δεν έχει Αγάπη και δεν πιστεύει στην Ανάσταση».

Αναδημοσίευση του άρθρου: Γιώργος Σαραντάρης: ο τελευταίος φιλόσοφος – ποιητής
Από πολύ καιρό, μέσα στη δίνη της καθημερινής ειδησεογραφίας περί Ευρωζώνης, τρόικας, γερμανικών κυνισμών… σκέφτομαι διαρκώς τα λόγια του αδικοχαμένου ποιητή μας Γιώργου Σαραντάρη, ο οποίος, αν ζούσε ίσως να εξελισσόταν στο μεγαλύτερο Έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα: «Η Ευρώπη είναι ένα μεγάλο κοιμητήριο. Η Ευρώπη δεν έχει Αγάπη και δεν πιστεύει στην Ανάσταση». 




Σας αφιερώνω το παρακάτω ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για να τον γνωρίσετε καλύτερα και σας προτρέπω να αναζητήσετε τα ποιήματά του. «Στον Γιώργο Σαραντάρη είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς». Αισθαντικός ποιητής, κριτικός και φιλόσοφος, αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση στα ελληνικά Γράμματα. Στη σύντομη ζωή του κατάφερε να δώσει ένα πλούσιο και πολυσχιδές έργο, με τον ευαίσθητο λιτό και περιεκτικό ποιητικό του λόγο, αλλά και τον εύστοχο προβληματισμό που χαρακτηρίζει τα δοκίμιά του.

Ο Γιώργος Σαραντάρης γεννήθηκε στις 29 Απρίλη 1908 στην Κωνσταντινούπολη κι έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στον Πειραιά. Οι εγκύκλιες σπουδές του έγιναν στην ιταλική γλώσσα και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια της Μπολόνια και Ματσεράτα. Στην Ελλάδα ήρθε το Μάρτη του 1931, για να υπηρετήσει στο στρατό και να δουλέψει. Ηταν αφοσιωμένος στην ποίηση και στη φιλοσοφία, πιστεύοντας πως η εργασία και οι πρακτικές της καθημερινής ζωής θα τον αποσπούσαν από τους πνευματικούς του προβληματισμούς και το δημιουργικό του έργο…»


Εποχές και συγγραφείς: Γιώργος Σαραντάρης from Αντίφωνο (antifono.gr) on Vimeo.

Διαβάστε ποιήματα του Γ. Σαραντάρη και το παρακάτω αισιόδοξο μήνυμά του για τη μοίρα του ελληνισμού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top