10 Φεβρουαρίου 2012

ΑΛΦΡΕΝΤ ΤΟΜΑΤΙΣ


Ο Καθηγητής ΄Αλφρεντ Τοματίς γεννήθηκε το 1920 στη Νίκαια της Γαλλίας και πέθανε το 2001. Σπούδασε ιατρική στο Παρίσι, ειδικεύτηκε στην ωτορινολαρυγγολογία και ειδικότερα στη φωνιατρική. Ανέπτυξε τη μέθοδο της Ακουστικο-ψυχο-φωνολογίας που αποτελεί μια διαγνωστική και ηχοθεραπευτική μέθοδο που βελτιώνει την ικανότητα του ατομου να ακροάται, να αντιλαμβάνεται και να επικοινωνεί. Μέσω της ηχοθεραπευτικής διέγερσης η μέθοδος επηρεάζει τον ψυχισμό του ανθρώπου, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη και αποκωδικοποίηση των ηχητικών μηνυμάτων.
Από το 1947 ο Α. Τοματίς κατέδειξε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο αυτί και τη φωνή, και μετά από πολυετή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αυτί σε συνεργασία με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ) ελέγχει την παραγωγή της φωνής. Ο λάρυγγας ακολουθεί απλώς τις οδηγίες τους. Αυτό σημαίνει η φράση του ΄Αλφρεντ Τοματίς «τραγουδάμε με το αυτί μας» ή ποιο συγκεκριμένα «η φωνή περιέχει μόνο τις αρμονικές που το αυτί ακούει». Η θεραπευτική τεχνική που θεμελίωσε για την επίλυση των προβλημάτων της ακρόασης και της επικοινωνίας, στηρίχθηκε στην επιστημονική ανακάλυψη που κατοχυρώθηκε το 1957 στην Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας και στην Ακαδημία Ιατρικής του Παρισιού υπό τον τίτλο «Φαινόμενο Τοματίς».
Επί πολλές δεκαετίες διασημότητες του επιπέδου της Μαρίας Κάλλας, του Beniamino Gigli, του Gerard Depardieu και πολλών άλλων, ακολούθησαν το πρόγραμμα ηχοθεραπείας της μεθόδου Τοματίς και αποκατέστησαν τη λειτουργικότητα του αυτιού τους και κατά συνέπεια της φωνής τους.
Ο Καθηγητής Α. Τοματίς είναι συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων, επιστημονικών άρθρων, ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων σε διαφορετικού τομείς όπως παιδαγωγική, ψυχολογία, γλωσσολογία, φιλοσοφία κ.α.
Στη διάρκεια της δημιουργικής του ζωής, ευτύχησε να δει τις ιδέες του και τις εφαρμογές τους να εξαπλώνονται και να αναγνωρίζονται διεθνώς. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 300 κέντρα σ’όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα λειτουργούν δυο, ένα στην Αθήνα και το άλλο στη θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top