16 Οκτωβρίου 2012

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Ιδεολογικά μηνύματα Ελένης του Ευριπίδη (Διάνοια): αντίθεση ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι[ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ]

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το φαίνεσθαι και σπάνια το είναι. Επιλέγουν το φαίνεσθαι γιατί βλέπουν μια εικόνα και όχι αυτό που πραγματικά υπάρχει.

Στο έργο του Ευριπίδη ο Μενέλαος βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, κουρελιασμένος λόγω του πολυετούς πολέμου, ενώ είναι ο βασιλιάς της Σπάρτης. Η Ελένη φαίνεται άτιμη, προδότρα και ένοχη για το θάνατο χιλιάδων Αχαιών και Τρώων, ενώ στην πραγματικότητα είναι πιστή και αφοσιωμένη στο σύζυγό της. Επίσης είναι αδικημένη από τους θεούς και τους ανθρώπους, αφού λόγω της εξωτερικήs της εμφάνισης έγινε το δώρο που υποσχέθηκε η θεά Αφροδίτη στον Πάρη. Στις μέρες μας όλοι επιλέγουν το φαίνεσθαι παρά το είναι. Όλοι βλέπουν την εξωτερική εμφάνιση και κανείς τον εσωτερικό πλούτο. Μερικά παραδείγματα από την καθημερινότητα μας είναι πως μερικοί άντρες βλέπουν μια εύσωμη γυναίκα και λένε πώς είναι αυτή, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια καλόκαρδη, ευγενική κοπέλα. Οι γυναίκες βλέπουν έναν άντρα και λένε τι άσχημος που είναι, όμως στη πραγματικότητα είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος που μόνο αγάπη και στοργή μπορεί να προσφέρει. Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες ή πολιτικοί προβαίνουν σε διάφορες φιλανθρωπικές ενέργειες μπροστά από τις κάμερες, ενώ το μόνο που τους νοιάζει είναι να προβληθούν και να ανεβάσουν τις «μετοχές τους». Επίσης, πολλοί άνθρωποι μπροστά σου είναι σαν άγγελοι και σε παινεύουν ενώ πίσω σου λένε άσχημα πράγματα και σε κατηγορούν χωρίς λόγο. Μέσα από τα πιο πάνω παραδείγματα καταλαβαίνουμε τη διαχρονικότητα του έργου του Ευριπίδη. Πάντοτε ο άνθρωπος έκρινε και κρινόταν από την εξωτερική του εμφάνιση. Ο εσωτερικός κόσμος δεν είχε τόση αξία, όμως στην πραγματικότητα είναι το μόνο που μετρά. Μέσα από τον εσωτερικό κόσμο ο άνθρωπος διαγράφει την προσωπικότητα του. Τι σημασία έχει ένα όμορφο πρόσωπο όταν η ψυχή του είναι μαύρη. Η εξωτερική εμφάνιση αλλοιώνεται ενώ ο εσωτερικός κόσμος παραμένει αναλλοίωτος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσοι καλλιεργούν το εσωτερικό τους κόσμο ότι δεν πρέπει να προσέχουν και την εξωτερική τους εμφάνιση. Σημασία έχει να βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής μας την ψυχή των άλλων γιατί αυτή κρατά αιώνια.
Παπαθωμά Μιχαέλα, γ3

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top