"Κοιτάζω καθαρά σημαίνει κοιτάζω χωρίς καμία εικόνα, χωρίς κανένα σύμβολο ή λέξη. Κάντε το και θα δείτε πόση απίστευτη ομορφιά έχει."- Κρ.
Βιογραφικό
Ο Τζίντου Κρισναμούρτι (αγγλ.: Jiddu Krishnamurti) γεννήθηκε στο χωριό Μαντάναπαλί, 150 χιλ. από το Μαδράς (Ινδία), στις 12 Μαΐου 1895. Την ιστορία της ζωής του όμως θα έπρεπε να την αρχίσει κανείς 20 χρόνια νωρίτερα, στα 1875, όταν η Έλενα Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ ίδρυσε στη Νέα Υόρκη τη Θεοσοφική Εταιρεία. Οι αρχές της εταιρείας, που παραρτήματά της έγιναν στην Ινδία, στην Αγγλία και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, βασίζονταν σε πολλές εσωτερικές και μεταφυσικές διδασκαλίες όπως της Καμπαλά, των Γνωστικιστών, Ινδουϊστών, Βουδιστών κλπ.
Η μια από τις δυο βασικές πίστεις της εταιρείας, που έχει σημαντική σχέση με τον Κρισναμούρτι, ήταν οτι στο τέλος του 19ου αιώνα μια ανώτερη πνευματική οντότητα, που πιθανόν είχε παλαιότερα ενσαρκωθεί σαν Χριστός, θα παρουσιαζόταν πάλι στον κόσμο χρησιμοποιώντας σαν «όχημα» κάποιο ανθρώπινο σώμα, γεννημένο για αυτό το σκοπό και ειδικά προετοιμασμένο και θα γινόταν ο νέος Παγκόσμιος Διδάσκαλος.
Στα 1909, όταν ο Κρισναμούρτι ήταν 14 ετών, «ανακαλύφθηκε» από έναανώτερο ιεραρχικά στέλεχος της Θεοσοφικής Εταιρείας, που πρόεδρός της ήταν πια η Ανν Μπέζαντ. Σύμφωνα με τις διάφορες ενδείξεις που είχαν από τα βιβλία που μιλούσαν για την εμφάνιση του Παγκόσμιου Διδασκάλου, θεώρησαν οτι ο Κρισναμούρτι ήταν το πρόσωπο που περίμεναν.
Με την τελική έγκριση του πατέρα του, μεταφέρθηκε αυτός κι ο αδελφός του στην Αγγλία, όπου του δόθηκε η καλύτερη δυνατή μόρφωση και τον προετοίμασαν για το ρόλο του Παγκόσμιου Διδασκάλου, ενώ του ίδρυσαν το «Τάγμα του Αστέρα» που σύντομα απόκτησε μια τεράστια περιουσία από τις δωρεές των πάμπλουτων μελών του, περιουσία που περιελάμβανε εκατομμύρια σημερινές λίρες κι έναν πύργο στην Ολλανδία με χιλιάδες στρέμματα γύρω του.
Το μέλλον έμοιαζε «λαμπρό» και εύκολο. Ώσπου, ύστερα από μια παράξενη, οδυνηρή, σωματική και ψυχική εμπειρία, τον Αύγουστο του 1922, και το θάνατο του αδελφού του, τον Νοέμβριο του 1925, έφτασε στη μεγάλη στροφή της ζωής του, τον Αύγουστο του 1929, όπου σε μια ομιλία του στην Ολλανδία, μπροστά σε κοινό 3.000 «πιστών» διέλυσε το «Τάγμα του Αστέρα», επέστρεψε όλη την περιουσία του στους δωρητές και δήλωσε ανάμεσα στ' άλλα πώς η Αλήθεια είναι μια χώρα χωρίς κανένα δρόμο προς αυτή, πώς δεν πρέπει να σχηματίζονται οργανισμοί που να καθοδηγούν τους ανθρώπους, να τους προσηλυτίζουν σε κάποιο ιδιαίτερο δρόμο, γιατί καθώς η Αλήθεια δεν έχει όρια και σχήμα, δεν μπορεί να οργανωθεί και είναι απλησίαστη μέσω οποιασδήποτε θρησκείας, σχολής, αίρεσης ή οργάνωσης. Και, τέλος, διαδήλωσε την επιθυμία του να αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι απόλυτα και χωρίς όρια ελεύθεροι.
Από τότε ταξίδευε συνέχεια σ' ολόκληρο τον κόσμο, εκφωνώντας ομιλίες που ο ίδιος αποκαλούσε κουβέντα ανάμεσα σε φίλους, αποτρέποντας αυτούς που τον άκουγαν να θεωρούν τους εαυτούς τους οπαδούς ή μαθητές, δηλώνοντας πώς οι μαθητές καταστρέφουν το δάσκαλο και ο δάσκαλος τους μαθητές. Έχουν γραφεί γύρω στα 50 βιβλία, μερικά από τον ίδιο-ενώ τα περισσότερα είναι απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του. Ίδρυσε σχολεία στην Ινδία, στην Αγγλία και στην Αμερική, δηλαδή δημοτικά και γυμνάσια, όπου τα παιδιά παίρνουν την κλασσική και ακαδημαϊκή μόρφωση της πατρίδας τους, μέσα όμως σ' ένα σύστημα ελευθερίας, που δε βασίζεται στην τιμωρία και την ανταμοιβή αλλά στις αληθινές αμοιβαίες σχέσεις δασκάλων και παιδιών που μαθαίνουν μαζί για τους εαυτούς τους.
Ο Τζ. Κρισναμούρτι πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 1986 στο Οχάϊο της Καλιφόρνια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αποφάσισε να αφήσει να ηχογραφούνται και να μαγνητοσκοπούνται οι ομιλίες του, ώστε και μετά το θάνατό του να μπορεί όποιος θέλει να έρθει σε άμεση επαφή με όσα είπε χωρίς να χρειάζονται ενδιάμεσους ερμηνευτές ή σχολιαστές. Έτσι, οποιοσδήποτε σήμερα θελήσει να παρουσιαστεί σαν μαθητής του που μπορεί να μεταφέρει τη διδασκαλία του, απλώς λέει ψέμματα.
--------------------------------------------------------------------
Ρητή Δήλωση του Κρισναμούρτι πριν το θάνατό του:
«Δεν υπάρχει διάδοχος ή εκπρόσωπός μου που θα συνεχίσει τη διδασκαλία τώρα ή οποτεδήποτε στο μέλλον, στο όνομά μου... Δε χρειάζονται ερμηνευτές... Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να παρατηρεί κατευθείαν τις δικές του δραστηριότητες κι όχι μέσω κάποιας θεωρίας ή αυθεντίας...»
Τζίντου Κρισναμούρτι, 1986
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου