ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

17 Μαΐου 2013

Ιλιάδα Ραψωδία Α στίχοι 1-53 σύμβολα



ΣΥΜΒΟΛΑ
Χρύσης: ικέτης, ιερέας, πατέρας, ενδιαφέρεται να πάρει την κόρη του πίσω, με κάθε τίμημα, τηρεί πιστά τους θρησκευτικούς, ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες. Αυτό φαίνεται από την τυπική μορφή που έχει ο λόγος του – ικεσία- προς τους Αχαιούς και από την προσευχή του προς τον Απόλλωνα. Μολονότι φαινομενικά ταπεινώνεται από τον Αγαμέμνονα κρατάει στο ακέραιο την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του αφού οι θεοί ικανοποιούν το δίκαιο αίτημα του.
Αγαμέμνονας: ηγεμόνας, βασιλιάς στο απόγειο της δύναμής του, σκληρός και άκαρδος όμως καθώς αγνοεί την προειδοποίηση του Χρύση και τελικά τιμωρούνται άδικα οι υπήκοοί του. Συμβολίζει το δίκαιο του ισχυρού, που επιβάλλει πάντα με τη βία, σωματική, ψυχολογική, τη θέληση του. Η υπεροψία και η αλαζονεία της εξουσίας ενσαρκώνονται στο πρόσωπό του.
Απόλλων: ένας θεός => τιμωρός. Εκφράζει μια πανάρχαια αντίληψη του ανθρώπου για τη φύση του Θεού, ότι δηλαδή η εκδικητική μανία της Φύσης αποτελεί μορφή της θεϊκής οργής. Έχει ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, οι άνθρωποι τον φαντάζονται οπλισμένο με τόξο και βέλη, βλοσυρό και φοβερό εκδικητή. Υπηρετεί απόλυτα το σχήμα ύβρις => τίσις.

ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ – ΑΧΑΙΟΙ

- Επιδοκιμάζουν τις προτάσεις του Χρύση
- Αποτελούν ένα πλήθος στρατιωτών, ανώνυμο και άσημο
- Δεν είναι ήρωες, πρωταγωνιστές της ιστορίας, απλά χρησιμοποιούνται από τον Όμηρο για να φανεί η αντίθεση με τον Αγαμέμνονα
- Η γνώμη τους τελικά δεν έχει καμία βαρύτητα.

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΗ
- Δικαιολογεί απόλυτα την οργή του Αχιλλέα
- Προοικονομεί την εξέλιξη του μύθου
- Φωτίζει την αφορμή της φιλονικίας στο στρατόπεδο των Αχαιών
- Δείχνει ότι ως ένα βαθμό οι άνθρωποι καθορίζουν το μέλλον τους, ειδικά όταν γνωρίζουν πως συγκεκριμένες πράξεις π.χ. ασέβεια προς τους θεούς φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα => τιμωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου